Антитермінація

У системах антитермінації (кілька генів бактеріофага λ, гени рибосомної РНК E. coli) активатори транскрипції запобігають упізнанню РНК-полімеразою сигналів термінації, що знаходяться всередині кодуючої частини гена. У відсутності факторів ген є неактивним: наявність термінуючого сигналу приводить до термінації транскрипції та визволення не функціонального РНК-продукту. Для певних генів описано два механізми активації.

У першому випадку білок-активатор упізнає специфічний сайт перед сигналом термінації у складі мРНК. Зв’язуючись із транскриптом, білок взаємодіє також із РНК-полімеразою і впливає на неї таким чином, що термінатор стає непомітним для ферменту (рис. 16, а). У другому випадку транскрипційний фактор упізнає регуляторну ділянку поряд із промотором, взаємодіє з полімеразою і запобігає впізнанню термінатора, що міститься відразу за стартом транскрипції (рис. 16, б).

Рис. 16. Два механізми антитермінації: фактор транскрипції запобігає впізнанню термінатора

РНК-полімеразою.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1258;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.