Підприємства транспорту і зберігання нафти і газу як складова частина нафтогазового комплексу України

Сьогодні нафтогазовий комплекс України представлений підприємствами різних форм власності, різних розмірів та різних організаційно-правових форм господарювання. Лідером нафтогазового комплексу України є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", яка забезпечує понад 97 % видобутку нафти і природного газу, 100 % обсягів транспортування природного газу магістральними газопроводами та понад 90 % обсягів транспортування нафти магістральними нафтопроводами.

Сьогодні НАК "Нафтогаз України" є провідним підприємством паливного-енергетичного комплексу, однією з найбільших компаній України. НАК "Нафтогаз України" виробляє восьму частину валового внутрішнього продукту України, забезпечує десяту частину надходжень до Державного бюджету. Загальна кількість працюючих на підприємстві складає понад 170 тис. осіб, що становить близько 1 % працездатного населення країни.

НАК "Нафтогаз України" є вертикально-інтегрованою нафтогазовою компанією, яка здійснює операції з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування і зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Компанія здійснює переробку газу, нафти та конденсату на п'яти газопереробних заводах, що входять до її складу, виробляючи на них скраплений газ, моторні палива та інші нафтопродукти. Компанія має фірмову мережу автозаправних станцій.

Крім суто комерційної діяльності Компанія виконує важливу соціальну роль, забезпечуючи населення, установи та комунальних споживачів природним газом за цінами, що встановлюються державою.

Стратегічними цілями Компанії залишаються посилення вертикальної інтеграції з виходом на ринки нафтопродуктів та у нафтохімічну промисловість, закріплення позицій головного транзитера російського та середньоазійського газу до європейських країн, створення диверсифікованої ресурсної бази за межами України.

Характеристика сучасного стану НАК "Нафтогаз України" відображена у таблиці 1.1.

До складу Компанії входять три дочірні компанії (ДК), три дочірні підприємства (ДП), два державні акціонерні товариства (ДАТ) та два відкриті акціонерні товариства (ВАТ), рис.1.2.

Сфера видобутку та переробки НАК "Нафтогаз України" представлена такими структурами, як ДК "Укрзазвидобування", ВАТ "Укрнафта" та ДАТ "Чорноморнафтогаз". Зупинимось коротко на характеристиці цих виробничих структур.

ДК "Укргазвидобування" - це вертикально інтегрована компанія з замкнутим циклом виробництва - від пошуку та розвідки родовищ нафти і газу, їх розробки, видобутку до транспортування, переробки вуглеводневої сировини і реалізації нафтопродуктів.

ДК "Укргазвидобування" була створена в липні 1998 року внаслідок реорганізації АТ "Укргазпром". До складу ДК "Укргазвидобування" увійшли газовидобувні підприємства та структурні підрозділи АТ "Укргазпром".

ДК "Укргазвидобування" здійснює розробку газових, нафтогазових і нафтогазоконденсатних родовищ в Харківській, Полтавській, Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Волинській областях. Геологорозвідувальні роботи компанії з пошуку нових родовищ вуглеводнів ведуться в Дніпровсько-Донецькій западині, у Карпатському регіоні, а також спільно з ДАТ "Чорноморнафтогаз" - у північній частині Керченского півострову та на Прикерченському шельфі Чорного і Азовського морів.

Сьогодні ДК "Укргазвидобування" - основна компанiя з видобування природного газу i газового конденсату в Україні. У 2009 році видобуток газу досягнув 15,2 млрд м3, що складає понад 70 % видобутку в Україні. У складi компанії – 4 газовидобувнi пiдприємства, пiдприємство з бурiння свердловин, управлiння з переробки газу i газового конденсату.

ВАТ "Укрнафта" - провідна вітчизняна нафтогазовидо-бувна компанія. До її складу входять шість нафтогазо-видобувних управлінь, три управління бурових робіт, три газопереробні заводи, два тампонажних управління, дві центральні бази виробничого обслуговування, Полтавська воєнізована частина з попередження і ліквідації відкритих нафтових і газових фонтанів, управління автоматизованих систем, монтажно-налагоджувальне управління, науково- дослідний і проектний інститут, центр нормативно- економічних досліджень, центр геолого-тематичних досліджень, представництва компанії у Російській Федерації, країнах Близького Сходу та Північної Африки.

