Поверхнева

При поверхневій пальпації живіт мякий не болючий. Напруження черевної стінки відсутнє. Симптом подразнення очеревини Боткіна-Блюмберга негативний.

Набряків, ущільнень, вузлів, пухлин та збільшених органів і патологічних утворень черевної порожнини, а також розходження прямих м’язів живота, розширення пупкового кільця не виявлено.

Глибока методична ковзна топографічна пальпація за методикою В.П.Образцова-М.Д.Стражеско та інші фізичні методи обстеження органів черевної порожнини

Пальпація кишечника:

Сигмовидна кишка промацується у лівій здухвинній ямці у вигляді гладкого, еластичного циліндра, безболісна, товщиною 2 см, помірно щільної консистенції, має гладеньку поверхню, рухома, не бурчить.

Сліпа кишка промацується в правій здухвинній ділянці як гладкий дещо рухомий (1 – 2 см) циліндр з невеликим розширенням донизу (відчувається бурчання), товщиною 4 см, еластична, болючість при пальпації відсутня.

Кінцева частина клубової кишки не пальпується, червоподібний відросток не пальпується, болючість в точці Ланца і Мак-Бурнея відсутня.

Висхідна кишки пропальповується у вигляді тяжа середньої щільності діаметром близько 4 см у правому фланку, поверхня гладка, еластична, не бурчить, не болюча, ущільнення відсутні.

Поперечна ободова кишка пальпується у вигляді рухомого, дещо прогнутого посередині еластичного циліндра товщиною 4 см помірно щільної консистенції, при пальпації безболісна, не бурчить.

Низхідна кишки пропальповуються у вигляді тяжа середньої щільності діаметром близько 4 см у лівому фланку, поверхня гладка, еластична, не бурчить, не болюча, ущільнення відсутні.

Глибока пальпація навколо пупкової ділянки:болючості, роздутих повітрям петель тонкої кишки не виявлено. Симптом ентериту Образцова негативний, болючість в точці Боаса відсутня.

Пальпація шлунка: при орієнтовній пальпації ділянка над шлунком і дванадцятипалою кишкою не болюча. Шум плескоту відсутній. При глибокій методичній ковзній пальпації по методу Образцова-Стражеско велику кривизну шлунка не вдалося пропальпувати. Воротар пальпується як короткий тяж діаметром 2 см, який змінює свою форму і консистенцію. Симптом Менделя, Образцова-Стражеско І, ІІ негативний. Нижня межа шлунку, визначена при сукуссії, аускультофрикції розташовується вздовж середньої лінії на 3 сантиметри вище від пупка. Техніка визначення нижньої межі шлунка: стетоскоп розміщуємо під лівою реберною дугою, одночасно пальцем робимо легкі штрихоподібні рухи по черевній стінці. При виходженні пальця за межі зони шлунку рухів не чути.

Нижній край печінки при пальпації м’який, дещо загострений, рівний, безболісний; не виходить з-під краю правої реберної дуги.:

Визначення меж печінки по В.Х.Василенку (перкуторно):

верхня: по l. Mediana anterior (визначена умовно) – основа мечоподібного

відростка;

по l. Parasternalis dextra – по верхньому краю VI ребра,

по l. Medioclavicularis dextra – на рівні VI ребра,

по l. mediana anterior dextra – на рівні VIІ ребра,

нижня: по l. Mediana anterior – на 3 см нижче нижнього краю мечоподібного

відростка;

по l. Parasternalis dextra – на 1,5 см нижче правої реберної дуги,

по l. Medioclavicularis dextra – на рівні правої реберної дуги,

по l. mediana anterior dextra – на рівні Х правої реберної дуги;

по лівій реберній дузі – на рівні VII-VIII ребра.

Розміри печінки по Курлову:

- правий середньо ключичний 9 см;

- серединний 8 см;

- лівий косий (по лівій реберній дузі) 7 см.

Жовчевий міхур не пальпується. Симптоми Ортнера, Василенко, Захар’їна, Мерфі, Георгієвського – Мюссі, Кера, Курвуаз’є — негативні.

Підшлункова залоза: не пальпується, болючість в зоні Шофара, Губергріца – Скульского, точці Дежардена і Мейо – Робсона відсутня. Симптоми Мейо-Робсона, Мелле-Гі, Керте-Руфанова негативні.

Селезінкане пальпується, больових відчуттів при пальпації не відмічалося. Перкуторні розміри: довжина 7 см, ширина 4 см.








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1093;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.