Поняття соціальної психології. Соціальна психологія як явище і наука.

 

Соціальна психологія як наука досить молода. Більшість дос­лідників вважає, що вона стала самостійною в першій половині XX ст. Існують також інші думки. Дехто стверджує, що соціальна психологія виникла в 90-і роки XIX ст., пов’язуючи цей термін з датою виходу в 1895 р. роботи Г. Лебона «Психологія народів і мас». Інші дослідники прямо вказують на дату 1908 р. як рік народження соціальної психології, коли одночасно вийшло дві книги: Уільяма Мак-Даугалла «Вступ в соціальну психологію», яка вийшла в Лон­доні, і Едварда Росса «Соціальна психологія», яка вийшла в Нью-Йорку. Б.Д. Паригін стверджує, що соціальна психологія оформи­лась в самостійну науку в 70-х роках XX ст.

Такий різнобій у визначенні цієї дати пояснюється тим, що на­звати точну дату появи науки неможливо, бо становлення науки, її розвиток - це багатоманітний, розтягну­тий у часі процес. Тому, визначаючи термін появи соціальної пси­хології як самостійної науки, ми можемо говорити приблизно про етап її виникнення, виходячи з розгляду його передумов, а також особливостей періодів, стадій, в яких відбувався розвиток соціаль­но-психологічних знань.

Соціальна психологія - галузь психології, що вивчає психологічні особливості і закономірності поведінки і діяльності людей, обумовлені їхнім включенням у соціальні групи й існуванням у них, а також психологічні характеристики самих цих груп.

Соціальна психологія - це наукове дослідження того, про що люди думають, як вони впливають один на одного і як ставляться один до одного.

Соціальна психологія – екзогенна наука.

Соціальна психологія – це складне, багатоманітне культурне явище, яке не може зводитись тільки до наукової форми існування. Як соціально-психологічне явище вона існує стільки, скільки існує суспільство.

Соціально-психологічна реальність, яка виявляється через ефект соціальності, охоплює такі групи явищ: мінливі психічні утворення, стійкі явища масової психіки, стійкі психічні утворення, соціальність поведінки особистості в ситуації групи.

Форми існування соціально-психологічних явищ:

• Буденна;

• Форма літератури і мистецтва;

• Наукова форма.

 

Соціальна психологія в самостійну науку виокремилась з соціології та психології в кінці ХІХ ст. на початку ХХ ст.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1405;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.