В даний час ВАТ "Укрнафта" забезпечує понад 86 % видобутку нафти, 28 % газового конденсату та 16 % газу від загального видобутку вуглеводнів в Україні; здійснює розробку 94 родовищ вуглеводнів на території двох нафтогазоносних регіонів України, що охоплюють Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Сумську, Чернігівську, Полтавську, Харківську та Дніпропетровську області; забезпечує експлуатацію понад 2570 нафтових і газових свердловин, здійснює роздрібну реалізацію нафтопродуктів через 536 АЗС у 26 регіонах України.

ДАТ "Чорноморнафтогаз" - єдине підприємство в Україні, яке здатне комплексно вирішувати завдання щодо освоєння нафтогазових ресурсів шельфу та забезпечувати в майбутньому потреби не лише Криму, але й півдня України. ДАТ "Чорноморнафтогаз" функціонує як єдиний виробничо-господарський комплекс та здійснює пошуково-розвідувальне буріння в межах Чорного та Азовського морів, будівництво морських стаціонарних платформ та підводних трубопроводів, облаштування і розробку родовищ нафти і газу, транспортування вуглеводневої продукції до споживачів, підземне зберігання газу.

До складу ДАТ "Чорноморнафтогаз" входять такі основні структурні підрозділи, як управління розвідувального та експлуатаційного буріння з базою виробничого обслуговування, управління з видобутку газу, управління підземного зберігання газу, управління магістральних газопроводів, управління технологічного флоту та підводно-технічних робіт, спеціалізоване будівельно-монтажне управління, база виробничо-технологічного обслуговування та комплектації, управління технологічного транспорту та спецтехніки, управління виробничого забезпечення.

ДАТ "Чорноморнафтогаз" має на балансі 15 нафтових і газових родовищ, здійснює експлуатацію 4 родовищ на шельфі (Голіцинське, Штормове, Архангельське на Чорному морі та Стрілецьке - на Азовському) і трьох родовищ на суші (Джанкойське і Семенівське нафтові та Задорненське газове).

Сфера транспортування вуглеводнів у структурі НАК "Нафтогаз України" представлена такими компаніями, як ДК "Укртрансгаз", ВАТ "Укртранснафта" та ДАТ "Укрспецтрансгаз".

ДК "Укртрансгаз" - дочірня компанія Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", cтворена на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 1998 року "Про розмежування функцій з видобування, транспортування, зберігання і реалізації природного газу".

Основні види діяльності ДК "Укртрансгаз":

· постачання природного газу споживачам України;

· транзит природного газу через територію України в країни Західної і Центральної Європи;

· зберігання природного газу в підземних сховищах;

· реконструкція і сервісне обслуговування магістральних газопроводів і об'єктів на них;

· діагностування, атестування і сертифікація основного та допоміжного обладнання;

· будівництво і монтаж газопроводів високого і низького тисків та об'єктів на них;

· виробництво стисненого природного газу і забезпечення ним автомобільного транспорту;

· науково-дослідні, конструкторські і проектні роботи в галузі транспортування і зберігання газу;

· здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Компанія щороку постачає споживачам в Україні близько 60 млрд. м3 природного газу та транспортує його до 20 країн Європи в обсязі до 100-120 млрд. м3. Технічні можливості Компанії дають змогу транспортувати до Європи 140 млрд. м3 газу.

До складу ДК "Укртрансгаз" входить 18 структурних підрозділів на правах філій, виробничі об'єкти яких знаходяться в усіх областях України, табл. 1.2.

Основною складовою газотранспортної системи ДК "Укртрансгаз" є мережа магістральних газопроводів та газопроводів-відгалужень, що являє собою єдиний технологічний комплекс, який працює в безперервному робочому режимі, рис. 1.3.

