ВИБІР, ОБҐРУНТУВАННЯ І ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ ВИРОБНИЦТВА

Для приготування ріжків здобних необхідна наступна сировина: борошно пшеничне першого сорту, дріжджі пресовані, сіль, цукор білий, маргарин столовий, олія соняшникова, поліпшувач Вітапан.

Борошно

На всіх нових хлібозаводах і на більшості вже давно діючих підприємствах середньої та великої потужності обладнані установки для безтарного транспортування і зберігання борошна.

Безтарне транспортування та зберігання борошна дозволяє ліквідувати важку ручну працю, виключити затрати на мішкотару, знижувати втрати борошна від розпилу і вибивання мішків, а також покращити санітарні умови в складських приміщеннях.

Доставка борошна на хлібозавод проводиться в автоборошновозах. Автоборошновози обладнані повітряним компресором і пристроєм для приєднання до приймального щитка хлібозаводу. При в’їзді на підприємство автоборошновоз зважується на автомобільній вазі і подається під розвантаження.

За допомогою гнучкого шлангу автоборошновоз приєднується до приймального щитка марки ХЩП поз.1. По борошнопроводу поз.2 борошно перекачується за допомогою стислого повітря в бункери марки ХБУ-39 поз.5. На трубопроводах розташовані двопозиційні перемикачі поз. 3, за допомогою яких борошно поступає в той чи інший бункер. На бункерах розташовані фільтри поз.4, через які виходить повітря. В цих бункерах зберігається семидобовий запас борошна. З бункерів борошно за допомогою роторного живильника поз.6 поступає в бункер-розвантажувач поз.7 для відокремлення відпрацьованого повітря, а потім в просіювач марки “Бурат ПБ-1,5” поз.8, де борошно просіюється для виділення сторонніх домішків, крім того при проходженні магнітовловлювачів затримуються металодомішки. Під час просіювання борошно розпушується, зігрівається і насичується повітрям. Потім борошно подається на автоваги марки АВ-50НК поз. 9, де воно зважується. Очищене і зважене борошно збирається в підваговому бункері поз.10, а звідти за допомогою роторного живильника подається у виробничі бункера поз.11, де зберігається 8-16 год.

Компресорна станція

Для переміщення борошна по трубопроводах необхідна компресорна станція, яка забезпечує хлібозавод стиснутим повітрям. Стиснуте повітря отримують в компресорах поз.15. Далі воно проходить очистку у масловідділювачі поз.16 і направляється в ресивер поз.17, потім в повітреочисник поз.18 і через гребінку поз.18 стиснуте повітря подається на виробництво.

Котельна установка

Для забезпечення хлібозаводу парою і гарячою водою необхідна котельна установка. У паровому котлі ДНВР поз.29 утворюється пара, яка через гребінку поз.44 проходить по трубопроводу у змієвик, який знаходиться у баку з водою. Вода при цьому нагрівається, а відпрацьована пара перетворюється у конденсат, який стікає у збірник конденсату поз.28. Для пом’якшення води установлені натрій-катіонітові фільтри поз.27.

Вода

Вода подається з місцевої мережі водопроводу. Бактеріологічний аналіз води здійснює санітарно-епідеміологічна станція відповідно до укладеного договору.

Для забезпечення безперервного технологічного циклу виробництва, створення необхідного запасу і постійного тиску холодної і гарячої води у найвищій точці корпусу хлібозаводу передбачається приміщення, де встановлюють баки холодної води поз. 13 і гарячої води поз.14. Об’єми водяних баків проектують з розрахунку на 8-годинні витрати на всі виробничі потреби, включаючи витрати на душове обладнання. Температура гарячої води має бути 700 С.

Дріжджі пресовані

Дріжджі хлібопекарські пресовані постачаються на хлібозавод тарно і зберігаються в холодильній камері поз.20. Розводяться дріжджі з водою в дріжджовій мішалці ХЕ-14 поз.22.Вода дозується з водомірного бачка АВБ-100 поз. 23. Дріжджова суспензія на хлібозаводі зберігається не більше 1 доби. З дріжджової мішалки дріжджова суспензія поступає в бачок постійного рівня поз.12.

Сіль

Сіль кухонна харчова на підприємство поступає в мішках і зберігається протягом 15 діб. Мішки складаються на стелажі по 8 штук в ряд. Мішки розшиваються і сіль висипається в ємність для сольового розчину – солерозчинник ХСР поз.25. Сольовий розчин зберігається протягом 2 діб. Після проходження через фільтр розчин перекачується в бак постійного рівня поз.12.

Маргарин столовий

Маргарин на хлібозавод поступає в коробках і зберігається в холодильній камері поз.20. Перед замісом маргарин розтоплюється на столі до температури 350С, потім відважується на вазі поз.26 і вручну дозується на заміс тіста.

Олія соняшникова

Олія соняшникова привозиться і зберігається в бочках і використовується для змащення поду печі.

Цукор білий

Цукор білий привозиться в мішках і зберігається на стелажах. Перед використанням готується цукровий розчин в цукромішалці ХЛБ-12 поз.24.

Поліпшувач Вітапан

Поліпшувач Вітапан привозиться в мішках і зберігається на стелажах. На заміс тіста дається разом з борошном, вручну.

Виробництво ріжків здобних

Тісто готують безопарним способом в тістомісильній машині з інтенсивним замісом і використанням поліпшувача Вітапан.

В діжу тістомісильної машини Diosna поз.31 подають воду , дріжджову суспензію, сольовий і цукровий розчини з дозатора КБДР-Р поз.32 і порціями борошно з дозатора КБДР-С поз.30. Тісто замішується 10 хв, бродить до накопичення кислотності 3,5 град протягом 60 – 90 хв. Виброджене тісто з діжі за допомогою діжеперекидача поз.34 поступає в тістоподільник Р3- ХДП поз.35. Тістові заготовки однакової маси по транспортеру поз.36 поступають в округлювач А2- ХПО-6 поз.37. Округлені заготовки проходять попередню вистійку в шафі попередньої вистійки БРИЗ-ПЛЮС поз.38 і поступають в машину для формування рогаликів А2-ХПО-7 поз.39. Сформовані заготовки складаються на листи, перекладаються на вагонетки і перекочуються в шафу для остаточного вистоювання БРИЗ поз.42.

Остаточна вистійка триває 30 – 40хв. Після вистійки вагонетка з тістовими заготовками поступає в піч ротаційну Мусон-ротор поз. 43. Випікання триває 15 хв. Після випічки вироби перекладаються на дерев’яні лотки, які кладуть на контейнер поз.45 і відправляють на реалізацію в торговельну мережу. Перед укладанням виробів в лотки їх обов’язково оглядають, щоб вони відповідали вимогам стандарту на заданий виріб.

 









Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 2528;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.