Лекція № 9: Форми бухгалтерського обліку

(заняття 33)

 

План:

1. Поняття форм бухгалтерського обліку, принцип побудови.

2. Меморіально–ордерна форма обліку.

3. Журнал-Головна форма обліку.

4. Журнально–ордерна форма обліку.

5. Спрощена форма бух. обліку

6. Таблично-автоматизована форма обліку.

 

1. Під формою бухгалтерського обліку розуміють певну систему взаємопов’язаних між собою облікових регістрів встановленої форми і змісту, що зумовлює послідовність і способи облікових записів. Основними відмітними ознаками, що визначають особливості окремих форм бухгалтерського обліку є:

- Зовнішній вигляд і будова облікових регістрів;

- Взаємозв’язок регістрів синтетичного і аналітичного обліку;

- Послідовність і техніка облікової реєстрації.

Але за будь-яких відмінностей кожна із форм бухгалтерського обліку має відповідати таким вимогам:

1. забезпечувати повноту і реальність відображення в облікових регістрах здійснюваних господарських операцій, контроль за наявністю та рухом засобів підприємства та ефективністю їх використання;

2. сприяти раціональному розподілу облікових робіт між окремими працівниками для своєчасного їх виконання;

3. забезпечувати необхідні дані про виконання поставлених завдань, що до виробничих підрозділів та підприємства в цілому;

4. забезпечити належну економічність, тобто узгодження витрат на ведення обліку з обсягом діяльності підприємства;

5. забезпечувати необхідні дані для складання звітності, здійснення аналізу та контролю.

 

2. Сучасними формами бухгалтерського обліку, що застосовується на підприємствах є

- Меморіально ордерна передбачає обов’язкове складання оформлення меморіальних ордерів на кожний документ чи групу однорідних документів. В ордері вказують зміст запису посилання на відповідні документи. Кореспондуючі рахунки та відповідні суми. Це форма обліку передбачає наявність цілої системи регістрів:

- Реєстраційного журналу,

- Головної книги,

- Карток чи допоміжних книг аналітичного обліку.

Взаємозв’язок цих регістрів та послідовність запису в них і встановлюють суть вказаної форми обліку. Документи узагальнені в меморіальному ордері реєструються в реєстраційному журналі де здійснюється хронологічний запис усіх операцій. В цьому журналі відображаються дані окремо за кожним меморіальним ордером із зазначенням його загальної суми. Основними недоліками є:

- Складання значної кількості документів бухгалтерського оформлення;

- Багаторазовість записів господарських операцій;

- Роз’єднаність синтетичного і аналітичного обліку;

- Недостатня пристосованість облікових регістрів для отримання необхідної інформації для складання звітності.

 

3. Журнал-Головна є однією з найпростіших форм бухгалтерського обліку. При даній формі поєднується журнал реєстрації операцій і головна книга. Кожна господарська операція одночасно реєструється і відображається на відповідних синтетичних рахунках. Головною перевагою цієї форми обліку є її простота і наочність. Першим рядком у журналі головній записують початкове сальдо в розрізі синтетичних рахунків. Після відображення всіх господарських операцій, підраховуються обороти за рахунками та виводять сальдо. Аналітичний облік за цієї форми ведеться в книгах чи на картках. За допомогою оборотних відомостей встановлюється взаємозв’язок між синтетичними та аналітичними рахунками. Підсумки оборотних відомостей звіряються з оборотами та сальдо за відповідними синтетичними рахунками. Журнал-Головна є джерелом даних для складання балансу.

 

4. Журнально-ордерна форма ґрунтується на широкому застосуванні системи накопичувальних і групувальних облікових регістрів – журналів-ордерів і допоміжних відомостей до них. Журнали-ордери є основними обліковими регістрами. Записи до них здійснюються на підставі виправдних документів в міру їх надходження. Цій формі обліку притаманні хронологічність і систематичність записів, поєднання в одному обліковому регістрі кількох взаємопов’язаних синтетичних рахунків з метою забезпечення наочності, скорочення обсягу облікової роботи та полегшення складання звітності. Важливою особливістю будови журналів-ордерів є поєднання в одному обліковому регістрі синтетичного і аналітичного обліку.

Переваги журнально-ордерної форми обліку:

- Скорочений обсяг облікової роботи;

- Суворо регламентується порядок ведення обліку;

- Завдяки наочності записів в облікових регістрах посилюється контроль за правильністю цих записів;

- Спрощується ведення аналітичного обліку;

- Полегшується і прискорюється складання звітності.

 

5.Організація бухгалтерського обліку господарських операцій на малих підприємствах ґрунтується на єдиних методологічних засадах, встановлених ЗУ «Про фінансовий облік і фінансову звітність в Україні».

Малі підприємства можуть самостійно обирати форму ведення бухгалтерського обліку залежно від потреб свого виробництва, його складності та чисельності працівників. Так, для підприємств, які функціонують у матеріальній сфері виробництва, рекомендується використовувати регістри журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку. Підприємства громадського харчування і торгівлі використовують регістри спрощеної форми бухгалтерського обліку.

В ЗУ «Про підприємства в Україні» малим підприємством вважається те, що здійснює менше 300 господарських операцій за місяць, з чисельністю працівників на будівництві та промисловості – до 200 чоловік, у науці та науковому обслуговуванні – до 100 чоловік, в інших галузях невиробничої сфери – до 25 чоловік, , в роздрібній торгівлі - до 15 чоловік.

Спрощена форма бухгалтерського обліку може застосовуватися за:

- Простою формою (без використання регістрів обліку майна малого підприємства);

- Формою бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку малого підприємства.

Згідно з наказом МФУ від 31.05.96 № 112 проста форма бухгалтерського обліку застосовується малими підприємствами, які здійснюють за місяць не більше 100 господарських операцій, не мають виробництва продукції (робіт) пов’язаних з великими матеріальними витратами. Такі підприємства самостійно обирають вид оподаткування.

Особливістю цієї форми є використання книги обліку господарських операцій, у яких відображаються залишки на бухгалтерських рахунках та реєструють усі операції у хронологічній послідовності.

 

6. Таблично-автоматизована форма обліку. Ґрунтується на комплексному використанні швидкодіючих ЕОМ, які забезпечують автоматизований процес зберігання, реєстрації, опрацювання облікової інформації необхідної для контролю і управління. Використовується комп’ютер для ведення обліку принципово змінило технологію обробки облікової інформації, побудову облікових регістрів та їх взаємозв’язок.

Характерною рисою автоматизованої форми обліку є забезпечення в автоматичному режимі складання облікових регістрів в розрізах необхідних для практичного використання. Найважливішою передумовою застосування автоматизованої форми обліку є розробка та впровадження програми реєстрації та обробки облікової інформації.

За автоматизованої форми обліку значно скорочується багаторазовість обробки і записів облікової інформації.

Впровадження в обліковий процес комп’ютерної техніки зумовило заміну паперових носіїв інформації технічними з наданням їм юридичної сили. Підписи на документах можуть вводиться у вигляді пароля, кода, роздруковані - підписують вручну.

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 631;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.