 

Унікальними є і технічні параметри ГТС, табл. 1.3. Так, загальна довжина газопроводів, становить 37,1 тис.км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відгалужень - 14,9 тис.км. Кількість газороз-подільних станцій (ГРС) складає в даний час 1449 одиниць.

Ремонтно-технічне обслуговування магістральних газопроводів, технічний нагляд за будівництвом нових та капітальний ремонт діючих газопроводів виконують 6 управлінь магістральних газопроводів (УМГ), включаючи 41 лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів (ЛВУ МГ) та 9 виробничих управлінь підземного зберігання газу (ВУ ПЗГ).

Захист підземних комунікацій об'єктів транспортування газу від ґрунтової корозії та корозії, викликаної блукаючими струмами, на газотранспортній системі ДК "Укртрансгаз" здійснюється 4658 установками катодного захисту, 120 установками дренажного захисту, 3084 протекторами, які значною мірою сприяють подовженню терміну її експлуатації.

З метою своєчасного виявлення та усунення можливих дефектів на об'єктах газотранспортної системи, підвищення ступеня надійності транспортування газу Компанія проводить комплексне обстеження стану технологічного обладнання: лінійної частини МГ, ГРС, КС, засобів автоматики і телемеханіки, енергетичного обладнання. Організацію і проведення цих робіт здійснює Науково-виробничий центр технічної діагностики - НВЦ "Техдіагаз".

Під час діагностування об'єктів ГТС використовуються сучасні методи, у тому числі внутрішньотрубна магнітна дефектоскопія інтелектуальними поршнями. За результатами внутрішньотрубної діагностики ліквідовуються аварійно небезпечні дефекти на тілі труб експортних газопроводів за новітніми технологіями без зупинки їх роботи.

Відкрите акціонерне товариство "Укртранснафта"створене у 2001 році на базі ДАТ "Магістральні нафтопроводи "Дружба" та ДАТ "Придніпровські магістральні нафтопроводи" (на даний час - філії Товариства) з метою оптимізації роботи нафтотранспортної системи України та впровадження єдиної політики в цій галузі.

У 2007 році згідно з рішенням акціонерів ВАТ "Укртранснафта" від 10 серпня 2007 року у складі Товариства створена філія "Південні магістральні нафтопроводи". Засновником і єдиним акціонером Товариства є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України".

Таким чином, до складу ВАТ "Укртранснафта" в даний час входять три філії:

  • "Магістральні нафтопроводи "Дружба";
  • "Придніпровські магістральні нафтопроводи";
  • "Південні магістральні нафтопроводи".

Розвиток трубопровідного транспорту нафти i нафтопродуктів в Україні тісно пов'язаний з розвитком нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості, а також з можливостями експорту нафти та нафтопродуктів через територію України.

Будівництво магістральних нафтопроводів в Україні розпочалось у 60-х роках двадцятого століття. Перший в Україні нафтопровід "Долина - Дрогобич" довжиною 58,4 км був збудований у 1962 році для транспортування нафти на Дрогобицький нафтопереробний завод. Він пов'язаний з введенням в експлуатацію Пiвнiчно-Долинського нафтового родовища. Характерною особливістю цього нафтопроводу є те, що ним транспортується нафта українського походження.

Другий нафтопровід - перша нитка нафтопроводу "Дружба" на дільниці "Мозир - Броди - Ужгород" - був введений в експлуатацію поетапно у 1962 - 1963 роках. На території України його протяжність становила 684 км. Транспортування нафти забезпечували сім нафтоперекачувальних станцій, а у м. Броди було розміщено дільницю наливу нафти на залізничний транспорт. Вхідна проектна потужність нафтопроводу в Україні досягала 17,5 млн. т/рік, вихідна - 8,5 млн. т/рік. Нафтопровід призначався для транспортування сумiшi татарської, башкирської та західносибірської нафти на експорт до Угорщини, колишньої Чехословаччини i наливу нафти у м. Броди на залізничний транспорт для експорту через нафтоперевальнi комплекси в містах Одеса та Рені.

