Організація обліку і контролю надходження, зберігання, використання, руху та вибуття запасів.

Одним з основних видів активів підприємства виступають запа­си. Вони призначені для виробництва продукції, надання послуг або для перепродажу протягом короткого періоду часу.

На великих підприємствах облік запасів звичайно веде від­діл або сектор з обліку матеріальних цінностей або товарних операцій. Функціями даного підрозділу можуть бути: здійснен­ня синтетичного та аналітичного обліку наявності і руху товар­но-матеріальних цінностей; зіставлення даних оперативного складського і бухгалтерського обліку; проведення інвентариза­ції і відображення її результатів в обліку; складання форм ста­тистичної звітності.

Згідно П(С)БО 9 «Запаси» запаси визнаються активами підпри­ємства при дотриманні наступних умов:

— підприємство може в майбутньому одержати економічні ви­годи від їх використання, іншими словами володіння запасами мо­же сприяти надходженню на підприємство прямо або непрямо грошових коштів;

— вартість запасів може бути достовірно визначена. Достовір­ність оцінки запасів залежить від правильності документального оформлення операцій з ними, оскільки саме первинний документ підтверджує факт надходження, зберігання, продажу та іншого ви­буття запасів.

Необхідність правильної організації облікового процесу обумо­влена тими задачами, що ставляться перед бухгалтерським обліком запасів:

— забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей підприємств;

— своєчасне відображення на бухгалтерських рахунках повної та достовірної інформації про наявність, надходження, внутрішнє переміщення і вибуття запасів за їх видами;

— забезпечення реальності даних бухгалтерського обліку шля­хом проведення інвентаризацій запасів;

- накопичення інформації для складання звітності про наявність і рух запасів підприємства.

Однією з умов правильної організації обліку запасів є їх класифікація за низкою ознак. Виділення тих або інших ознак групування запасів має сприяти оперативності, повноті та доцільності ведення обліку і внутрішньогосподарського контролю за даним видом активів (табл. 8.1).

 

Таблиця 8.1








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 1640;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.