Культура Месопотамії.

 

У Передній Азії особливо зручною для землеробства була природно-історична область між Тигром і Євфратом, яку стародавні греки називали Месопотамією (Міжеріччям).

Саме тут зародилася характерна для Стародавнього Сходу сільськогосподарська цивілізація й створилися ранні форми державності (IVтис. до н.е.).

Завдяки землеробському таланту шумерів Месопотамія перетворилась у квітучий край. Густа мережа зрошувальних каналів і ретельна обробка землі давала змогу одержувати багаті врожаї.

Були розвинуті ремесла, торгівля, будівництво.

Існувало досконале ювелірне мистецтво. Тут вперше в світі було одержане кольорове скло.

Шумери досягли багатьох культурних звершень, які стали важливим надбанням світової цивілізації.

Вони удосконалили піктографічну писемність і всередині IV тис. до н.е.) створили більш зручний клинопис, склали перші астрономічні календарі та правові кодекси, започаткували в літературі епос міфологічного змісту.

Тут була винайдена арифметика і зародилася геометрія, для обчислення використовувалися таблиці множення, дроби, квадратні та кубічні корені.

Завдяки торговельним та міждержавним зв’язкам культурний вплив шумерів поширювався на сусідні країни і народи, особливо на Малу Азію, Закавказзя, Єгипет.

Заклали вони основи і для культурного розвитку своєї спадкоємниці у самій Месопотамії, якою з ІІ тис. до н.е. стала цивілізація Вавілону.

Цю державу, яка проіснувала до VI ст. до н.е. створили завойовники Месопотамії – кочові племена аморитів.

Спорідненість шумерської та вавілонської культури ґрунтувалася, насамперед, на особливостях світосприймання релігійних віруваннях та міфологічних уявленнях жителів Месопотамії, пов’язаних з обожненням природи.

Досягнутий шумерами високий рівень культури та багатовіковий досвід суспільно-політичної організації сприяли появі ретельно розроблених юридичних норм для усіх сфер життя.

Першим законодавцем в історії людства був Уруінімгіна (остання третина ІІІ тис. до н.е.) − правитель Лагаша, який склав і запровадив найстаровинніший правовий кодекс.

Шумерське право згодом стало зразком для складання законодавства наступних цивілізацій як у самій Месопотамії, так і в сусідніх країнах.

Зокрема, відомим прикладом його вдосконалення є кодекс старовавілонського царя Хаммурапі (І пол. XVIII ст. до н.е.).

Культурна спадщина Шумеру і Вавілону значною мірою була сприйнята на Близькому Сході.

Своєрідність і вишуканість мистецтва Шумеру і Вавілону багатство та досконалість художніх прийомів створених тут релігійно-міфологічних епосів були продовжені іншими цивілізаціями – халдейською, ассірійською, урартською, сірійською, хеттською, фінікійською, іудейською.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 717;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.