Другу нитку нафтопроводу "Дружба" довжиною 686,5 км, дiаметром 720 мм i сім суміщених з першою ниткою нафтоперекачувальних станцій було збудовано у період з 1970 по 1974 роки. Із введенням другої нитки загальна вхідна проектна потужність нафтопроводу "Дружба" на території України склала 55,0 млн. т/рік, вихідна - 26,5 млн. т/рiк.

З відкриттям східноукраїнських родовищ нафти (Лелякiвського, Гнiдинцiвського, Прилуцького в Чернiгiвськiй обл.; Качанiвського, Бельського та Рибальського в Полтавській обл.) i з введенням в експлуатацiю Кременчуцького нафтопереробного заводу у 1966 році було збудовано цiлу систему нафтопроводів: "Гнiдинцi - Глинсько - Розбишiвська", "Мала Павлівка - Глинсько-Розбишiвська", "Глинсько-Розбишiвська - Кременчук".

Із збільшенням видобутку нафти з родовищ у Чернiгiвський обл. у 1972 році було збудовано другу нитку нафтопроводу "Гнідинцi - Глинсько - Розбишiвська" дiаметром 377 мм, а також нафтопровід "Кременчук - Херсон" протяжністю 555 км, дiаметром 720 мм. Збільшення потужності з переробки нафти на Кременчуцькому i Херсонському нафтопереробних заводах поставило питання будівництва нафтопроводу "Мiчурiнськ (Тамбовська обл., Росiя) - Кременчук". Цей нафтопровід загальною протяжністю 757 км (у тому числі територією України - 540 км), діаметром 720 мм був збудований у 1974 році. Його проектна потужність 18 млн. т/рік.

Для введення в експлуатацію Лисичанського нафтопереробного заводу наприкiнцi 1975 року був збудований нафтопровід "Тихорецьк - Лисичанськ" дiаметром 720 мм, протяжністю 455 км (в тому числi територією України - 185,5 км). У зв'язку із збільшенням видобутку нафти в Західному Сибіру i необхідністю нарощування експортних можливостей щодо поставок нафти через нафтоперевальні комплекси в містах Одеса та Новоросійськ (Росія), а також відповідною можливістю поставок нафти на Одеський нафтопереробний завод трубопровідним транспортом, у 1977 - 1978 роках було збудовано i введено в експлуатацію нафтопроводи "Самара - Лисичанськ", "Лисичанськ - Кременчук", "Снiгурiвка - Одеса". В той самий час нафтопровід "Тихорецьк - Лисичанськ" було переобладнано для зворотного перекачування нафти з Лисичанська на Тихорецьк i далі в напрямку Новоросійська.

У 1985 році введено в експлуатацію другу нитку нафтопроводу "Тихорецьк - Лисичанськ" діаметром 720 мм, протяжністю 185 км територією України. Загальна потужність цих нафтопроводів вiд Лисичанська до Тихорецька з чотирма нафтоперекачувальними станціями (з них - дві на території України) склала 34 млн. т/рiк.

З метою диверсифікації поставок нафти на українські нафтопереробні заводи (НПЗ) та розширення транзитних можливостей України у 1993 році було розроблено техніко-економічне обґрунтування будівництва морського нафтоперевалювального комплексу (НПК) - терміналу потужністю 40 млн. т/рік в районі міста Одеса (порт "Южний"), а у 1994 році завершено розробку проекту будівництва першої черги терміналу потужністю 12 млн. т/рік, будівництво якої розпочалося у 1995 році. Одночасно було розпочато будівництво нафтопроводу "Одеса - Броди". Будівництво нафтового терміналу "Південний" завершено у грудні 2001 року, нафтопроводу "Одеса - Броди" - у травні 2002 року.

У вересні 2005 року введено в дію першу чергу нафтопроводу "Жулин - Надвірна" на відрізку Долина - Надвірна. Цей нафтопровід, вартістю 200 млн. гривень, приєднав шостий - Надвірнянський НПЗ, до трубопровідної системи України. 50 % фінансування проекту забезпечено за рахунок приватних інвесторів. Загальна довжина нафтопроводу - 110 км, потужність - 4,3 млн. т/рік. Робота нафтопроводу дає можливість зменшити екологічні ризики шляхом виключення перевезень нафти залізничним транспортом.

