Техніко-економічні порівняння різних видів тяги

Існують три види тяги: електрична, тепловозна і парова.

В даний час на Україні застосовуються тільки два види тяги: елект­рична і тепловозна. З 1980 року залізниці країн колишнього СРСР повністю перейшли на електричну і тепловозну тягу. В 2000 році елект­ричною тягою виконано 86,4% загального обсягу вантажних і пасажирсь­ких перевезень.

Ефективність виду тяги оцінюють передусім за витратами умовного палива, кількість якого для порівняння вимірюється в умовних кілогра­мах (7000 ккал), витрачених на роботу 10* τ χ км брутто. Наприклад, якщо в одних і тих же експлуатаційних умовах на виконання роботи обсягом Wt χ км брутто паровоз витрачує 255 кг, тепловоз — 53,5 кг, а електро­воз — 40 кг умовного палива, то, звичайно, найбільш ефективною в цих умовах є електрична тяга.

Коефіцієнт корисної дії електровозів складає 84-91%, тепловозів — 29-31%, паровозів - 5-7%.

Тягові двигуни електровозів на підйомах працюють ефективніше, ніж в інших локомотивів, дозволяють навіть перевищувати номінальні наван­таження, звичайно, в допустимих межах перегрівання обмоток — і це виз­начає значну перевагу електротяги. Крім того, експлуатаційні витрати на технічне обслуговування і ремонти електровозів менші, ніж в автономних локомотивів. Електровози мають, звичайно, більший термін служби, ре­монт їх простіший, ніж тепловозів.

Висока ефективність електровозів найкраще реалізується на швидкіс­них та вантажо-напружених лініях, на лініях з важким профілем колії, де є можливість рекуперативного гальмування. При рекуперативному галь­муванні на спусках тягові електродвигуни починають працювати як гене­ратори і віддавати електроенергію в контактну мережу, цю енергію можуть використати інші електровози, які рухаються на підйомі. Таким чином, електрична тяга в експлуатації також є більш економною, ніж тепловозна.

Разом з тим електрифікація потребує великих капіталовкладень на тягові підстанції, контактну мережу та значні експлуатаційні витрати на їх утримання. Проте на залізницях з великою інтенсивністю руху поїздів ці витрати швидко окуплюються, на малодіяльних лініях — навпаки, елект­рифікація може бути малоефективною.

Тепловозна тяга потребує менших капітальних витрат і застосо­вується на лініях з невеликими розмірами руху і швидкостями та там, де неможливо або недоцільно використовувати електровози (на під'їзних коліях, на маневровій роботі тощо).

 

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 2879;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.