Елементи агентського договору

Агентський договір є однією з головних підстав виникнення відносин із договірного представництва і, відповідно, посередництва.

Агентський договір може укладатися як на визначений строк, так і без зазначення строку.

Сторони в агентському договорі іменуються принципал і агент. Аген­тами виступають фізичні та юридичні особи, статутами яких перед­бачено надання посередницьких послуг. І принципалом, і агентом може виступати будь-який суб'єкт цивільного права, наділений дієздатністю. В Англії та США у зв'язку з тим, що для представництва інших осіб не вимагається повної дієздатності, агентами можуть виступати товарист­ва, що не є суб'єктами права. Неінкорпоровані асоціації все ж таки не можуть у цілому діяти як агенти. Агентами можуть виступати члени таких асоціацій. Представляючи принципала, агент вправі діяти як розкриваючи, так і не розкриваючи його ім'я. Принципалами у сфері під­приємництва в більшості випадків виступають підприємства, перш за все, торгові товариства. Принципал, в інтересах якого здійснює юри­дичні дії агент, повинен існувати в момент здійснення таких дій. Пра-вочини, здійснені агентом в інтересах фірми, але до моменту реєстрації її як юридичної особи, не зобов'язують це підприємство навіть за умови підтвердження дій агента.

Існування агентських відносин може бути встановлено на підставі не тільки письмової, а й усної угоди, що підтверджується самою по­ведінкою принципала, яка дає підстави припускати згоду на представ­ництво. Наприклад, за положеннями загального права агентський до­говір укладається у будь-якій формі.

Однією із принципових відмінностей агентського договору від ін­ших посередницьких є предмет договору (здійснення юридичних та/або фактичних дій). Завдяки цьому він може застосовуватись у більш ши­рокій сфері відносин, ніж доручення і комісія і, отже, мати організацій­ний характер. Іншими словами, предметом агентського договору мо­жуть бути будь-які правомірні дії, наприклад дії щодо реклами товару, організації розвантаження товару тощо. Агентські відносини — це від­носини із надання будь-яких посередницьких послуг, у тому числі й таких, що носять комплексний характер.

Наступною особливою ознакою агентського договору є те, що від­носини між сторонами є триваючими, тобто агент зобов'язується здійс­нювати, а не здійснити в інтересах принципала правомірні дії різно­манітного характеру.

 

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.