Попередники основних польових культур

Культура Попередник
Озима пшениця Озиме жито Озимий ячмінь Ячмінь ярий Овес Кукурудза назерно Кукурудза на силос Горох Вика Люпин на зерно Люпин на з/корм Конюшина Люцерна Льон Цукрові буряки Картопля рання Картопля середня Картопля пізня Соняшник
Пшениця озима г г г г в г б а а а а а а а г а а в а
Озиме жито г г г в в г б а а б а а а а г а а в г
Озимий ячмінь г г г г в а а а а а а а а а а а а а г
Ячмінь ярий б б а а в а а д а а а а а а а а а а б
Овес б б б б а а а а а а а а а а а а а а б
Кукурудза назерно а а а а а в б а а а а а а а а а а а б
Кукурудза на силос а а а а а б б а а а а а а а а а а а б
Горох а а а а а а а г г г г г г а а а а а б
Вика а а а а а а а г г г г г г а а а а а б
Люпин а а а а а а г г г г г г а а а а а б б
Люпин на зерно а а а а а а а г г г г г г а а а а а б
Люпин на зел. масу а а а а а а а г г г г г г а а а а а б
Конюшина б а а а а б а г г г г г г а г а г г г
Люцерна б б а а а б б г г г г г г а г а г г г
Льон а б б в в в б б б б г а а г б а а а г
Картопля рання а а а а б б б а а а а а а а а г г г г
Картопля пізня а а а б б б б а а а а а а а а г г г г
Соняшник а а а а а в а а а а в а г а а а а а г
Однорічні трави а а а а а а а в в в в в в в а б а а а

Умовні позначення: а -добрий, б -допустимий,

в - умовно добрий, г –недопустимий

5) при вирощуванні багаторічних трав особливу увагу необхідно звертати на підбір покривної культури, тобто під яку культуру доцільно їх підсівати;

6) враховувати особливості ґрунтового покриву: тип, гранулометричний склад, структурно-агрегатний стан, ступінь окультурення ґрунту.

Сівозміна як основний елемент організації рільництва повинен задовольняти такі вимоги: систематично підвищувати культуру землеробства, родючість ґрунту, зростання врожайності сільськогосподарських культур; створити міцну кормову базу, забезпечити максимальне підвищення продуктивності праці й зниження собівартості продукції і дати таке співвідношення сільськогосподарських робіт, щоб усі засоби виробництва найбільш повно використовували у господарстві впродовж року.

Степ. У зоні степу землеробство спеціалізується на виробництві зерна озимої пшениці, кукурудзи, ячменю і кормових культур. Соняшник - основна технічна культура, а у північних і західних районах - ще й цукрові буряки Для стабільно високої продуктивності сівозмін у даній зоні винятково важливе значення належить оптимізації питомої ваги чистих парів.

Лісостеп. У даній зоні землеробство спеціалізується на виробництві зерна, особливо фуражних культур (кукурудзи, ячменю, гороху, цукрових і кормових буряків). Тут вирощують також просо, гречку, картоплю та інші культури. Велику питому вагу займають кормові культури - багаторічні трави, кукурудза на зелений корм і силос, кормові коренеплоди. У цій зоні, особливо у правобережній частині і західному регіоні, є сприятливі умови для вирощування культур у проміжних посівах. Продуктивнішими є зерно-просагші сівозміни з парами, зайнятими багато- і однорічними травами, зернобобовими культурами. У південно-східній посушливій частині лісостепу необхідно запроваджувати чорний пар на незначних площах.

Полісся. Землеробство у цій зоні спеціалізується на виробництві картоплі, льону, кормів і, частково, зерна. Найвищі врожаї і продуктивність у картопляно-льоно-зернових сівозмінах отримано при насиченні сівозмін зерновими у межах 45-50%, картоплею— 11-20, льоном-довгунцем - 10-11, кормовими культурами - на 20-33%.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.