Основним документом, на підставі якого здійснюється митне оформлення експортно-імпортних операцій, є вантажна митна декларація (ВМД).

Вантажна митна декларація - заява, що містить відомості про товари і транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів.

Застосовувана в Україні вантажна митна декларація (ВМД) відповідає зразкам, які використовуються у міжнародній практиці. Вона складається з 5 аркушів та містить 54 граф, частина з яких заповнюється декларантом, а частина - митним органом. Декларація містить відомості про відправника та одержувача товару, країну контракту (країну, у якій зареєстрована фірма-партнер), країну походження товару (для імпортера) чи країну призначення (для експортера), про умови постачання, про валюту контракту, транспорт, на якому повинен бути доставлений товар, про митницю, на якій він має пройти оформлення, квоту, митну вартість товару та підстави стягнення мита та зборів.

Сертифікатом походження товару є документ, який використовується для підтвердження походження товару, як доказ того, що товар повністю виготовлений або підданий достатній переробці в конкретній державі. Форму сертифіката походження товару визначають умови міждержавних договорів України.

Сертифікати про походження товару видаються у разі вивезення і ввезення товару. При вивезенні товару з митної території України сертифікат про його походження видається у випадках, коли це відображено у національних правилах країни ввезення чи передбачено міжнародними договорами України.

Довідка про декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резидентові України і перебувають за її межами, необхідна з метою контролю за вчасним надходженням на територію України валютних коштів за експортними контрактами. Видається регіональними управліннями Національного банку України та органами податкової інспекції.

Книжка МДП - міжнародний митний документ, що дає право перевозити вантажі через границі держав в опломбованих митницею кузовах автомобілів або контейнерах зі спрощенням митного очищення.

До другої групи документів належать різного виду дозволи органів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, наприклад, такі:

- ветеринарний сертифікат. Узгодження на ввезення ветеринарних препаратів. Узгодження на ввезення засобів захисту рослин;

- дозвіл на право ввезення відходів. Дозвіл на ввезення сільськогосподарської продукції. Дозвіл на ввезення (вивезення) підконтрольної продукції;

- ліцензія на імпорт. Ліцензія на експорт. Разова (індивідуальна) ліцензія на здійснення зовнішньоекономічної операції.

- висновок гомологічного центру. Ліцензія на ввезення цінних паперів;

- ліцензія на ввезення (вивезення) валюти;

- фітосанітарний сертифікат;

- сертифікат якості;

- ліцензія на право реалізації спеціальних технічних засобів негласного контролю.

- тощо.








Дата добавления: 2017-02-20; просмотров: 532;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.