Акцій, преміювання.

 

Участь в розподілі прибуткустрахової компанії передбачає доплати зчистого прибутку страховика, пов'язані з конкретним результатом роботи персоналу. Розмір частини прибутку, що розподіляється, може визначатися щорічно власниками страхової компанії і не гарантуватися на майбутнє. Може застосовуватися наперед встановлена методика визначення розміру прибутку,


 

що підлягає розподілу. Відсоток розподіленого чистого прибутку може бути фіксованим або таким, що ковзає, змінним залежно від заздалегідь обумовлених чинників. Зустрічається практика розподілу цього прибутку пропорційно окладам або розміру заробітної плати працівника. В цьому випадку частка страхового працівника в розподіленій частині прибутку відповідає його частці заробітної плати у відповідній частині фонду оплати праці. Виплати можуть проводитися готівкою і акціями.

 

Виплати у формі акційстрахової компанії означають участь страховихпрацівників у власності страховика.

 

Характер заохочувальних виплат носить і преміювання страхових працівників(наприклад,премія за перевиконання плану надходженньстрахових платежів). Розрізняють індивідуальне і колективне преміювання.

На практиці в страхових компаніях найчастіше використовуються такі моделі заробітної плати:

Для постійних працівників:

 

- фіксований оклад згідно із штатним розкладом, без преміальних виплат;

 

- фіксований оклад плюс премія за результатами роботи.

 

Для позаштатних працівників:

- заробітна плата, яка виплачується лише за результатами роботи;

 

- мінімальний фіксований оклад і додаткова заробітна плата за

результатами роботи.

 

Системи оплати праці мають свої особливості залежно від організаційної структури страхової компанії.

 

При лінійно-функціональній структурі оплата праці різниться для трьох груп персоналу страхової компанії:

 

- президент компанії(голова правління) – заробітна плата складається зі ставки, що визначається контрактом та щоквартальним річним бонусом, розмір якого залежить від кінцевих результатів діяльності компанії за відповідний період;

 

- менеджмент вищої ланки (комерційний директор, виконавчий директор, фінансовий директор, начальник юридичного відділу), заробітна плата якого складається із ставки, що визначається президентом компанії та бонусу, який визначається на основі відповідних положень як відсоток від чистого прибутку компанії за звітний період;

 

- інший персонал (начальники відділів у складі департаментів або управлінь, керівники допоміжних служб, рядові співробітники), заробітна плата якого складається зі ставки, що призначається

 

президентом компанії та бонусу.

 

Сукупний фонд оплати праці комерційного департаменту, до складу якого входять відділи реалізації та маркетингу, реклами, розвитку нових видів страхування, може визначатися на підставі визначеного відсотку від планових обсягів нетто-премій за звітний період.


 

До виконавчої дирекції входять відділи з різних видів страхування та перестрахування.

Для керівників та співробітників таких відділів, як правило, застосовується єдина тарифна сітка,яка затверджується головою правління абопрезидентом компанії, і може преглядатися відповідно до темпів інфляції та фінансового стану компанії. Преміальний фонд виконавчого департаменту складається з двох частин: преміальний фонд персоналу відділів з різних видів страхування, включаючи виконавчого директора, і преміальний фонд відділу перестрахування. Умовами нарахування премій є: не перевищення планової величини збитковості договорів страхування та перестрахування за звітний період; задовільне виконання плану; позитивна величина чистого прибутку страхової компанії; виконання плану із залучення вхідних договорів перестрахування.

 

Посадова ставка фінансового директора (головного бухгалтера)

 

фіксована, визначається головою правління СК, а розмір бонусу визначається як відсоток від чистого прибутку компанії за звітний період.

 

До складу фінансового департаменту входять бухгалтерія тафінансово-економічний відділ, які єзатратними,та інвестиційний відділ,якийє госпрозрахунковим. Сукупний преміальний фонд затратних відділів визначається на підставі визначеного відсотку від чистого прибутку компанії, а преміальний фонд інвестиційного відділу − як відсоток від перевищення фактичного рівня доходу від тимчасового розміщення коштів над плановими показниками.

 

Ставки співробітників допоміжних служб визначаються головою правління (президентом) СК, виходячи з тарифної сітки. Розмір преміального фонду залежить від виконання підрозділом цільових завдань.

 

При дивізійній структурі управління більшість відділв прямо підпорядковується голові правління. Базою преміювання госпрозрахунковихвідділів є обсяги нетто-премій або величина прибутку в розрізі окремих видів страхування. Преміювання затратних відділів здійснюється, як при лінійно-функціональній стрктурі управління.

 








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 836;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.