Використання технологій штучного інтелекту в управлінні організацією

 

Система штучного інтелекту (СШІ) - це програмна система, що імітує на комп’ютері мислення людини. Перед її створенням структурується сукупність знань:

а) вивчається процес мислення людини, що вирішує певні задачі або приймає рішення в конкретній професійній області;

б) виділяються основні кроки цього процесу;

в) розробляються програмні засоби, що відтворюють вивчений процес на комп’ютері.

Штучний інтелект надає комп’ютеру риси розуму. Методи штучного інтелекту засновані на структуризації систем прийняття рішень.

СШІ визначають також як складну програму, що маніпулює знаннями з метою одержання задовільного й ефективного рішення у вузькій предметній області. Системи виконують у таких випадках роль експертів-консультантів, оскільки побудовані на знаннях компетентних експертів і володіють відповідною компетентністю (штучно відтворюють компетентність експертів).

Методи представлення структурованих знань. Для представлення структурованих знань використовуються в основному три методи: правила, семантичні мережі, фрейми.

Можливе поєднання різних методів, при яких виникають так звані гібридні СШІ.

Правило має таку структуру:

ЯКЩО <умова>, ТО <висновок>.

Обидві частини правила виражені символами. У теорії баз знань ця конструкція зветься правила-продукції. Приклад правила-продукції:

“ЯКЩО коефіцієнт співвідношення позикових і власних засобів перевищує одиницю при низькій обіговості, ТО фінансова автономність і стійкість критична”.

Докладніше про використання таких правил буде сказано нижче, при розгляді концепції інтелектуальних електронних таблиць.

Основними структурними елементами СШІ є правила (у них виражені знання) і факти (їх оцінюють за допомогою правил). Найчастіше в управлінській практиці правила бувають виведеними емпірично із сукупності фактів, а не шляхом математичного аналізу або алгоритмічного вирішення. Такі правила називають евристиками.

Знання - це інформація, необхідна програмі, щоб вона поводила «інтелектуально».

Наприклад, в електронній таблиці ви легко організує обчислення коефіцієнта обіговості, так само як і інших коефіцієнтів. А словесний висновок про фінансовий стан ви побудуєте самі, залежно засвоєних вами спеціальних економічних знань, і запишете цю оцінку в аналітичну записку. Однак можна структурувати ваше знання (у вигляді правил), помістити правило в базу знань і організувати автоматичну появу відповілного висновку у визначеному місці екрана, де ви введете логічні формули виведення певного висновку при істинності умови, що перевіряється.

У СШІ знання структуровані й організовані таким чином, що вони відділені від знань інших предметних областей і від загальних знань. До загальних знань відносять, наприклад, правила написання програми і команд, правила виконання команд програми і т. п. Виділені знання про предметну область називають базою знань, у той час як загальні знання, використані в конкретній СШІ для знаходження рішень, називають механізмом виведення (під терміном “виведення” тут мається на увазі виведення логічних висновків).

За аналогією з базою знань назвемо базою фактів сукупність фактів (оцінюваних за допомогою знань).

 
 

В узагальненій концептуальній структурі СШІ можна виділити три головних елементи: базу фактів, базу знань і механізм виведення (рис. 5.7.). Для розміщення логічного висновку на екрані виділяють ще один елемент: вікно виведення.

 

Рис.5.7. Спрощена структура схема СШІ

 

Існують різні трактування поняття “база знань” у СШІ. Іноді в поняття бази знань включають не тільки структуровані знання, але і самі факти, для оцінки яких застосовуються знання. Наприклад, “База знань експертної .системи містить (1) факти про певну предметну область і (2) евристики (практичні прийоми), що виражають процедури судження експерта з даного предмета”.

Концепція СШІ все-таки стає більш ясною, коли ці елементи чітко розділені. Наприклад, електронна таблиця з обчисленими значеннями економічних показників - це база фактів, за якими може зробити висновок про стан об’єкта управління лише той, хто знає правила економічного аналізу.

 









Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1185;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.