С е р е д о в и щ е і с н у в а н н я ж и в и х о р г а н і з м і в.

Екологічні фактори.

 

Ми вже згадували, що в дослівному перекладі поняття "екологія" означає – наука про дім, про середовище. А в більш конкретному біологічному значенні екологія займається вивченням взаємовідносин між організмами і навколишнім середовищем.

Як бачимо, в цих визначеннях використовується поняття "середовище" у його різноманітних різновидах. Середовище буває зовнішнє, навколишнє, природне, антропогенне, географічне та ін. Далі нас буде цікавити перша, найбільш важлива з точки зору екології складова – природне середовище. Адже всі живі організми живуть в певних умовах, тобто в певному середовищі. Що ж означає словосполучення "середовище існування"?

Воно включає в себе всю сукупність оточуючих людину об’єктів живої та неживої природи, що не зазнали впливу людської діяльності, так і тих, що підпали під вплив антропогенних перетворень, однак частково чи повністю зуміли зберегти здатність до саморозвитку. (Наприклад, лісові вирубки, перелогові землі, лише частково знищені популяції тварин і т. д.). Деякі елементи штучно перетвореного техногенного або антропогенного середовища – докорінно перетвореної людиною природи – з часом також можуть стати частиною природного середовища, якщо їх подальший розвиток буде здійснюватись без втручання людини (наприклад, закинуті меліоративні канали, парки або гірничо-промислові розробки і т. д).

С е р е д о в и щ е і с н у в а н н я – це та частина природи, яка оточує живий організм і з якою він безпосередньо взаємодіє.

Дехто вважає, що синонімом поняття "навколишнє середовище" є "оточуюче середовище", але використання останнього, хоч воно і поширене в літературі, не доцільне без доповнення відносно чого чи кого? Наприклад, "оточуюче людину середовище", або "оточуюче нас середовище", що є більш правильним з точки зору семантики української мови.

Складові частини і властивості середовища різноманітні і мінливі. Будь-яка жива істота живе у складному і мінливому світі, постійно пристосовуючись до нього і регулюючи свою життєдіяльність відповідно до його змін.

Які типи середовищ існування ви знаєте?

На нашій планеті живі організми освоїли 5 основних середовищ існування, які дуже відрізняються один від одного специфікою своїх умов:

- водне;

- наземне;

- повітряне;

- ґрунтове;

- живі організми.

Водне середовище було першим, в якому виникло і поширилось життя. У дальшому живі організми оволоділи наземним і повітряним середовищем, утворили і заселили ґрунт. П’ятим специфічним середовищем для життя стали самі живі організми, кожен з яких являє цілий світ для паразитів або симбіонтів, що оселилися в ньому.

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 591;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.