Підручники, навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали

29. Курс цивільного процесу: підручник / В. В. Комаров, В. А. Бігун, В.В.Баранкова та ін. ; ред. В. В. Комаров ; рец.: В. С. Зеленецький, О. І. Процевський ; Національний університет "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого". - Харків : Право, 2013 (Харків). - 1352 с.

30. Литовченко Л. А. Цивільний процес: навчальний посібник. – Дніпроптровськ: «Адверта», 2013. – 482 с.

31. Цивільний процес України: підручник / Національний університет "Одеська юридична академія"; ред.: Є. О. Харитонов, О. І. Харитонова, Н.Ю. Голубєва ; рец.: В. В. Луць, Р. Б. Шишка, І. М. Кучеренко. - К. : Істина, 2014 (К.). - 536 с.


Мета лекції:

 

Мета лекції полягає у формуванні знань студентів про предмет і джерела цивільного процесуального права, місце галузі в системі права України, форми захисту права, роль суду у захисті прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб.


Вступ

 

«Цивільний процес» – одна з профілюючих дисциплін, предметом вивчення якої є норми права, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних справ, регулюють діяльність суду та інших суб’єктів процесуальної діяльності з метою захисту суб’єктивних прав і охоронюваних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Цивільний процес» є засвоєння студентами норм та інститутів цивільного процесуального права, які регулюють законодавчо закріплений порядок здійснення правосуддя в цивільних справах по спорах, що виникають з цивільних, житлових, земельних, трудових, сімейних та інших правовідносин, а також у справах наказного та окремого провадження.

Зв'язок лекції з попередніми темами. Лекція з теми «Цивільне процесуальне право як галузь права. Джерела цивільного процесуального права» тісно пов’язана із усіма наступними лекціями курсу, має базове теоретичне та методологічне значення для їх опанування студентами.

Зв'язок лекції з іншими навчальними дисциплінами:

«Цивільний процес» у змістовному зв’язку з такими дисциплінами, як теорія держави і права, судові та правоохоронні органи, міжнародне приватне право; а також з урахуванням тематики таких дисциплін, як цивільне право, сімейне право, нотаріат, адвокатура України, трудове, земельне, житлове право, норми якого (зазначених галузей матеріального права) застосовуються при розгляді та вирішенні цивільних справ. При цьому слід сказати, що вивчення дисципліни «Цивільний процес», разом з вивченням дисциплін з господарського, адміністративного, кримінального процесу, забезпечує опанування студентами усім комплексом знань у галузі процесуального права, що безпосередньо має практичне значення для юриста.

Відповідно завдання вивчення навчальної дисципліни полягають у засвоєнні студентами основних положень чинного цивільного процесуального законодавства України, що регулює суспільні відносини у сфері здійснення правосуддя в цивільних справах. Важливим є набуття навичок щодо користування відповідними нормативними актами, вмінь вирішувати конкретні практичні питання, що пов’язані із застосуванням норм цивільного процесуального права з врахуванням змін у поточному законодавстві.

Вивчаючи дану тему курсу, ми розглянемо основоположні питання курсу, а саме: поняття, предмет і систему цивільного процесуального права; джерела цивільного процесуального права.









Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 895;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.