Вибір і використання орієнтирів

Місцеві предмети і форми рельєфу« відносно яких визначають своє місцезнаходження, розташування об'єктів і цілей, що вказуюсь напрямок руху, називають орієнтирами. Вони розрізнюються за формою, кольором, розмірами і легко розпізнаютьсяКЯ^ЯіИ навколишньої місцевості.

Орієнтири поділяються на площинні, лінійні і точкові. Площинні орієнтири - населені пункти, ліси, гаї, озера,, болота й інші об'єкти, які займають великі площі .

Лінійні Орієнтири - це Місцеві Предмета форми рельефу,. я*| мають велику протяжність при невеликій їхній ширині (дороги,- річки. канали, лінії електропередач тощо) і використовуються, як правило для додержання напрямку руху.

Точкові орієнтири - будови баштового типу, заводські та фабричні труби, ретранслятори, мости, перехрестя доріг, ями, кар'єри та інші місцеві об'єкти, які займають невелику площу, служать для точного визначення свого місцезнаходження, розташування цілей, вказання сектора вогню і спостереження.

Орієнтирами обирають місцеві предмети або деталі рельєфу, які чітко виділяються на фоні місцевості. При виборі орієнтирів завжди необхідно враховувати умови, в яких підрозділ буде діяти на місцевості.

Так, взимку снігові заноси згладжують складки рельєфу і роблять їх малопомітними здалеку У цих умовах обирають місцеві предмети темного забарвлення через те, що вони більше помітні на фоні снігового покриву

У гірській місцевості окремі форми рельєфу і місцеві предмети, визначені як орієнтири, можуть зникати з виду під час руху гірськими дорогами Тому в гірській місцевості орієнтири повинні бути на різних висотах (ярусах).

Орієнтири обираються рівномірно за фронтом і глибиною, щоб забезпечити швидке і точне вказання місцезнаходження цілі. Обрані орієнтири нумеруються справа наліво і за відстанню від себе в бік противника. Кожному орієнтирові для зручності запам'ятання, крім номера, дається умовна назва, яка відповідає його зовнішнім характерним ознакам, наприклад висота Плоска", "Жовтий обрив", "Будинок з червоним дахом". Номери і назви орієнтирів, призначені старшим начальником, змінювати забороняється, при необхідності призначаються додаткові орієнтири. Один з орієнтирів призначається основним. У механізованих підрозділах переважно призначаються: у роті, взводі - два три орієнтири, у відділенні - один-два, в обороні їх може бути і більше

За орієнтирами командир підрозділу ставить завдання підлеглим, наприклад "Спостерігати в секторі праворуч орієнтир два "Жовтий обрив", ліворуч орієнтир три - висота "плоска" або "Сектор вогню, праворуч орієнтир чотири - "Зламане дерево", ліворуч орієнтир один - "Будинок а червоним дахом"








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1198;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.