Завдання та функцii служби маркетингу страхової компанiї

У процесi розвитку маркетингових технологiй значною проблемою, яка постає перед страховою компанiєю, є органiзацiя роботи вiдповiдного пiдроздiлу. Оскiльки маркетинг виконує ряд функцiй, доречний його подiл на

 

стратегiчний та оперативний (тактичний) маркетинг.

 

До функцiй стратегiчного маркетингувiдносяться:дослiдження ринку вцiлому або його окремих сегментiв; формування вимог до страхових продуктiв, виходячи з потреб ринку; iнформацiйна та рекламна пiдтримка процесу просування страхових продуктiв; вибiр активiзацi реалiзацiї; оцiнка ефективностi маркетингових заходiв. З цiєю метою доцiльно створювати вiдповiдний самостiйний пiдроздiл.

 

Пiдроздiл, який здiйснює оперативний маркетинг може функцiонувати в рамках системи реалiзацiї страхових продуктiв. Основною функцiєюоперативного маркетингує практична реалiзацiя розробок стратегічногомаркетингу у мiсцях реалiзацiї шляхом забезпечення рекламних заходiв та активiзацi споживчої поведiнки потенцiйних страхувальникiв. До iнших його функцiй вiдноситъся: аналiз мiкрооточення страхової компанії з метою аналiзу внутрiшньої структури в контекстi адаптацiї до ринкових умов; оптимiзацiя органiзацiйної структури компанiї та окремих бізнес-процесiв; становлення та пiдтримка корпоративної культури.

 

З метою дослiдження рiвнiв iєрархій структури маркетингового середовища маркетинговi служби страхової компанiї вирiшують певнi

 

завдання:

 

Макрооточення

 

Завдання розробка прогнозу розвитку макросередовища на основi аналiзу, оцiнювання та прогнозування розвитку таких аспектiв:

 

Демографiчний аспект. Прогнозування основних демографiчнихтенденцiй, якi представляють можливостi та погрози для страхової компанiї. Це має суттєве значення для прогнозування розвитку особистого страхування населення. Старiння нацiї – чи не головна проблема страхової компанiї, яка здiйснює страхування життя, адже збiльшення кiлькостi пенсiонерiв при зменшеннi кiлькостi працюючих веде до збiльшення навантаження на страховi виплати без надходження додаткових платежiв.

 

Економiчний аспект. Прогнозування впливу на страхову компанiюмайбутнiх тенденцiй змiни доходiв, цiн, заощаджень та умов кредитування. Вивчення економiки дає змогу вивчити процес формування та розподiлу


 

ресурсiв. Воно передбачає аналiз таких характеристик, як валовий внутрiшнiй продукт (ВВП), темп iнфляції, рiвенъ безробiття, норми оподаткування, стан платiжного балансу, загальний рiвень економiчного розвитку, природнi ресурси, клiмат, тип i рiвень розвитку конкурентних вiдносин, структура населення i т. д. Суттєве значення для оцiнки прогнозування страхового ринку має динамiка монетарних показникiв, таких як грошова база. Темпи зростання монетарних показникiв, з одного боку, суттєво впливаютъ на збiльшения доходiв юридичних та фiзичних осiб, а з iншого – призводять до прискорення темпiв iнфляції.

 

Екологiчний аспект. Прогнозування змiни вартостiта доступностiприродних ресурсiв i енергії. Природнi ресурси завжди мають обмежений рiвень запасiв, що впливає на глобальнi змiни в економiцi країни в цiлому в довготривалому iнтервалi часу.

 

Технологiчний аспект. Прогнозування змiн в науково-технiчнiй сферi(фундаментальнi дослiдження, прикладнi дослiдження, дослiдно-конструкторськi дослiдження та впровадження нових технологiй i технiки). Прискорення технологiчного розвитку стимулює розвиток виробництва в цiлому, але при цьому виникає проблема зниження рентабельностi виробництва, оскiльки впровадження нових технологiй потребує додаткових матерiальних та фiнансових витрат.

 

Полiтичний аспект. Прогнозування розвитку законодавства та впливузаконiв, що пропонуються до прийняття, на стратегiю компанії. Вивчення полiтичної складової дає уявлення про намiри держави щодо розвитку суспiлъства та про засоби, за допомогою яких нона передбачає проводити свою полiтику. Вiд полiтичної стабiльностi залежить становище багатьох суб’єктiв господарської дiялъностi. для страхової компанї, яка працює н умовах фiнансового ринку, полiтичнi ризики мають суттєве значення. Погiршення полiтичного станонища (непрозорi вибори, страйки, конфлiкти i т. iн.) вкрай негативно впливає на страховий бiзнес, оскiльки цей вид дiяльностi орiєнтований на цивiлiзований ринок i не може iснувати в умовах полiтнчного хаосу.

 

Культурний аспект. Прогнозунання змiн у стилiжиття страхувальникiв,котрi матимуть вплив на змiну ставлення населення до дiяльностi та послуг компанiї. При аналiзi соцiальної компоненти макрооточення розглядається вплив на бiзнес таких соцiальних явищ i процесiв, як ставлення людей до працi та якостi життя, традицiї, духовнi цiнностi, рiвень освiти, мобiльнiсть людей, менталiтет.

 








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 768;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.