Сутність та передумови виникнення перетворюючого менеджменту як нової концепції стратегічного управління підприємством

Довгострокове виживання і розвиток підприємства відносяться до компетенції стратегічного менеджменту. Проте сталий розвиток підприємств стає все більшою рідкістю в сучасних умовах. Перераховані проблеми багато в чому пов'язані з тим, що домінуючі концепції стратегічного управління перестають відповідати новим умовам ділового середовища. розвинені країни стрімко переходять в постіндустріальну епоху, залучаючи до своєї „орбіти” більшість країн світу, зокрема, Україну. Зміни, які відбуваються в сучасному бізнес-середовищі мають таку спрямованість (рис. 1.1).

Розвинені країни почали перехід до постіндустріальної економіки у останній третині XX ст. Сьогодні - це економіка, у якій знання грають роль провідного виробничого чинника, економіка глобальна і інформатизована. Означені вище тенденції знаходять віддзеркалення як на рівні галузей, так і на рівні господарюючих суб’єктів (рис. 1.2).

Концепція постіндустріального суспільства вперше отримала розгорнений опис в книзі американського соціолога Бела «Прийдешнє постіндустріальне суспільство», опублікованої в 1973 р.

Особливу важливість для характеристики постіндустріальної економіки має зростання значущості знань для створення суспільного багатства. Частка виробничого чинника «знання» в створенні доданої вартості оцінюється на рівні 60-80%, знання безпосередньо утілюються в більшості товарів і послуг, є індикаторами інновацій, постійне скорочення життєвих циклів продуктів і часу НДОКР, відносно висока рентабельність капіталу у „піонерів” ринку, зміна структури зайнятості на користь працівників розумової праці. Міняється галузева структура економіки, на перший план виходять галузі, інтенсивні по НДОКР.

 

 

           
   
Стає глобальним і віртуальним
   
 
 
   
Стає стислим і критичним
   
 
 
   
Хоче бути спів-автором
   
 
 
   
Система патентів не рятує
   
 
 
   
Невпинно зростає
   
 
 
   
Оновлюються все швидше
   
 
 
   
Втрачають циклічність
   
 
 

 


Рис. 1.1. Напрями змін сучасного бізнес-середовища

 

Нові інформаційні технології помітно знижують як витрати виробництва, так і вартість самих інформаційних продуктів, стаючи базою для розвитку нетрадиційних способів зайнятості (зокрема, телеменеджмента), основою для розвитку мережевих і віртуальних підприємств. Наприклад, ціна за міжнародну телефонну розмову знизилася за останніх 20 років в майже в 24 рази, питома вартість одного мегабайта пам'яті жорсткого диска комп'ютера впала за останніх 13 років більш ніж в 2 тис. разів, використання Інтернету дозволяє понизити витрати на деякі види банківських трансакцій в 100 разів.

Одночасно намічаються контури нового соціального протистояння, формується новий домінуючий клас працівників, силою якого є знання і особисті здібності — перш за все здатність обробляти інформацію і народжувати нове знання. Разом з тим формується стійкий нижчий клас, який включає велику кількість людей, що не можуть знайти собі застосування в умовах високотехнологічного виробництва. Так, рівень безробіття в країнах ЄС за останні роки складає приблизно 10 % працездатного населення.

 

     
 
 
 

 

 


Рис. 1.2. Перелік головних тенденцій постіндустріальної економіки

 

Для постіндустріальної економіки характерною є висока галузева динаміка. Деякі галузі і види діяльності зникають все швидше: так, якщо кількість сільськогосподарських працівників скоротилася в США в 10 рази за 50 років (з 1930 по 1980 р.), то індустрія платівок зникла всього лише за 5 років (1985-1990 рр.). Розвиток інформаційної економіки веде до зміни ланцюжків створення вартості, їх інтеграції, витіснення посередників. Стає буденним явищем так званий „глобальний арбітраж”, наслідками якого виступають поводження традиційного ланцюжка створення цінності, виключення або скорочення проміжних ланок між виробником і кінцевим споживачем товару.

