Поняття про будову і роботу дизель-поїзда

Дизель-поїзд — це постійно сформований рухомий склад з трьох, чо­тирьох або шести вагонів, крайні із яких моторні (мають дизель і кабіну управління), всі інші — причіпні. Дизель-поїзд використовується для об­слуговування приміських пасажирських перевезень на неелектрифікова-них залізничних лініях.

Ризьким заводом випускались дизель-поїзди серій ДР, ДР-1, ДР-1А та інші.


Дизель-поїзд серії ДР-1 (рис. 4.78) має гідромеханічну передачу. Кузо­ви моторних і

причіпних вагонів суцільнометалеві. Передня частина мотор-

Рис. 4.78. Загальний вигляд дизель-поїзда ДР-1

 

ного вагона має обтічну форму, в ній розміщується кабіна машиніста з пуль­том управління. З кабіни є вихід у машинне відділення, де розміщений го­ловний дизель, дизель-електростанція, гідропередача, від якої приводиться в рух зарядний генератор і компресор. У другій половині моторного ваго­на і в усіх причіпних вагонах розташовуються пасажирські приміщення.

В ролі силового двигуна застосовується чотиритактний V-подібний
дизель, на одній рамі з яким розміщується гідромеханічна передача. Вона
складається з механічного редуктора, двох гідротрансформаторів і ревер­
сивного механізму. Від вала реверса обертальний момент передається че­
рез карданні вали на осьові редуктори колісних пар ведучого візка.
2 3 4 5 6

Рис. 4.79. Моторний вагон дизель-поїзда: 1 — автозчеп; 2 — радіатори теплообмінника; 3,4 — жалюзі в системі венти­ляції; 5 — радіоантена; 6 — дах; 7 — моторний візок; 8 — кабіна; 9 — машинне відділення; 10 — дизель; 11 — службове відділення; 12 — тамбур; 13 — салон для пасажирів; 14 — диван; 15 — перехідна площадка.

Дизель-поїзд серії ДР-1 А має гідравлічну передачу, в решті відмінно­стей від попередньої серії не має. Дискові гальма дозволяють дизель-поїзду реалізувати на швидкості 120 км/год від початку гальмування до зупинки гальмівну путь 900 м.

У 1997 р. державною холдинговою компанією «Луганськтепловоз» за участю ВО «Завод ім. Малишева» та інших співвиконавців розроблені вітчизняні дизель-поїзди ДЕЛ 01 і ДЕЛ 02 з електропередачею змінного струму. Дизель-поїзд ДЕЛ 01 з агрегатом на базі танкового двигуна 6ДН складається з двох моторних вагонів з осьовою формулою 20-2 і двох при­чіпних між ними (М + 2П + М). Потужність силової установки 2 χ 588 кВт. Дизель-поїзд ДЕЛ 02 має силові установки потужністю 2 χ 505 кВт, формується за схемою Μ + Π + Μ і оснащується мікропроцесорною техні­кою управління та контролю. Конструктивна швидкість поїздів —

Рис. 4.80. Загальний вигляд украънського дизель-поїзда ДЕЛ 02

130 км/год. Після модернізації, доопрацювання та випробування ці дизель-поїзди у майбутньому будуть серійно випускатись.

Щоб поповнити парк вагономоторного рухомого, з випередженням були проведені випробування причіпних вагонів цих дизель-поїздів і на базі їх «Луганськтепловоз» випускав дизель-поїзди з модернізованими тепловозними секціями 2М62 і 2ТЕ116, яким були присвоєні індекси ДПЛ1 (рис. 4.81) та ДПЛ2. Крім названих тепловозних секцій, вони май­же в усьому подібні. Дизель-поїзди формуються з однієї секції тепловоза і причіпного головного вагона з кабіною управління, які розміщуються крайніми в поїзді, та трьох причіпних вагонів між ними за схемою Т+ЗП+Пу. Управляються тепловозні секції з кабіни тепловоза або причіпного головного вагона. Між вагонами і тепловозом влаштовані за­криті перехідні площадки балонного типу. Причіпний вагон з кабіною уп­равління має з кожного бо­ку двоє розсувних дверей, які централізовано управ­ляються, а вагон просто причіпний — троє таких дверей. Салони просторі, обладнані зручними кріс­лами (м'якими, напівм'я­кими, або жорсткими), іншим необхідним облад­нанням з високим рівнем комфортності. Конструк­тивна швидкість дизель-поїзда 100 км/год.

