Організація обліку фінансових інвестицій.

 

Основними завданнями організації бухгалтерського обліку фінан­сових інвестицій є:

—класифікація інвестицій за терміновістю;

—своєчасне документальне оформлення операцій з фінансовими інвестиціями.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інфо­рмації про фінансові інвестиції, операції із спільної діяльності та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(с)БО 14 "Фінансові інве­стиції".

Основним юридичним документом, за яким підприємство придбаває фінансові інвестиції, звичайно є договір. При придбанні, перепро­дажу цінних паперів за готівку або за безготівковим розрахунком під­ставою для здійснення записів у бухгалтерському обліку є касові ор­дери (прибутковий чи видатковий), платіжне доручення, виписка ба­нку з поточного рахунка.

Однак, придбання фінансових інвестицій може здійснюватися не лише за грошові кошти, а й за матеріальні та нематеріальні цінності, що обов'язково повинно бути зазначено в договорі. У такому разі підставою для здійснення відповідних записів в бухгалтерському об­ліку є документи, які підтверджують факт передачі матеріальних та (або) нематеріальних цінностей — акт приймання передачі основних засобів, накладна на відпуск матеріалів на сторону, Акт вибуття (лік­відації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріаль­них активів тощо.

По кожному пакету придбаних цінних паперів складається реєстр (у двох примірниках). В ньому зазначається: найменування емітента, номінальна вартість цінного паперу, купівельна вартість, номер, серія тощо, загальна кількість, дата купівлі, дата продажу.

Аналітичний облік ведеться в розрізі видів придбаних цінних па­перів та підприємств.

Фінансові інвестиції, що утримуються підприємством до їх пога­шення, відображаються на дату балансу за амортизованою собіварті­стю фінансових інвестицій.

Різниця між собівартістю та вартістю погашення фінансових інве­стицій (дисконт або премія при придбанні) амортизується інвестором протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка. Приклад визначення суми амортизації дисконту, премії та амортизованої собівартості фінансових інвестицій за методом ефективної ставки відсотка наведено в додатку 1 до П(с)БО 12.

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням відсотка (доходу від фінансових інвестицій), що підля­гає отриманню, та відображається у складі інших фінансових доходів або інших фінансових витрат з одночасним збільшенням або змен­шенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

Підставою для відображення в обліку суми амортизації дисконту чи премії є бухгалтерська довідка-розрахунок.

Приклад. Підприємство 3 січня 2000 року придбало облігації но­мінальною вартістю 50000 грн. за 46282 грн., тобто дисконт становив 3718 грн. (50000-46282).

Фіксована ставка відсотка за облігацією встановлена 9 % річних. Дата погашення облігації відбудеться через 5 років. Виплата відсотка здійснюється щорічно в кінці року, його номінальна сума становить 4500 грн. (50000 * 9 %).

Ефективна ставка відсотка =

50000*9% + 3718:5 / (46282+50000): 2 = 11%.

Таблиця 5.10.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 763;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.