Таким чином, впродовж майже 40 років відбувалися процеси формування та розвитку нафтопровідної системи України, сучасна конфігурація якої наведена на рис. 1.4.

Відкрите акціонерне товариство "Укртранснафта" забезпечує експлуатацію магістральних нафтопроводів та здійснює перекачування нафти як для потреб внутрішнього ринку, так і на експорт. Сформована місія "Укртранснафти" націлена наефективну інтеграцію України у Євразійський енергетичний простір шляхом забезпечення надійного функціонування та комплексного розвитку національної нафтотранспортної системи з метою посилення енергетичної безпеки України та інших європейських країн.

Основними стратегічними напрямками розвитку ВАТ "Укртранснафта" є:

  • збільшення обсягів транспортування нафти магістральними нафтопроводами;
  • забезпечення надійного та безперебійного транспортування нафти як на нафтопереробні підприємства України, так і транзитом до європейських споживачів;
  • диверсифікація джерел і маршрутів постачання нафти в Україну та її транзит територією країни з метою посилення енергетичної безпеки держави;
  • дотримання найвищих стандартів якості послуг з транспортування нафти територією України;
  • забезпечення надійного функціонування та комплексного розвитку національної нафтотранспортної системи шляхом реалізації перспективних інвестиційних проектів.

 

Для виконання основних виробничих та господарських завдань ВАТ "Укртранснафта" здійснює такі функції:

  • приймає нафту від власників, суміжних підприємств, забезпечує її зберігання, якість, транспортування магістральними нафтопроводами і здавання споживачам/підприємствам;
  • веде облік кількості нафти, контролює її якісні характеристики в межах наявних договірних умов;
  • виконує технічну експлуатацію магістральних нафтопроводів, проводить технічне обслуговування і ремонт об’єктів нафтопровідного транспорту для забезпечення їхньої надійної і безпечної експлуатації;
  • проводить обстеження і аналізує технічний стан об’єктів магістральних нафтопроводів;
  • розробляє і впроваджує заходи для підвищення надійності нафтопроводів;
  • виконує роботи з реконструкції і модернізації об’єктів з впровадженням сучасного обладнання і технологій світового рівня;
  • забезпечує експлуатацію об’єктів магістральних нафтопроводів з дотриманням вимог щодо захисту навколишнього природного середовища;
  • підтримує аварійно-відновлювальні пункти в постійній готовності до ліквідації можливих аварій і пошкоджень, забезпечує належний рівень їх оснащення технічними засобами;
  • розробляє і впроваджує заходи для зменшення споживання електроенергії та інших енергоносіїв;
  • розробляє і впроваджує заходи з охорони праці, соціального захисту і оздоровлення працівників;
  • проектує власними силами і замовляє проекти для реконструкції і будівництва об’єктів;
  • забезпечує підрядним способом виконання необхідних науково-дослідних робіт.

 

Державне акціонерне товариство "Укрспецтрансгаз"спеціалізується на транспортуванні залізницею скрапленого газу від заводів-виробників до споживачів, як в межах України, так і за кордон. Підприємство має у своєму розпорядженні понад 2 тисячі спеціальних цистерн для транспортування скрапленого газу.

 

Дочірня компанія "Газ України" здiйснює реалізацію природного та скрапленого газу на території України населенню, комунально-побутовим підприємствам, бюджетним організаціям, а також промисловим споживачам, енергогенеруючим компаніям та іншим суб’єктам підприємницької діяльності; координує діяльність підприємств з газопостачання та газифікації, а також організовує розвиток та експлуатацію розподільних газових мереж.

Дочірню компанію "Газ України" створено наприкінці 2000 року за рішення спостережної ради НАК "Нафтогаз України" шляхом реорганізації та об’єднання Дочірньої компанії "Торговий дім "Газ України" і Головного управління "Головпобутгаз" ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України".

