Ріс.9.1. Види собівартості продукції

1. виробнича собівартість - включає прямі витрати і загальновиробничі витрати, характеризує витрати на виробництво продукції.

2. повна собівартість - виробнича собівартість збільшена на суму адміністративних, комерційних і збутових витрат, цей показник інтегрує загальні витрати підприємства, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції. Використовується для цілей довгострокового планування та для визначення ціни на продукцію.

 

Залежно від об'єкту витратрозрізняють собівартість:

· одиниці продукції

· валовій продукції;

· товарній продукції;

· реалізованій продукції.

Залежно від місця формування витрат розрізняють індивідуальну і галузеву (середньоотраслеву) собівартість.

Індивідуальнасобівартість продукції визначається витратами конкретного підприємства на виробництво і реалізацію продукції.

Галузевасобівартість продукції – це грошовий вираз відповідній частині витрат виробництва, що складаються в середньому в даній галузі. Вона визначається як середньозважена величина собівартості одиниці продукції, розрахована на основі індивідуальної собівартості.

 

Розрізняють також нормативну, планову і фактичну собівартість.

Нормативнасобівартість визначається на основі встановлених норм і нормативів витрати матеріальних, трудових і інших ресурсів. Вона відображає максимально допустимі для даного підприємства витрати з урахуванням технічного і організаційного рівня виробництва і праці.

Плановасобівартість визначається на основі встановленої в плані питомої витрати виробничих ресурсів, яка може відрізнятися від технічно обґрунтованих норм і нормативів.

Фактичнасобівартість розраховується на основі рівня змінних і постійних витрат підприємства, що фактично склався.

 

Планування і показники собівартості.








Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 541;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.