Транснаціоналізація українського бізнесу


Міжнародні транснаціональні корпорації -цезначні об’єднання промислових, торговельних, транспортних чи банківських фірм і компаній, діяльність яких виходить далеко за межі країни базування і забезпечує їм сприятливі позиції у виробництві, збуті, закупівлі товарів та наданні послуг.

 

Важливою рисою ТНК є реалізація єдиної послідовної стратегії через один або декілька центрів прийняття господарських рішень.

За статистикою ООН, до міжнародних ТНК віднесено значні фірми, компанії з річним оборотом понад 100 млн. дол. США і які мають філії та дочірні компанії не менше, ніж у 6-и країнах, високий відсоток продаж за кордоном і значну частку зарубіжних активів у сумі загальних активів.

У теперішній час у світі нараховується близько 65 тис. ТНК, що контролює більш ніж 890 іноземних філій із загальним обсягом ПІІ більше 9 трлн. дол. США та 57 млн. працівників. Загальний обсяг продаж ТНК складає близько 19 трлн. дол. США, тобто понад 30% світового експорту. Майже 90% із 100 найбільших ТНК припадає на країни ЄС, США та Японію. Діяльність найбільших корпорацій зосереджена у автомобільній промисловості, електроніці, виробництві електрообладнання, нафтовій, хімічній, фармацевтичній та аграрній промисловості.

Для України як для держави, яка трансформує національну економіку і не володіє достатніми обсягами капіталів, актуальним є завдання пошуку шляхів концентрації внутрішніх промислових і фінансових ресурсів. В нашій державі створення ТНК у багатьох випадках асоціюється із монополізацією капіталу і тому на даний час не має ТНК, а існують такі форми транс націоналізації як промислово-фінансові групи та холдинги.

 


Промислово-фінансові групи (ПФГ) – це концерни, які створюються на міжгалузевих засадах і об’єднують промислові підприємства, кредитно-фінансові установи, науково-проектні організації, торгові підприємства з метою акумуляції фінансових коштів і виробничих ресурсів, оптимізації інвестиційного процесу.

 

Рішення про створення ПФГ приймається Кабінетом Міністрів України на основі аналізу представлених проектів з розрахунковим (прогнозованим) обсягом реалізації кінцевої продукції не менше 100 млн. дол. на рік, починаючи з другого року після їх створення.

Холдинг – акціонерна компанія, яка володіє контрольними пакетами юридично незалежних виробничо-комерційних структур і здійснює управління і фінансування їх діяльності. Створення холдингів в Україні регулюється Положенням Антимонопольного комітету «Про порядок одержання згоди Антимонопольного комітету України на створення холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації».

 

 

Питання для обговорення

1. Розкрийте поняття „міжнародний рух капіталів”.

2. Охарактеризуйте основні форми вивозу капіталу.

3. Розкрийте сучасні особливості інвестиційних процесів у світовій економіці.

4. Проаналізуйте нормативно-правову базу інвестиційної діяльності України.

5. Проаналізуйте надходження та розподіл прямих іноземних інвестицій в Україну за останні три роки.

6. Розкрийте місце транснаціональних корпорацій в системі сучасних міжнародних економічних відносин.

7. Які об’єктивні конкурентні переваги транснаціональних корпорацій Ви знаєте? Охарактеризуйте їх.

8. Розкрийте специфічні форми підприємницької транснаціоналізації в сучасних умовах.

9. Проаналізуйте наслідки господарсько-інвестиційної діяльності транснаціональних корпорацій.


 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 837;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.