Поняття й терміни

Анархізм– політична теорія, головна мета якої полягає у негайному знищенні державної влади і створенні на її місці федерації дрібних автономних асоціацій виробників і споживачів.

Більшовик– член лівого (революційного) крила Російської соціал-демократичної робітничої партії РСДРП. Більшовики виникли після її розколу. У подальшому утворили партію РСДРП(б).

Воєнний комунізм– назва внутрішньої політики більшовиків, що проводилася за громадянської війни і була спрямована на встановлення цілковитого контролю РСДРП(б) над усіма сферами державного життя.

Генеральний Секретаріат Центральної Ради– орган виконавчої влади в Українській Народній Республіці (УНР) протягом 1917-1918 рр. Створений 15 червня 1917 р.

Директорія– форма організації верховної влади в республіці у вигляді особливої власної колегії, «колективний президент». В українській історії існування Директорії відноситься до 1918-1920 рр. Вона була створена для знищення Гетьманату та відновлення УНР, після чого мала передати владу Всеукраїнським зборам та саморозпуститися.

Злука– об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу 22 січня 1919 р.

Народний секретаріат– виконавчий орган Тимчасового ЦВК Рад України. Сформований у Харкові 30 грудня 1917 р. російськими і місцевими більшовиками як український радянський уряд на противагу уряду Української Центральної Ради.

Регіональні республіки– Одеська, Таврійська та Донецько-Криворізька Радянські Республіки, що існували на території сучасної України на початку 1918 р. і боролися за поновлення радянської влади.

Самостійники – політичний рух, що складався з членів колишньої Української народної партії та військових елементів. Самостійники домагалися негайного проголошення самостійності України, визнавали соціальну програму, за якою земля мала належати хліборобам, а фабрики й заводи – робітникам.

Тимчасовий уряд– уряд, що створюється після падіння попереднього режиму. На нього покладаються повноваження організації нормального життя в країні до моменту проведення виборів та формування легітимних органів влади.

Універсал– грамота-прокламація, що видавав український парламент УНР протягом 1817-1918 рр. з метою інформування громадян про нові постанови влади.

Українізація армії– процес перепідпорядкування командування військових частин, що були розташовані на території України, Центральній Раді.

Українська Галицька армія– офіційна назва армії ЗУНР після її переходу на бік генерала А. Денікіна (17 листопада 1919). До цієї дати відома як Галицька армія (ГА). Після злиття УГА з Червоною армією 12 лютого 1920 року отримала назву Червона Українська Галицька Армія (ЧУГА).

УСРР– Українська Соціалістична Радянська Республіка. Утворена 10 березня 1919 року в результаті об’єднання кількох радянських республік на території України та анексії залишків Української Народної Республіки.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2554;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.