Умови впровадження ВЕР.

Теорією і практикою енергозбереження визначено, що ефективне, тобто то­го, що гарантує ефект енергозбереження, використання теплоти ВЕР має чоти­ри обмеження, а саме:

Перше обмеження:Потенціал потоків ВЕР має мати достатній рівень для можливості викорис­тання їх у основному виробництві. Тобто температурний перепад між темпе­ратурою потоку ВЕР і продуктовим потоком – якому можливо передати теп­лоту потоком має бути достатнім для закупівлі і монтажу відповідного теп­ло­обмінного обладнання. Як правило, температурний перепад моє бути не меншим за 5 оС – 8 оС.

Друге обмеження:Вартість обсягу економії первинних ПЕР за рахунок впровадження теплоти ВЕР має суттєво (не менше 15 %) переви­щу­вати поточні витрати на експлу­атацію відповід­них технічних рішень, якими є витрата енергоресурсів, амор­тизаційні відрахування, поточний ремонт, зарплата обслуговуючого пер­со­на­лу, тощо).

Третє обмеження:Повинні існувати і бути доступними для закупівлі і монтажу технічні рішен­ня по впро­вадженню теплоти ВЕР в існуючі енерготехнологічні схеми виро­б­ництв, які сформували ці ВЕР.

Четверте обмеження:Повинні існувати і бути економічно привабливими технічні рішення по ви­ко­­ристанню одержаних ВЕР для створення інших виробництв з генерації енер­гії або вироблення промислової продукції. Наприклад, створення транс­форматорів теплоти, створення підсобних господарств, надання комуналь­них послуг, тощо.

Ситуацію з використанням теплоти ВЕР в промисловості України в цілому не можна вважати задовільною, незважаючи на поодинокі досягнення енергозбері­гаючих підприємств в різних галузях економічної діяльності.

Статистичні дані свідчать, що питоме споживання теплової енергії, наприк­лад, цукровим виробництвом, на 100 % вище за європейський рівень.

В практичній роботі з енергозбереження обсяги ВЕР на об’єкті представля­ються у відповідних розділах звіту по виконану роботу, як правило, або у виг­ля­ді таблиць, або у вигляді гістограм, або діаграм.

Нижче, в табл. 6.1. наведено фактичний обсяг теплоти ви­явлених потоків ВЕР та їх потенційний (гранично-можливий) рівень викорис­тан­ня на об’єкті енергетичного аудиту цукрового заводу ТОВ “Хорост­ків Цукор”.

Таблиця 6.1.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 581;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.