Особливості укладення публічного договору

За загальним правилом, договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною (ч. 2 ст. 638 ЦК України). Оскільки ст. 633 ЦК України не передбачає винятків із цього пра­вила, пропозицію щодо укладення договору може направити як під­приємець, так і споживач. При визначенні порядку укладення пуб­лічного договору слід ураховувати положення ч.2 ст. 633 ЦК Украї­ни, відповідно до якої умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надано відповідні пільги.

Незважаючи на в цілому імперативний характер дії ст. 633 ЦК України відносно підприємця, слід зазначити, що окремі її поло­ження, зокрема частини 2, 5, 6 обов'язкові і для споживачів. Таке положення є справедливим, оскільки збалансованість статусу під­приємця і споживача може бути досягнута завдяки обмеженню прав зобов'язаної сторони, а рівновага між споживачами — шляхом ус­тановлення однакових для всіх можливостей. Таким чином, ст. 633 ЦК України обмежує у свободі встановлення умов договору не тіль­ки підприємця, але й споживачів, що означає відсутність у спожи­вача можливості вимагати від підприємця встановлення в договорі інших умов, ніж ті, які пропонувалися іншим споживачам.

За загальним правилом підприємець повинен установити рів­ні умови в публічному договорі, а його обов'язок щодо надання пільг і знижок окремим категоріям споживачів повинен випливати з закону. «Принцип рівних умов» у публічному договорі передбачає обов'язок підприємця щодо встановлення однакових цін, асорти­менту, якості товару, послуг, робіт та іншого для всіх споживачів, які звертаються до нього з метою укладення договору.

Норма ст. 633 ЦК України передбачає, що диференціація спо­живачів за критерієм захищеності відбувається за допомогою зако­нодавства. І хоча в цілому норма ч. 2 ст. 633 ЦК України природна для тих цілей, для яких було запроваджено положення про пуб­лічний договір, визначення таких верств населення відбувається на законодавчому рівні державою. Якщо ж нормативного акта, який ішзначає такі категорії немає, то споживачі є рівними між собою у всіх відносинах.

У свою чергу, спеціальні закони пропонують підприємцям за­стосовувати знижки і пільги залежно від категорій споживачів для більшення обсягів продажу і, відповідно, обсягу прибутку. Пільгова категорія споживачів виграє в цьому випадку, тому що заплатити рівну з усіма ціну вона не може через свій економічний стан. Держа­ва ж не в змозі передбачити всі можливості справедливих знижок і пільг. Про ті пільги, які обов'язкові за законом та про які так часто говорять при розгляді публічного договору (пільги для ветеранів Ве­ликої Вітчизняної війни, інвалідів і т.п.) у цьому випадку вести мову не можна. Соціально малозахищені верстви населення одержують підтримку насамперед за рахунок держави, а не за рахунок підпри­ємця. Щоразу, коли держава, підтримуючи певні верстви населення, виконує свою місію шляхом зобов'язання підприємця надати пільгу, вона повинна відшкодувати останньому понесені при цьому збитки. Механізм відшкодування збитків може бути різним — від безпосе­редніх виплат підприємцям грошових сум до надання податкових пільг. У цьому випадку пільга зумовлена не економічними причина­ми, а політичними, соціальними.

З огляду на принцип «рівних умов» та оскільки підприємець за­інтересований в отриманні прибутку від продажу товарів, надання послуг або виконання робіт, передбачається, що здебільшого офе­рентом виступає саме він. Підприємець має можливість контролю­вати дотримання принципу «рівних умов» при укладенні договорів. У разі якщо з офертою виступить споживач, то умови, які він буде пропонувати підприємцю при укладенні договору, майже стовідсот­ково будуть суперечити умовам аналогічного договору, який про­понує підприємець, або умовам, які пропонував інший споживач. У такому випадку підприємцю не залишиться іншого виходу, як запропонувати нову оферту. Тепер уже від споживача залежатиме вирішення питання, чи укладати відповідний договір. Вимагати ук­ладення договору на його умовах він не вправі, а підприємець не по­винен погоджуватися, оскільки інакше будуть порушені права інших споживачів на рівні умови в публічному договорі.

Підприємець має можливість і зобов'язаний укласти договір зі споживачем на умовах останнього тільки у випадку, якщо, запро­поновані споживачем умови відповідають умовам аналогічних дого­ворів, укладених підприємцем, або в разі якщо підприємець укладає договір на відповідних умовах вперше і в подальшому матиме мож­ливість установити рівні умови для інших споживачів. У іншому ви­падку, особливо, якщо пропозиція споживача була викладена пись­мово, підприємець повинен направити споживачу договір із про­токолом розбіжностей. У разі якщо споживач передасть протокол розбіжностей на розгляд суду, останній повинен виносити рішення з урахуванням ч. 2 ст. 633 ЦК України — дотримання принципу «рівних умов».

Тому з точки зору дотримання «рівних умов» у публічному до­говорі, викликає інтерес спосіб укладення договору за правилами договору приєднання (ст. 634 ЦК України). Уявляється, що такий спосіб укладення є найбільш прийнятним. На підтвердження цього висновку можна навести приклад ст. 787 ЦК України — договору прокату, де в ч. 2 ст. 787 ЦК України зазначається, що договір про­кату є договором приєднання, а в ч. З ст. 787 ЦК України міститься вказівка, що такий договір є публічним.

