Види доплат, надбавок та преміювання працівників. Доплата являє собою виплату, що носить компенсаційний характер, оскільки її призначають у тому випадку

Доплата являє собою виплату, що носить компенсаційний характер, оскільки її призначають у тому випадку , коли працівник перебував у стані підвищеної інтенсивності праці, наприклад, працював у святкові та вихідні дні, у вечірні зміни або поєднував свою діяльність з роботою іншого співробітника.

Надбавка характеризується як виплата співробітнику, коли роботодавець прагне простимулювати людини для подальшого особистісного росту і розвитку. Надбавка виплачується, наприклад, за безперервність трудової діяльності, наявність якої-небудь наукового ступеня або вислугу років.

Так , якщо співробітник виконує обов’язки , які не передбачені трудовим договором, наприклад, поєднання декількох посад, або працює понаднормово ( в свята або вихідні дні, у вечірній або нічний час), то, згідно законодавству, роботодавець зобов’язаний зробити йому доплату грошових коштів, тим самим компенсуючи витрачений час або складність роботи. Також доплата повинна бути проведена, якщо працівник трудиться у шкідливих або небезпечних умовах або якщо роботодавець вирішив перевести співробітника на більш низькооплачувану посаду.

Надбавка виплачується, коли роботодавець бажає відзначити досягнення свого співробітника (знання іноземної мови , високий рівень кваліфікації, професійну майстерність) і простимулювати його до подальших дій. Надбавки носять необов’язковий характер і передбачають свободу дій з боку керівника .

Особливості преміювання працівників

Преміювання — грошове або інше матеріальне заохочення в нагороду за працю або особливий вчинок чи дію, та ін.

На окремих підприємствах залежно від конкретних виробничих і організаційно-технічних умов розробляється щорічне преміальне положення, яке узгоджується з профспілковим комітетом і включається до колективного договору. В умовах нестабільної роботи підприємств протягом року можуть змінюватися деякі параметри преміальної системи, що має бути передбачено в колективному договорі за спільним рішенням сторін, які його уклали.

Розрізняють індивідуальне та колективне преміювання робітників.

Умовами преміювання робітників (бригад, цехів, дільниць) є:

- виконання (перевиконання) особистих (бригадних) планів, нормованих завдань, технічно обґрунтованих норм;

- підвищення продуктивності праці, зниження трудомісткості випуску продукції;

- підвищення якості та конкурентоспроможності продукції;

- бездефектне виготовлення продукції, економія пального, енергії, сировини, матеріалів, зменшення браку тощо.

Під час преміювання за кількісні показники обов'язково спід ураховувати якість вироблюваної продукції (виконуваних робіт), і навпаки, преміювання за якісні показники не може здійснюватися без урахування виконання норм виробітку, завдань виробничого плану дільницями, змінами або цехами тощо.

 

 








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 1296;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.