Математичне моделювання інформаційного процесу в БЕС

На основі етапів інформаційного процесу в БЕС можна побудувати узагальнену схему (рис 1.3).

 

Рис.1.3. Узагальнена схема інформаційного процесу в одноканальній БЕС

 

Обмін інформацією в БЕС рогдядається як випадковий процес, і тому для вирішення завдань теорії обміну інформації використовуються імовірнісні моделі та методи. Статистичний підхід необхідний при передачі і прийомі сукупності всіх можливих повідомлень, які представляють випадковий процес.

З математичної точки зору теорію обміну інформацією можна розглядати як теорію операторів над множинами. Вигляд цих перетворень буде залежати від завдання, що розв'язується під час передачі та прийому інформації, умов, в яких відбувається обмін інформацією і технічних засобів та методів передачі і прийому.

Основними завданнями теорії обміну інформацією є:

- виявлення сигналів;

- оцінювання сигналів;

- синтез структур систем обміну інформацією, які вирішують дані завдання оптимальним чином.

Процеси, що відбуваються в одноканальній БЕС (рис.1.3), можна охарактеризувати співвідношенням:

(1.1)

де U- представляє сукупність можливих повідомлень джерела інформації на передавальній стороні системи, з яких виходить V - сукупність прийнятих повідомлень. Символи T представляють перетворення, відповідні операції кодування передавача - TT(N), операції впливу каналу або середовища - TM(N) і операції TR(N)), що виконуються приймачем для перетворення прийнятих сигналів в повідомлення (або рішення). Індекс N зверху вказує на можливість введення в систему шуму на даному етапі.

Головне завдання, що стоїть перед БЕС в процесі обміну інформацією, полягає в досягненні тотожності між прийнятою V і початковою U сукупністю повідомлень. Це досягається шляхом відповідного вибору операцій TR(N) і TT(N) або обох разом. Перетворення TM(N), яке представляє вплив середовища, вносить істотне обмеження на якість системи.

Структура системи залежить від виду обміну інформацією. Розрізнюють наступнівиди:

1) Обмін інформацією, при якому виноситься певне рішення.

2) Обмін інформацією, при якому не виноситься рішення.

БЕС першого виду містять операції вироблення рішень, прийняті з урахуванням невизначеності, що виникає через наявність шуму.

У загальному випадку, перетворювачі необхідні для узгодження джерела інформації, каналу обміну і приймача інформації, а також для здійснення ефективного обміну інформацією і включають кілька етапів перетворень (кодування-декодування, модуляція-демодуляція, мультиплексування, біосенсори, електроди і т.д.).








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 601;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.