Види архівних досліджень

 

Досить поширеним емпіричним методом психологічного дослідження є бесіда, інтерв’ю та анкетування. Ним користуються і для введення досліджуваних у завдання дослідження, виконанню яких вони допомагають, і для діагностичних цілей (клінічне інтерв’ю), і для так званого «дебрифінгу» (debriefing) – постдослідницького роз’яснення учасникам дослідження, що виступали у ролі досліджуваних, їх внеску у вирішення наукової проблеми, з яким було пов’язане так зване «сліпе випробування» (коли досліджуваного не повідомляли про істинні цілі дослідження).

Бесіда – вільне, відносно нерегламентоване спілкування між психологом та учасником дослідження (терапії). Бесіда є одним з найпоширеніших методів.

Інтерв’ю – це бесіда організована у формі опитування, коли обов’язковою є процедура постановки стандартизованих питань та реєстрації відповідей на них.

Анкета – це стандартизоване інтерв’ю, представлене в письмовій формі.

При проведенні бесід, інтерв’ю та анкетування запитання досліджуваним можуть ставитися як у відкритій (типу «Опишіть, будь ласка, свій улюблений спосіб проведення вільного часу), так і закритій формах («Чи маєте Ви багато друзів?»). Найбільш типовими є запитання із запропонованими варіантами відповідей (У скрутній ситуації ви: а) швидко приймаєте рішення; б) потребуєте часу).








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.