Тема 5.2: Особливості й принципи керування автобусними пасажирськими перевезеннями. Організаційні структури керування.

Організаційна структура керування (ОСК) характеризується ланками керування, зв'язками і ступенями керування.

Ланка – організаційно відособлений, самостійний орган, що виконує певні функції. Сукупність ланок, що перебувають на одному горизонтальному рівні, утворить щабель керування. Ланки структури перебувають у формально закріплених зв'язках. Формальні зв'язки – це зв'язки насамперед вертикальні: керівництво й підпорядкування. Вони розрізняються по типу керівництва й підпорядкування. Якщо керівництво повне, стосується всіх питань діяльності органа нижчого підпорядкування, то такий зв'язок називають лінійним. Якщо ж керівництво обмежене – функціональним. Крім вертикальних, між органами існують горизонтальні зв'язки.

При лінійній структурі забезпечується прямий вплив на об'єкт керування й передбачається здійснення повною мірою принципу єдиноначальності. Система ланок керування при такій структурі збігається повністю із системою ланок виробництва. Всі управлінські функції зосереджені в одного керівника. Він ухвалює рішення щодо всіх питань і функцій діяльності керованого їм підрозділу. Лінійна структура керування знаходить найбільш часте застосування на нижніх рівнях керування, де функціональні обов'язки керівника є порівняно вузькими. Перевага лінійної структури полягає в його простої й економічності, основним недоліком є високі вимоги, пропоновані до кваліфікації керівників, тому що вони не користуються допомогою спеціалізованих управлінських підрозділів.

При матричній структурі створюються цільові органи горизонтального керування. У таких структурах на додаток до звичайних керівників функціональних підрозділів є керівники проектів, які координують діяльність виробничих підрозділів при виконанні розробок.

 

 


 

Рис 5.1 Схема лінійної структурі

 

Функціональна структура характеризується тим, що при керівнику створюється група функціональних підрозділів, які здійснюють безпосереднє керівництво виконавцями в межах покладених на них повноважень і функцій. Функціональне керування має позитивні й негативні моменти.

 

 

 


Рис 5.2 Схема функціональної структурі

 

 

З одного боку, при функціональній структурі підвищується компетентність прийнятих рішень, лінійні керівники мають більше можливостей для здійснення оперативного керівництва, а з іншого боку - порушуються принципи єдиноначальності, єдності розпорядника, єдності відповідальності.

У більшості випадків на практиці функціональне керування застосовується як доповнення до лінійного керування, за яким залишається пріоритет. У цьому випадку створюється лінійно-функціональна структура системи керування.

При лінійно-функціональній структурі на лінійні ланки керування покладають функції й права командування й прийняття рішень, а на функціональні підрозділи - методичне керівництво при підготовці й реалізації рішень по плануванню, організації, обліку, контролю й аналізу по всіх функціях виробничо-господарської діяльності.

 

 

Тема 5.3 Ліцензування послуг пасажирського транспорту

 

Порядок ліцензування різних видів автотранспортної діяльності на території України регламентується Положенням про ліцензування перевізної, транспортно-експедиційної й іншої діяльності. Це Положення пов'язане зі здійсненням транспортного процесу, ремонтом і технічним обслуговуванням транспортних засобів на автомобільному транспорті в Україні.

 

Цілями введення системи ліцензування є:

Ø створення основи для державного регулювання різних видів діяльності на автомобільному транспорті;

Ø забезпечення нормального функціонування ринку транспортних послуг;

Ø захист інтересів споживачів;

Ø реалізація вимог антимонопольного законодавства;

Ø забезпечення безпеки руху;

Ø дотримання екологічних норм при експлуатації автомобільного транспорту.

 

Ліцензуванню підлягає діяльність будь-яких підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності й відомчої приналежності, а також підприємців, яка здійснюється:

Ø міські, приміські, міжміські, міжреспубліканські й міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;

Ø всі види транспортно-експедиційного обслуговування;

Ø ремонт і технічне обслуговування автотранспортних засобів, виконуваних на комерційній основі.

 

Ліцензія є офіційним документом, що дозволяє здійснення зазначеного в ньому виду діяльності в плині встановленого строку, а також визначає його здійснення.

 

 

Положенням про ліцензування перевезень уведені види ліцензій:

I. Стандартна ліцензія на перевезення на комерційній основі вантажів і пасажирів:

Ø у межах російської федерації;

Ø у міжміському сполученні;

Ø у міжнародному повідомленні.

 

II. Обмежена ліцензія на перевезення власних вантажів або своїх працівників для виробничих цілей у межах України.

 

До ліцензії додаються ліцензійні картки на кожен автотранспортний засіб.

 








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 814;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.