Невід'ємною складовою діяльності ДК "Газ України" в регіонах є тісні партнерські стосунки із 42 ВАТ з газопостачання та газифікації, які забезпечують постачання та транспортування природного газу кінцевим споживачам. Система розподільних газопроводів низького тиску є природною монополією і складає єдиний техніко-технологічний комплекс загальнодержавного значення. Держава визнала його таким, що не підлягає приватизації, та передала підприємствам газового господарства у користування. ДК "Газ України", за дорученням НАК "Нафтогаз України", здійснює контроль за використанням державного майна, втіленням єдиної технічної політики.

Ще один важливий аспект співпраці - корпоративні відносини. За дорученням НАК "Нафтогаз України", ДК "Газ України" бере участь в управлінні ВАТ з газопостачання та газифікації шляхом участі в роботі спостережних рад та ревізійних комісій.

 

Сфера забезпечення виробництва у структурі НАК "Нафтогаз України" представлена такими структурними одиницями як ДП "Укрнафтогазкомплект", ДП "Науканафтогаз" та ДП "Лікво".

Дочірнє підприємство "Укрнафтогазкомплект" - це спеціалізований структурний підрозділ НАК "Нафтогаз України", який є оператором із закупівлі та розрахунків за матеріально-технічні ресурси (обладнання, комплектуючі, витратні матеріали) для Компанії та її дочірніх підприємств.

Підприємство здійснює відбір постачальників на конкурсній основі, забезпечує контроль за доцільністю закупівель, якістю продукції, ціновою політикою постачальників та дотриманням ними термінів виконання поставок, забезпечує постачання обладнання, комплектуючих та витратних матерiалiв з подальшим сервiсним обслуговуванням пiдприємств НАК "Нафтогаз України".

Дочірнє підприємство "Науканафтогаз"
здійснює наукове і проектне забезпечення виробничої діяльності Компанії за такими напрямками: пошук нових покладів вуглеводнів, розвідка та розробка нафтових і газових родовищ, транспортування і зберігання газу та нафти, вдосконалення систем організаційного управління.

Дочірнє підприємство "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служба "ЛІКВО", що входить до складу Компанії, здійснює:

  • розробку і впровадження комплексу інженерних заходів на об’єктах нафтогазової галузі щодо запобігання виникненню аварій, у тому числі відкритих нафтових та газових фонтанів під час будівництва, експлуатації та ремонту свердловин;
  • виконання аварійних та аварійно-ремонтних робіт з ліквідації газонафтоводопроявів і відкритих нафтових і газових фонтанів;
  • розробку та виготовлення спеціального обладнання, пристроїв, технічних засобів для попередження виникнення та ліквідації відкритих газових і нафтових фонтанів;
  • навчання інженерно-технічних працівників і робітників бурових, газовидобувних та газотранспортних підприємств у системі курсового навчання і безпосередньо на робочих місцях;
  • проведення випробувань обладнання на об'єктах підвищеної небезпеки (технічне опосвідчення, неруйнівній контроль, руйнівний контроль, технічне діагностування і сертифікацію обладнання);
  • виготовлення, ремонт, сервісне обслуговування вогнегасників;
  • виконання робіт з ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки підприємств, що обслуговуються.

ДП "ЛІКВО" має ліцензію на проведення вибухових робіт під час ліквідації фонтанів, групу підривників, оснащену необхідними вибуховими матеріалами, газоаналітичною, газорятувальною та газозахисною апаратурою вітчизняного, німецького та голландського виробництва.

Підприємством розроблено і виготовляється повний комплект нестандартизованого обладнання для ліквідації відкритих газових і нафтових фонтанів та проведення складних газонебезпечних робіт у свердловинах з надлишковим тиском на гирлі. Зокрема, ДП "ЛІКВО" є єдиним в Україні виробником кранів кульових на робочий тиск 70 МПа для використання під час буріння та капітального ремонту свердловин.

Продукція підприємства, не зважаючи на відносно невеликі партії її виробництва, значно дешевша аналогічної імпортної продукції і при цьому не поступається їй якістю та надійністю.

За 34 роки силами аварійно-рятувальної служби "ЛІКВО" подано і захищено охоронними документами – авторськими свідоцтвами, патентами України, Росії і колишнього СРСР понад 150 винаходів і корисних моделей.

