Абсолютна земельна рента

У країнах, де панує приватна власність на землю і діє міжга­лузева конкуренція, існує ще й абсолютна рента, яка утворюєть­ся навсіх використаних землях, у тому числі й на гірших (рис. ). її причиною є монополія приватної власності на землю, яка закріплює високу норму прибутку у сільському господарстві — понад середню норму.

 

 

Рис. 12.9. Причини, умови формування, джерела та форми вилучення абсолютної ренти

Абсолютна рента утворюється на всіх земельних ділянках як надлишок суспільної вартості сільськогосподарської про­дукції над ціною виробництва (затрати виробництва плюс се­редній прибуток).

Вона виникає тоді, коли існує монополія приватної власності на землю, яка заважає вільному переливанню капіталу з про­мисловості в сільське господарство, що спричиняє технічне відставання цієї галузі порівняно з промисловістю.

Монопольна рента

Крім диференційної і абсолютної ренти існує монопольна рента (рис. 12.10). Вона утворюється на землях особливої якості чи в особливих кліматичних умовах. Тільки на певних землях і в певних природно-кліматичних умовах можливе обмежене ви­робництво сільськогосподарських продуктів з особливими, уні­кальними якісними характеристиками (наприклад, особливих


Рис. 12.10. Причини, умови формування, джерела та форми вилучення монопольної ренти

сортів винограду та вина із нього, чаю, прянощів, тютюну, тро­яндової олії тощо).

Оскільки виробництво такої продукції не може бути збільшене за рахунок залучення у сільськогосподарський оборот нових зе­мель, а високий попит на продукцію не задовольняється, з'яв­ляється можливість реалізувати таку продукцію за монопольно високими цінами. Рівень цих цін визначається не реальними витратами виробництва продукції, а виключно платоспроможним попитом заможних споживачів цих рідкісних продуктів.

Різниця між монопольно високою ціною такого продукту і його вартістю й становитиме монопольну земельну ренту, яка надходить у розпорядження землевласника.

Джерело монопольної ренти перебуває поза межами сіль­ського господарства. Вона не є результатом додаткових вкладень праці і капіталу в землю. Це, як правило, частина прибутку, створена в інших галузях виробництва, яку отримує землевлас­ник через монопольні ціни, тобто внаслідок перерозподілу до­ходів заможних покупців. Тому монопольну ренту можна вва­жати "незаробленим" доходом землероба або "квазірентою".

 

Рента та орендна плата

Орендна плата — це платіж, який орендар вносить власни­ку землі за користування земельною ділянкою.

В суму орендної плати насамперед входить сама земельна рента. Якщо земельна ділянка здається в оренду з розташова­ними на ній будівлями, іригаційними спорудами, на ній прове­дено меліоративні роботи тощо, то орендар за користування цим основним капіталом, вкладеним в землю, повинен платити амор­тизаційні відрахування. А оскільки орендар користується цим капіталом в кредит, то він платитиме ще і позичковий відсоток від нього. Таким чином, орендна плата крім ренти може місти­ти амортизацію за використання основного капіталу, вкладено­го в землю, та відсоток на нього (рис. 12.11). На ставку орендної плати впливають також термін оренди г розмір банківського відсотка і податків, умови платежу.

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1318;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.