 

Рис. 4.81. Загальний вигляд дизель-поїзда ДПЛ1

 

4.9.4. Автомотриси, дрезини і мотовози

 

Автомотриси(франц. automotrice — самохідна) можна поділити на дві групи: службові та пасажирські. Широко розповсюджена службова авто­мотриса АСІ А (рис. 4.82) — двовісна з автомобільним бензиновим двигу­ном потужністю 50 кВт. Салон мот-риси розрахований на 24 сидячих місць. Передача — механічна, через карданний вал на задню вісь. Конст­руктивна швидкість 80 км/год. До мотриси можна чіпляти рухомий склад масою не більше 10 т.

В 1969 р. Ризьким вагоно­будівним заводом були збудовані пасажирські автомотриси АРІ з двома дизелями по 175 кВт. В салоні 90 місць для сидіння. На мотрисі застосо­вана гідравлічно-механічна передача і електрична схема управління, яка допускає керування за системою багатьох одиниць. Конструктивна швидкість 100 км/год.

В експлуатації можна іноді зустріти чехословацькі автомотриси АЧ0 з дизелем потужністю 550 кВт і місткістю салону 64 місця та 4-вісні автомо­триси АЧ2 з дизелем потужністю 750 кВт, місткістю салону 67 сидячих місць і конструктивною швидкістю 120 км/год. До автомотриси можна чіпляти один або два причіпних вагони по 123 сидячих місць. Дві автомо­триси можуть сформувати шестивагонний поїзд.

Дрезини(за прізвищем німецького винахідника першої половини XIX століття К.Ф.Дреза) — самохідний транспортний засіб на залізнично­му ходу. Перші дрезини взагалі були з ручним приводом у вигляді важіль­но-шестерного механізму. На початку XX століття на дрезинах стали уста­новлювати бензиновий мотоциклетний, а пізніше автомобільний двигуни. Мотодрезини— дрезини з мотоциклетним бензиновим двигуном, ма­ють невеликі розміри і масу (до 300 кг), можуть групою людей зніматись з колії, призначені для інспекційних перевезень (інспекційна мотодрези­на ЇДІ) та для використання при поточному ремонті колії (транспортна дрезина ТД5). Транспортні мотодрезини можуть переміщуватись з одним або двома невеликими причепами. Вантажопідйомність мотодрезини з од­ним причепом 0,5 т, швидкість до 50 км/год.

Автодрезини— дрезини з автомобільним бензиновим або дизельним двигунами, можна теж поділити на дві групи: вантажні і пасажирські.

 

Рис. 4.82. Автомотриса АС1А

 

 

Вантажні автодрезини випускаються на базі платформи з карбюраторним двигуном і механічною передачею (рис. 4.83). На автодрезині установ­люється повноповоротний підйомний кран вантажністю 1-5 т. Швид­кість — до 85 км/год. Автодрезина з дизельним двигуном може переміща­ти платформу з вантажем до 60 τ (при роботі на перегоні) і до 300 τ (при маневрових роботах). Такі автодрезини використовуються переважно на колійних роботах.

Автодрезини можуть також обладнуватись монтажними вишками і використовуватись для поточного утримання і аварійно-відбудовних робіт на контактній мережі електрифікованих залізниць (рис. 4.84).

Рис. 4.83. Вантажна автодрезина

 


Рис. 4.84. Монтажна автодрезина

 

 

Пасажирські автодрезини

(рис. 4.85) — самохідні вагони з па­сажирським салоном на 24 сидячих місць. Можуть розвивати швидкість до 80 км/год.

Мотовози— це тяговий транс­портний засіб з двигуном внут­рішнього згоряння потужністю по j 220 кВт, використовується для мане

 

врової роботи на під'їзних коліях промислового транспорту, а також для підвезення матеріалів на колійних ремонтних та інших підсобних роботах. На мотовозах перших випусків застосовувались двигуни автомобільного типу з механічною передачею, а на мотовозах недавніх випусків — дизелі з механічною і гідромеханічною передачею (ТГК1, ТГК2). Так мотовоз ТГК2 має дизель потужністю 160 кВт з гідромеханічною передачею, авто­матичне переключення ступенів швидкості, два режими роботи (маневро­вий і поїзний). Мотовоз-електростанція (МЕС) — дизельний мотовоз по­тужністю 220 кВт з електричною передачею, має електростанцію, яка ви­користовується для живлення приводів колійних машин.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3144;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.