Методи доступу в локальних мережах

Ефективність взаємодії робочих станцій у рамках локальної комп'ютерної мережі багато в чому визначається використанням правил доступу до загального середовища передачі в мережах із шинною і кільцевою топологією чи концентратора в деревоподібних і зіркоподібних мережах. Правило, за допомогою якого організується доступ робочих станцій до передавального середовища, одержало назву методу доступу. У силу великої різноманітності локальних мереж і вимог до них не можна назвати який-небудь універсальний метод доступу, ефективний у всіх випадках. Кожний з відомих методів доступу має визначені переваги і недоліки. Коротко розглянемо найбільш розповсюджені методи доступу. У залежності від методу доступу, локальні мережі поділяються на дві групи. До першої групи відносяться мережі, у яких використовуються методи детермінованого доступу, до другого — методи випадкового доступу. Метод детермінованого доступу припускає наявність визначеного алгоритму, на підставі якого робочим станціям надається доступ до передавального середовища. Наприклад, при централізованому керуванні моніторна підсистема може послідовно опитувати кожну з робочих станцій і надавати право передачі інформації першій бажаючий робочій станції. Після цього буде опитуваться наступна робоча станція і так далі. Алгоритм надання права передачі інформації може бути досить гнучким і враховувати пріоритети запитів на передачу і їхню інтенсивність. Для нормального функціонування мережі необхідно, щоб вона не знаходилася в режимі насичення, тобто навантаження на мережу не повинні перевищувати її пропускну здатність. У цьому випадку можна визначити мінімальне і максимальне значення часу чекання моменту початку передачі інформації. Мінімальний час чекання обумовлений необхідністю опитування робочих станцій на предмет передачі інформації. Вплив цієї процедури є найбільш відчутним при низькій інтенсивності передачі інформації, тому що час на опитування затрачається навіть при відсутності заявок на передачу інформації з боку інших робочих станцій. При збільшенні інтенсивності інформаційного потоку знижується відношення часу опитування до всього часу передачі інформації. Максимальне значення часу чекання є фіксованою величиною, обумовленою при повному завантаженні мережі, тобто при готовності кожної робочої станції передавати інформацію. При цьому передбачається, що наступний запит на передачу інформації в даній робочій станції з'являється після обслуговування чергового запиту. Можливість встановлення гарантованого часу доступу є досить істотним фактором при роботі в режимі реального часу. У загальному випадку методи детермінованого доступу дозволяють враховувати особливості топології мережі і характер переданої інформації, забезпечуючи найбільш ефективне використання передавальної середовища.

До другої групи відносяться методи випадкового доступу, при використанні яких кожна робоча станція довільним образом, незалежно від інших систем, може звертатися до моноканалу. При методі випадкового доступу можливо одночасне звертання декількох робочих станцій до загального середовища передачі, тому даний метод доступу часто називають методом множинного доступу.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1533;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.