Галузеві структури починають характеризуватися розпливчастістю, часто складно чітко ідентифікувати коло галузевих суб'єктів. Широкого поширення набуло «запозичення» технологій з інших галузей: якщо до другої половини XX в. технології галузі не мали практично ніякого значення за її межами, і навпаки, то сьогодні розвиток технологій пов'язаний з безліччю міжгалузевих перетинів. Стираються межі між різними галузями, відбувається їх зрощення, що видно, зокрема, на прикладі банківського і страхового бізнесу. Зникають і внутрішньогалузеві межі, що наочно спостерігається в автомобілебудуванні. Наприклад, компанія Volkswagen знаходиться в стані постійної конкурентної війни з концерном Ford за частку на ринку автомобілів компактного (А та В) класу. Разом з тим ці ж підприємства виступають в союзі в інших секторах ринку, наприклад, в розробках крупнолитражних автомобілів. Таким чином, успіх підприємств-лідерів в цих умовах базується на випереджаючих інноваціях та випереджуючих порівняно з конкурентами перетвореннях.

В умовах сьогодення зазнає модифікації й інститут підприємства. Сучасні підприємства відрізняються значно більшою мобільністю в порівнянні з тим, що спостерігалося ще десятиліття тому. Рухомішими стали межі підприємств, капітал, трудові ресурси. В даний час значна частина активів сучасних фірм має нематеріальний характер. Основні інвестиції в постіндустріальному бізнесі пов'язані з накопиченням і застосуванням знань, він будується не навколо матеріальних активів, а навколо ідей, орієнтований на гнучке залучення необхідних ресурсів.

Отже, домінуючі нині концепції стратегічного менеджменту приходять в суперечність з сучасним бізнес-середовищем, яке набуває постіндустріального характеру. Багато вчених говорять сьогодні про кризу концепції довгострокового виживання, структурних теорій успіху підприємства, стратегічного планування.

Криза концепції довгострокового виживання організації як основній стратегічній меті підприємства виявляється у наведених нижче явищах та процесах.

· По-перше, гарантії тривалого життя підприємства стають все більш невиправданими. Якщо раніше передбачалося, що підприємство повинне існувати до тих пір, поки його інвестори не досягнуть пенсійного віку (близько 40 років), то вже на початку 1980-х рр. середня тривалість життя крупного підприємства була уполовину коротша за середнє людське життя. Сьогодні, за оцінкою П. Друкера, навіть успішні підприємства живуть в середньому не більше 30 років [8]. Скорочення життя підприємств пов'язане із зростанням числа їх банкрутств і ліквідації, а також з втратою самостійності в результаті концентраційних процесів: злиття або поглинання.

· По-друге, перестає відповідати дійсності одне з базових припущень стратегічного менеджменту про наявність конкретного, такого, що має достатньо чіткі межі об'єкту управління, життєздатність якого слід забезпечити. Якщо раніше для проведення меж організації досить було виділити лише базові виробничі функції, то зараз для успіху підприємства має значення весь ланцюжок створення вартості. При цьому допоміжні бізнес-процеси відіграють не менш важливу роль, ніж основні бізнес-процеси. Розповсюдження гібридних форм координації також веде до того, що межі підприємства розмиваються . Нарешті, у разі, коли сторонні підприємства залучаються до розвитку ключових або другорядних компетенцій, а це відбувається все частіше - чітко визначити межі підприємства стає майже неможливим.

· По-третє, середня тривалість приналежності працівників до певного підприємства скорочується. Високоосвічені працівники, складове ядро підприємств, мобільні, їх знання, досвід, зв'язки у меншій мірі знецінюються з ліквідацією підприємства. Вони не дуже бояться тимчасової втрати або зміни місця роботи. Важливу роль грає розвиток мереж соціальної підтримки, що робить працівників менш залежними від добробуту підприємства. Значна частина сучасної молоді здатна сприймати невизначеність і зміни як нормальний, природний стан.








Дата добавления: 2017-02-20; просмотров: 284;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.