Терміни

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, який відбувався перш за все в Європі від1 серпня 1914 по 11 листопада 1918 року. Під час неї загинуло понад дев'ять мільйонів солдат і цивільних жителів. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію XX століття.

Ультима́тум (лат. ultimatum - доведене до кінця) — вимога, пов'язана з обмеженням часу, який даний на її виконання, а також з погрозою серйозних наслідків у випадку її невиконання.

Блі́цкриг (нім. Blitzkrieg — блискавична війна) — створена на початку XX століття, теорія ведення швидкоплинної війни, відповідно до якої перемога досягається в строки, що обчислюються днями або місяцями, перш ніж противник зуміє відмобілізувати і розгорнути свої основні військові сили.

План Шлі́ффена — проект плану стратегічного розгортання німецької армії і задум ведення операцій на початку Першої світової війни Німеччиною на два фронти: проти Франції і проти Росії.

Пацифістські ідеї - (лат. Pacificus — миротворчий) —ідеологія беззастережного осуду будь-якої війни, відмови від неї як інструменту зовнішньої політики. Пацифізм засуджує всіляку війну в будь-якій формі, заперечуючи правомірність навіть справедливих та визвольних війн.

Запам’ятайте дати:

28 червня 1914 р. Вбито спадкоємця австрійського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда.

1 серпня 1914 р. Початок Першої світової війни.

5 – 12 вересня 1914 р. Перша битва на Марні («диво на Марні»). Остаточний провал плану Шліффена.

29 жовтня 1914 р. Османська імперія вступила у війну на боці Троїстого союзу.

22 грудня 1914 – 7 січня 1915 рр. – битва під Сарикамишем. Перемога російських військ над турецькими.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.