Зміна структури таблиці

Для зміни структури таблиці на вкладниці Таблиці її потрібно виділити та натиснути кнопку Конструктор.

Для зміни імені поля, типу або опису треба натиснути всередині поля та внести потрібні зміни. Щоб вилучити поле, спочатку його виділяють, а потім виконують команду Правка – Удалить строки або натискають клавішу Del.

Для вставки нового поля між двома існуючими виділяють те поле, перед яким має з’явитися нове поле, далі виконують команду Вставка – Строкиабо натискають клавішуInsert.

Щоб пересунути поле на нове місце, його виділяють і, утримуючи кнопку миші, пересувають у потрібне місце таблиці.

Зв’язки між таблицями

Щоб спростити процес конструювання багатотабличних форм, запитів і звітів, створені таблиці мають бути пов’язані між собою.

Дві або більше таблиць, які мають поля з однотипними даними, між якими встановлено зв’язок, називають реляційними. Реляційні зв’язки дозволяють звезти до мінімуму дублювання даних у різних таблицях.

Для реляційного зв’язку використовують дві таблиці:

1. основна таблиця.Поле таблиці, за яким буде встановлено зв’язок (зовнішній ключ), повинне містити значення, що не повторюються (тобто воно повинне бути унікальним). У конструкторі таблиці таке поле оголошують ключовим.

2. підпорядкована таблиця.Поле таблиці, за яким буде встановлено зв’язок (внутрішній ключ), повинне мати тип та розмір співпадаючий із типом та розміром ключового поля основної таблиці. Поле підпорядкованої таблиці може бути не ключовим.

Встановити зв’язки між таблицями та переглянути схему даних можна: 1) за допомогою кнопки на панелі інструментів, 2) командою меню Сервіс – Схема даних.

У результаті з’явиться вікно Добавление таблицы, в якому треба вибрати за допомогою миші та кнопки Добавить необхідні для встановлення зв’язків таблиці, а потім натиснути на кнопку Закрыть.

Після додавання таблиць у вікні Схема даних між ними необхідно встановити зв’язок:

1. виділити ключове поле в основній таблиці (висвітлене жирним), натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістити на відповідне поле у підпорядкованої таблиці.

2. на екрані з’явиться вікно Изменение связей, в якому слід помітити галочкою Обеспечение целостности даних, каскадное обновлениие связанніх полей, каскадное удаление связанніх полей та натиснути кнопку Создать(рис. 3). Після пророблених дій на екрані з’явиться вікно Схема данных (рис. 4).

 

 

Рис. 3. Вікно зміни зв’язків Рис. 4. Схема даних (зв’язок один до багатьох)

 

Під час побудови схеми даних Access автоматично визначає за вибраним полем тип зв’язку між таблицями. Якщо поля для зв’язку основної та підпорядкованої таблиць є унікальними ключами, то встановлюється зв’язок один-до-одного. Якщо ж поле зв’язку в основній таблиці є унікальним ключем, а в підпорядкованій – не ключовим, то встановлюється зв’язок один-до-багатьох.

Зв’язок один-до-одного означає, що кожний запис із основної таблиці пов’язаний із єдиним записом із підпорядкованої і навпаки.

Зв’язок один-до-багатьох означає, що кожний запис із основної таблиці пов’язаний з одним або декількома записами із підпорядкованої таблиці, але кожний запис із підпорядкованої таблиці пов’язаний з єдиним записом із головної таблиці.

Існує ще один тип зв’язку – багато-до-багатьох. Він означає, що кожний запис із основної таблиці пов’язаний з декількома записами з підпорядкованої таблиці, а кожний запис із підпорядкованої таблиці пов’язаний з декількома записами з основної таблиці. Для того, щоб задати таке відношення необхідно створити третю таблицю і встановити зв’язки один-до-багатьох між записами третьої таблиці і двох інших.

При встановленні зв’язку необхідно притримуватися цілісності даних – це набір правил, які дозволяють дотримуватися відповідності між пов’язаними таблицями вносячи зміни до бази. Крім того, вони гарантують достовірність зв’язку між записами в підпорядкованих таблицях і виключають випадкове видалення або зміну пов’язаних даних.

Неможливо встановити цілісність даних, якщо поле підпорядкованої таблиці містить значення, які відсутні у переліку значень ключового поля основної таблиці.

Вилучення зв’язку відбувається виділенням лінії зв’язку за допомогою миші та натисненням клавіші DEL або меню Правка – Удалить.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 3022;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.