Вчення про нутрощі. Травний апарат.

 

1. Нутрощами називають органи, які розташовані в грудній, черевній і тазовій порожнинах, а також в ділянці голови та шиї. До них відносяться: травний апарат, дихальних апарат, сечостатевий апарат. Усі нутрощі мають зв'язок із зовнішнім середовищем. Внутрішні органи поділяють на трубчасті ( шлунок, стравохід) і паренхіматозні (печінка, нирки). Кожна система внутрішніх органів приймає участь в обміні речовин, лише статеві органи виконують функцію продовження роду.

 

2. Травний апарат складається з органів, розташованих у ділянці голови (язик, зуби, ясна); шиї (горло, стравохід); грудної і черевної порожнин, таза (шлунок, тонка кишка, товста кишка, печінка, підшлункова залоза). Усі відділи травного апарату характеризуються спільними рисами будови. Стінка травного каналу побудована з м'яких тканини, крім початкової частини – ротової порожнини, в складі стінок якої є кістка.

Стінка травного каналу побудована з трьох шарів: слизової оболонки, м'язової оболонки, серозної оболонки.

Слизова оболонка – це внутрішній шар стінки, складається з трьох пластинок: епітелію, власної і м'язової пластинок слизової оболонки. Епітелій, який відмежовує стінку органів від зовнішнього середовища (вмісту травного каналу) у ротовій порожнині, горлі, стравоході, відхідниковому каналі – багатошаровий, плоский не зроговілий; у шлуночку, тонкій і товстій кишках – простий стовпчастий (одношаровий циліндричний). Власна пластинка слизової оболонки, на якій міститься епітелій, утворена пухкою волокнистою неоформленою сполучною тканиною. В ній розташовані залози, лімфатичні вузлики, нервові елементи, судини. М'язова пластинка складається з міоцитів. Підслизова основа утворена пухкою волокнистою неоформленою сполучною тканиною, в якій розташовані скупчення лімфоїдної тканини, залози, нервове сплетення (Мейснера), артеріальні, венозні і лімфатичні сплетення.

М'язова оболонка – це середній шар стінки трубчатих органів. Найчастіше складається з двох шарів внутрішнього – колового і зовнішнього – поздовжнього. Між шарами лежить пухка волокниста неоформлена сполучна тканина, в якій розташоване нервове сплетення (Ауербаха) та судини. У стінках більшої частини травного каналу м'язи непосмуговані , а лише у верхньому відділі (горло, верхня третина стравоходу) і в нижньому (зовнішній м'яз – стискач відхідника) м'язи посмуговані .

Серозна оболонка – це зовнішній шар стінки трубчастих органів, утворений сполучнотканинною основою, покритий одношаровим плоским епітелієм – мезотелієм. Покриває більшість органів травної системи, крім горла, стравоходу, нижньої частини прямої кишки.

3. Очеревина покриває органи черевної порожнини, вона має паріетальний і вісцеральний листки. Вісцеральний листок переходить у паріетальний, який вистилає стінки порожнини. Таким чином утворюється мішок, обидва листки якого тісно прилягають один до одного, обмежуючи вузьку серозну порожнину очеревини. У жінок порожнина очеревини відкрита, сполучається із зовнішнім середовищем через маткові труби, порожнину матки і піхву. У чоловіків порожнина очеревини замкнена. У місцях переходу очеревини із стінок черевної порожнини на орган і з одних органів на інші утворюються складки—брижі, зв'язки, сальники.

Брижі — це складки очеревини, які сполучають органи, вкриті очеревиною з усіх боків, із стінками черевної порожнини. У брижі проходять кровоносні і лімфатичні судини, нерви, розташовані лімфатичні вузли. Брижу мають такі органи: порожня і клубова кишка, червоподібний відросток, поперечна ободова кишка, сигмоподібна ободова кишка, верхня частина прямої кишки, маткова труба, яєчники.

Сальник великий—починається від великої кривини шлунка. Обидва листки спускаються спереду петель тонкої кишки донизу, а потім загортаються на зад догори, до підшлункової залози, переходять через неї на задню черевну стінку. Отже, великий сальник має чотири листки, між якими міститься жирова клітковина. Він захищає внутрішні органи від механічних зовнішніх впливів з боку передньої черевної стінки.

4. По відношенню до очеревини органи черевної порожнини поділяють на екстраперитонеальні, мезоперитонеальні і інтраперитонеальні.

Екстраперитонеальні органи покриті вісцеральною очеревиною з одного боку, тобто лежать в заочеревинному просторі: дванадцятипала кишка, підшлункова залоза, нижня частина прямої кишки, нирки, сечоводи, сечовий міхур (порожній), надниркові залози.

Мезоперитонеальні органи покриті вісцеральною очеревиною з трьох боків: висхідна ободова кишка, низхідна ободова кишка, середня частина прямої кишки, матка . сечовий міхур (наповнений), жовчний міхур.

Інтраперитонеальні органи покриті вісцеральною очеревиною з усіх боків: сліпа кишка, сигмоподібна ободова кишка, верхня частина прямої кишки, шлунок, порожня і клубова кишки, маткові труби, селезінка, печінка, червоподібний відросток.

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Структура (архитектура) однокристального восьмиразрядного микропроцессора МП580ВМ80 | ПОНЯТИЕ БЕЗОПАСНОСТИ. МЕНЕДЖМЕНТ БЕЗОПАСНОСТИ




Дата добавления: 2017-11-04; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.