Крім державних підприємств, що входять до складу НАК "Нафтогаз України", в нафтогазовому комплексі України працюють підприємства приватної та колективної форм власності, а також підприємства з іноземними інвестиціями, іноземні підприємства, транснаціональні компанії. Однак їх частка у загальних обсягах видобування нафти і газу та магістрального трубопровідного транспорту вуглеводнів є незначною. У сфері трубопровідного транспорту вуглеводнів до таких підприємств відноситься ДП "ПрикарпатЗахідтранс", яке входить до складу Російського ВАТ "Юго-Запад транснефтепродукт" (м. Самара), котре в свою чергу є частиною ВАТ "Акционерная компания "Транснефтепродукт" (м. Москва).

Головним напрямком діяльності спеціалізованого підприємства ДП "ПрикарпатЗахідтранс" є транспортування світлих нафтопродуктів, вироблених на нафтопереробних заводах Росії і Білорусі системою магістральних трубопроводів і відводів до споживачів, які розташовані як на території України, так і за її межами. Загальна протяжність нафтопродуктопроводів підприємства на території України становить 1,2 тис. км. Об'єкти підприємства розміщені на території семи областей України - Житомирської, Хмельницької, Рівненської, Волинської, Тернопільської, Львівської і Закарпатської. До трубопровідної мережі під'єднано 24 нафтобази із сумарним об'ємом 350 тис. м3. У структурних підрозділах підприємства працює близько 900 осіб.

До складу ДП "ПрикарпатЗахідтранс" входять такі структурні підрозділи:

- ЛВДС "Новоград-Волинський", яка має потужності для наливу в автомобільні і залізничні цистерни обсягом 1,5 млн. т на рік і резервуарний парк об'ємом 80 тис. м3;

- ЛВДС-5С (розміщена в смт. Смига Рівненської області), яка має резервуарний парк та забезпечує подальше транспортування нафтопродуктів;

- ЛВДС-1К (розміщена в Старосамбірському районі Львівської області);

- ЛВДС "Дубриничі" (розміщена в Перечинському районі Закарпатської області);

- ремонтно-будівельне управління;

- база виробничого обслуговування.

 

Як зазначалося раніше, підприємства трубопровідного транспорту нафти, нафтопродуктів і газу відіграють важливу роль не тільки у нафтогазовому комплексі України, але і в економіці країни в цілому. Не менш важливою є роль цих підприємств на трансконтинентальному просторі транспортування енергетичних ресурсів. Адже в умовах глобалізації світової економіки набувають все більшого значення широкомасштабні передачі енергоносіїв з регіонів, багатих нафтою і газом, до основних їх споживачів.

Справді, в даний час трубопровідні системи стали інструментом реалізації геоекономічних та геополітичних цілей багатьох держав.

З причин географічного та історичного характеру Україна опинилась на перетині торгівельних шляхів, що відіграє важливу роль у забезпеченні ринку Європи нафтою і природним газом. Передумовою цього є той факт, що країни Західної і Центральної Європи - великі споживачі природних вуглеводнів, однак власними ресурсами цих енергоносіїв вони забезпечені недостатньо. У той же самий час основні запаси природного газу і нафти зосереджені в Російській Федерації, країнах Каспійського регіону і Перської затоки. Завдяки такому вигідному положенню Україна стала великим вузлом транзитних передач газу і нафти з Росії, Туркменістану, Казахстану на європейський ринок.

З розширенням обсягів та географії експорту нафти і газу з колишнього СРСР до Європи в Україні була створена могутня система транзитних нафто- і газопроводів і розвинена відповідна інфраструктура. Як наслідок - сьогодні в країні функціонують добре оснащені підприємства з транспортування нафти і газу.

Очікуване зростання обсягів споживання країнами Західної і Центральної Європи природних вуглеводнів, а також нерівномірність розміщення їх ресурсів робить трубопровідні системи нашої країни своєрідним "енергетичним мостом" між країнами-експортерами і країнами-споживачами нафти і газу.

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 2621;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.028 сек.