Параметри генеральної та вибіркової сукупності.

 

В основі вирішення багатьох завдань спортивної метрології лежать ідеї вибіркового методу. Як відомо, дослідження можна проводити двома основними методами: дослідженням осіб певного масиву (генеральної сукупності) чи тільки окремої її частини (вибіркової сукупності).

Генеральна сукупність (лат. generalis – загальний) – це найбільш узагальнена характеристика сукупності об’єктів, об’єднаних однією ознакою. Наприклад, генеральною сукупністю можна вважати всіх школярів України, усіх футболістів вищої ліги чи всіх людей старшого віку, що займаються фітнесом та ін.

У зв’язку з тим, що суцільне обстеження, як правило, недоступне або недоцільне, вибирають для обстеження лише деяку кількість об’єктів (вибірку).

Вибіркова сукупність (вибірка) – це відібрана частина елементів генеральної сукупності, яка характеризує властивості всієї сукупності. Вивчення на вибірці властивостей генеральної сукупності називається вибірковим дослідженням. Практично всі дослідження в науці про спорт є вибірковими, а їх висновки переносяться на генеральну сукупність.

Основні критерії обґрунтованості висновків дослідження – це репрезентативність вибірки і статистична достовірність (емпіричних) результатів.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 931;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.