Відкриття дихальних шляхи пораненого (методом закидання голови і підняття підборіддя).

Коли поранений непритомніє, усі його м’язи розслабляються. Це розслаблення може привести до того, що корінь язика пораненого може запасти в горло і перекрити дихальні шляхи. Якщо витягнути язик і усунути перешкоду, дихання пораненого може відновитися самостійно. Нижче описаний стандартний метод відкриття дихальних шляхів – закидання голови і підняття підборіддя.

ПРИМІТКА: Навіть якщо поранений дихає, закидання голови і підняття підборіддя допоможе тримати дихальні шляхи відкритими і полегшить дихання.

Згідно алгоритму відновлення прохідності дихальних шляхів, санітарний інструктор повинен (рис. 54):

1). Встати на коліна на рівні плечей пораненого.

2). Покласти одну руку йому на лоб і твердо натиснути долонею, закидаючи його голову назад, доклавши другу руку під шию. При цьому відбувається часткове відкривання рота, а іноді і відвисання підборіддя.

3). Потім двома руками захопити нижню щелепу за кути шелепи, ще більше трохи відкрийте рот і виведіть нижню щелепу вперед.

4). Рухати підборіддя вперед до тих пір, поки верхні і нижні зуби майже зіткнуться. Рот не має бути закритий, оскільки це може завадити диханню, якщо носові дихальні шляхи блоковані або пошкоджені. Якщо потрібно, великим пальцем можна злегка притиснути нижню губу пораненого, щоб тримати його рот відкритим.

 

Рис. 1. Метод закидання голови і підняття підборіддя

 

УВАГА:

Не піднімати нижню щелепу великим пальцем. Не давити пальцями занадто сильно на м’які тканини під підборіддям, оскільки це може перекрити дихальні шляхи. Не закривати повністю рот пораненого.

5). Якщо у ротовій порожнині пораненого виявлено сторонні предмети (вибиті зуби, зубні протези, осколки лицьових кісток або блювотні маси), що може перекривати дихальні шляхи, їх потрібно витягнути пальцями обмотаними тканиною (бинтом) як найшвидше.

 








Дата добавления: 2017-04-20; просмотров: 1704;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.