Методи перевірки стабільності фону

 

Середнє число фонових імпульсів N за час t:

, (62)

Дисперсія числа фонових відліків, яка є теоретичною дисперсією, дорівнює середній кількості відліків:

, (63)

Нехай проведено l вимірів з однаковим часом t та отримані швидкості лічби фону n1, n2, …, nl. знаходимо середнє значення

(64)

і експериментальну дисперсію

(65)

При великій кількості вимірів (l®¥) і за умови стабільності фону. Можна вважати, що гіпотеза про стабільність фону цілком справедлива, якщо . Суттєве перевищення експериментальної дисперсії над теоретичною вказує на нестабільність фону у часі.

Однак слід зауважити, що і , і являються величинами випадковими. Тому може статися, що експериментальна дисперсія перевищить теоретичну чисто випадково. Тобто існує деяка імовірність такого перевищення і цю імовірність можна оцінити. Цю оцінку можна зробити виходячи із властивостей так званого F-розподілу, яке використовується в теорії імовірностей для аналізу стохастичних величин. В даному випадку цьому F-розподілу буде підкорятися дисперсійне відношення:

. (66)

 

Рис.4. Критичні значення Fq для величини дисперсійного відношення F.

 

Можна із впевненістю казати, що у випадку F>Fq фон нестабільний даної кількості ступенів вільності l-1. Імовірність випадково забракувати правильне твердження про стабільність фону дорівнює q.

Якщо перевірка за допомогою критерію Fq свідчить про нестабільність фону, то величину дисперсії варіації фона Dф можна оцінити як різницю експериментальної і теоретичної дисперсій:

. (67)

Тепер для оцінки величини Dф можна скористатися формулами (55) і (56).

Недоліком описаного вище підходу до оцінки стабільності фону являється те, що потрібно проводити додаткові виміри фону на діючому радіометричному приладі. Справа в тому, що тривалість часових відрізків для окремих фонових вимірів ti повинна бути однаковою ti=t.

Існує інший спосіб оцінки стабільності фону.

Скористаємося для оцінки фону набором з l вимірів: інтенсивностей n1, n2, …, nl. і відповідних їм часових інтервалів t1, t2, …, tl. Знайдемо середнє значення інтенсивності фону:

(68)

Складаємо статистику

(69)

c2-Розподіл має l-2 ступені вільності.

Якщо число відліків у кожному вимірі фону Ni=niti – значне, то величина нормованого розподілу для ni:

(70)

буде розподілена нормально із середнім значенням, яке дорівнює нулю і одиничною дисперсією.

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 340;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.