Частина 1 ст. 633 ЦК України не дає чіткої відповіді на запи­тання: яку стадію договірних відносин регулює публічний договір? Формулювання ч. 1 ст. 633 ЦК України «... взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг» з першого погляду можна розцінювати як договір, уже укладений і який поширює свою дію на невизначений проміжок часу, протя­гом якого підприємець здійснює один або декілька видів зазначеної діяльності. Оскільки згідно із ч. 1 ст. 638 ЦК України договір уважається укладеним тільки за умови досягнутої угоди за всіми іс­тотними умовами, то публічний договір не може бути-договором, якщо в ньому не визначено будь-яку істотну умову.

З іншого боку, розцінювати ст. 633 ЦК України як таку, що ре­гулює тільки укладений договір, було б теж неправильно. Адже тоді немає сенсу говорити про надання переваг споживачам при укла­денні договору (ч. З ст. 633 ЦК України), про відмову від укладення договору (ч. 4 ст. 633 ЦК України) або про умови, обов'язкові при укладенні та виконанні договору (ч. 5 ст. 633 ЦК України). Саме останнє застереження і наводить на думку, що публічний договір с правовою конструкцією, яка регулює як переддоговірну (стадію укладення), так і стадію виконання договору.

Якщо розглядати публічний договір, ураховуючи публічну діяль­ність як якісь дії, що свідчать про намір підприємця укладати до­говір з кожним, хто до нього звернеться, то можна сказати, що здій­снення такої діяльності вже є офертою. Початок здійснення публіч­ної діяльності можна розцінювати як дії, направлені на укладення публічного договору.

З точки зору способу укладення договору слід зазначити, що укладення договору шляхом конклюдентних дій може бути здійс­нено тільки в тому випадку, якщо закон дозволяє такий вид угоди укладати в усній формі. Тоді ж, коли угода повинна бути вчинена письмово, конклюдентні дії можуть випливати тільки як акцепт, як відповідь на письмову оферту1. Цивільний кодекс України тільки один раз прямо зазначає про оферту щодо невизначеного кола осіб, зроблену у вигляді конклюдентних дій. Йдеться про ч. 2 ст. 699 ЦК України, відповідно до якої виставляння в місці продажу то­варів і т.п. визнається публічною пропозицією незалежно від того, чи зазначена ціна й інші істотні умови договору роздрібної купівлі-продажу, за винятком випадків, коли продавець явно визначив, що відповідні товари не призначені для продажу. Однак ч. 2 ст. 699 ЦК України — це виняток із правила про те, що воля укласти договір і всі істотні умови договору повинні бути чітко визначені в оферті (ч. 1 ст. 641 та ч. 2 ст. 699 ЦК України).

При розгляді питання щодо строку дії оферти (строку для її ак­цепту), по-перше, слід виходити з того, чи зазначений такий строк в оферті. У разі якщо відповідь позитивна, то акцепт повинен бути отриманий упродовж зазначеного часу (ст. 643 ЦК України). У ви­падку, коли строк дії оферти не визначений, а остання зроблена в письмовій формі, акцепт має бути спрямований протягом строку, визначеного актом цивільного законодавства, або протягом нор­мально необхідного для цього часу (ст. 644 ЦК України).

З точку зору важливості дотримання гарантій, установлених ст. 633 ЦК України, важливим моментом є визначення строку, упродовж якого споживач може розраховувати на рівні з іншими споживача­ми умови в аналогічних договорах. Зміна умов договору зумовлена економічними чинниками і вимагати від підприємця дотримання однакових умов протягом невизначеного часу було б несправедли­вим, а з часом взагалі могло б призвести до його банкрутства. Але для того, щоб споживач міг розраховувати на рівні умови, а також з метою визначення питання дотримання підприємцем принципу «рівних умов» такі умови повинні діяти впродовж більш-менш три­валого часу. Але визначити такий час досить складно.

Оскільки цивільне законодавство не містить обмежень щодо по­рядку визначення такого строку, то уявляється доцільним залишити за підприємцем право на визначення строку дії рівних умов, що узгоджується з принципом свободи і самостійності підприємницької діяльності. По-перше, такий підхід не позбавляє споживача в кон­кретному випадку, якщо він вважає, що стосовно нього поруше­но зазначений принцип, звернутися до суду і вимагати відповідних правових наслідків недотримання правил про публічний договір. Тоді підприємець повинен буде довести, пославшись на відповідні обставини (економічного, політичного, природного, соціального тощо характеру), що діяв правомірно.

У ст. 633 ЦК України не встановлюється певна єдина форма публічних договорів. Тому при вирішенні питання про форму укла­дення того чи іншого публічного договору необхідно керуватися за­гальними положеннями ЦК про форму правочинів (статті 205—209), відповідними статтями ЦК про окремі види договорів та спеціаль­ними нормами окремих актів цивільного законодавства, зокрема За­кону України «Про захист прав споживачів».

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.