Епікриз

Хворий, Отрижко Валерій Вікторович, 2.11.1987р.н. (16 років), поступив 15.03.2004р. в алергологічне відділення ОКЛ м. Івано-Франківськ зі скаргами на: кашель, який спочатку був сухий, а тепер поєднується з виділенням прозорого слизистого харкотиння без запаху. Турбує хворого близько 2-х тижнів, щоденно, переважно вночі та вранці. Його виникнення пов’язує з переохолодженням та сирою погодою; не часті напади ядухи, які він усував за допомогою препарату “Беротек”; виникнення нападів ядухи пов’язує з контактом з книжковим пилом та пухом, а також при різкій зміні погоди, коли вона стає сирою і вітряною; нежить та свербіж в носі. Нежить супроводжується рідкими прозорими виділеннями; свербіж в носі виникає переважно перед початком нападу ядухи; підвищення температури тіла до 37,7 0С; підвищену пітливість; загальну слабість; швидку втомлюваність та сонливість.

З анамнезу хвороби відомо, що захворювання почалося раптово у 1,5 роки. Виникнення захворювання пов’язує з введенням препарату нікотинової кислоти під час лікування з приводу дитячого захворювання (назви якого пацієнт не пам’ятає). Внаслідок цього, виник напад ядухи і шкірні висипання у вигляді червоних плям. Тоді вперше хворому було встановлено діагноз: “Бронхіальна астма. Алергічна форма.”

У віці 2 та 4-х років лікувався з приводу пневмонії у дитячій лікарні м.Фрунзе (Киргизія).

Двічі на рік (весною та восени) пацієнт лікується в поліклініці за місцем проживання з приводу хронічного бронхіту. У грудні минулого року був вперше госпіталізований в ОКЛ для лікування після важкого приступу ядухи. Його появу пов’язує з сухим прибиранням в квартирі та недолікованим бронхітом.

За словами хворого, напади ядухи у нього виникають з частотою 1-2 рази на рік. Їх виникнення він пов’язує з: запахом “Нафталіну”. Пацієнт до 5 річного віку проживав з батьками у бабусі, яка час-від-часу застосовувала “Нафталін” у господарських потребах; книжковий і побутовий пил. Відмічав появу нападів ядухи при сухому прибиранні; пух, пір’я; різкою зміною погоди, коли вона стає сирою і вітряною.

Останній напад ядухи виник 15 березня вранці. Хворий пов’язує його початок з переохолодженням та нелікованим бронхітом, який саме почав турбувати хворого близько тижня тому, і проявлявся періодичним кашлем. Цей напад ядухи розпочався таким ж періодичним кашлем, до якого приєдналася задишка, яка надалі переросла у напад ядухи. Звернувся за допомогою в міську поліклініку №1, звідки був направлений на стаціонарне лікування в ОКЛ, де був поставлений діагноз: Бронхіальна астма, алергічна форма, середньої важкості, персистуючий перебіг, фаза загострення. Хронічний бронхіт в стадії загострення. Сколіоз грудного відділу хребта вліво.

З діагностичною метою були проведені такі лабораторно-інструментальні методи дослідження:

Загальний аналіз крові від 15.03.2004р.:

Hb 136 г/л;

Er 4.7*1012

КП 0.9

L 6.8*109

П 2%

С 57%

Е 1%

Л 32%

М 8%

ШОЕ 16 мм.рт.ст..

Загальний аналіз сечі від 15.03.2004р.:

Колір - с/ж;

Прозорість - прозора;

Питома вага - 1014;

PH - 5.6;

Білок - -;

Цукор - -;

Епітелій - 1-2 в п/з;

Le - 2-4 в п/з;

Er - 1-2 в п/з;

Слиз - -;

Солі - -;

Рентгенографія органів грудної клітки від 15.03.2004р.:

На рентгенограмі ОГК в прямій проекції: сколіоз грудного відділу хребта вліво. Підвищена прозорість легеневих полів, міжреберні проміжки розширені. Ознаки формування легеневого серця.

ЕКГ від 4.03.2004р.:

Ритм правильний, синусовий.

ЧСС 78/хв., RR = 0.8.

Заключення: ознаки помірних дистрофічних змін в міокарді.

Біохімічний аналіз крові:

Висновок: підвищена кількість IgE, знижена кількільсть альбумінів.

Спірографія:

ОЦІНКА:

ФЖЄЛ – зниження досить легкого ступеня.

ОФВ-1 – зниження досить легкого ступеня.

ПОС- умовна норма.

МОС-25 – зниження досить легкого ступеня.

МОС-50 – зниження досить легкого ступеня.

МОС-75 – зниження досить легкого ступеня.








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1041;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.