Загальні відомості про теплове устаткування

Теплове устаткування призначене для нагрівання (теплової обробки) харчових продуктів: пастеризації, стерилізації, варіння, смаження.

Теплова обробка – це процес зміни теплового стану (температури) продуктів та інших речовин (середовищ).

Завдяки нагріванню:

Ø продукту надаються необхідні фізико-хімічні, структурно-механічні та органолептичні властивості для забезпечення його кулінарної готовності;

 

Ø внаслідок знищення мікробів досягається задовільний санітарно-гігієнічний стан продуктів.

 
 

 


 

 

У закладах ресторанного господарства як джерела теплоти найчастіше використовуються:

Електрична енергія (ЕЕ) досконалий і екологічно чистий енергоносій. При перетворенні 1 кВт×год електроенергії виділяється 3,6 МДж теплоти. ЕЕ може перетворюватися на теплову як за допомогою спеціальних елементів, що нагріваються, так і безпосередньо в харчових продуктах. Електронагрівання забезпечує якнайточніше підтримання необхідної температури і регулювання технологічного процесу, високу культуру виробництва, дає змогу створювати компактні та надійні апарати.
Газоподібне паливо має певні переваги перед електроенергією. Вартість 1кДж теплоти, отриманої при спалюванні газу, в декілька разів нижча, ніж при використанні ЕЕ. Проте газ як паливо має істотні недоліки: у певній пропорції з повітрям може утворювати вибухо­небезпечну суміш. Горючі гази, особливо штучні, а також продукти неповного згоряння газу токсичні.







Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 842;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.