Хромосомні хвороби. Кількісні і структурні аномалії хромосом

 

Хромосомні хвороби - це патологічні стани, причиною яких є зміна кількості та / або структури хромосом.

Відео про хромосомні хвороби

Клінічний опис цих захворювань з'явився ще до відкриття їх хромосомної природи. Так, в 1866р. англійський педіатр Даун описав особливий вид розумової відсталості у дітей, яка пізніше отримала назву синдрому Дауна. У першій половині XX століття були відкриті синдроми Шерешевського-Тернера і Клайнфельтера. Вивчення хромосомних хвороб активно почалося з 1959р., Коли було виявлено наявність додаткової хромосоми в каріотипі хворих з синдромом Дауна. До теперішнього часу описано близько 1000 різних видів аномалій хромосом у людини. Приблизно 100 синдромів доступно для клінічної діагностики.

 

Синдром Дауна

Видеофрагмент о больных с синдромом Дауна (10мин) из цикла передач Жить Здорово!

Поширеність хромосомних хвороб однакова в усіх національних та етнічних групах і становить в середньому 7-8 хворих на кожну 1000 новонароджених.

Хромосомні аберації у плода часто є причиною неблагополучного результату вагітності. Близько 90% ембріонів людини, які мають ці аномалії, гинуть ще внутрішньоутробно. Приблизно 40% всіх діагностованих мимовільних абортів зумовлені хромосомною патологією плоду. Подібні порушення виявляються у 6% мертвонароджених. Приблизно 45% всіх випадків вроджених вад у дітей складають хромосомні синдроми.

Розрізняють геномні синдроми та структурні зміни хромосом.

Геномні синдроми характеризуються зміною числа хромосом. Виділяють два основних типи чисельного зміни хромосомного набору: поліплоїдії та анеуплоїдії.

Поліплоїдії характеризуються множенням набору хромосом на число, кратне гаплоїдному. Поліплоїдія рідко виявляється у новонароджених, у яких зареєстровані випадки Триплоїд (69 хромосом) і тетраплоидия (92 хромосоми). Це порушення хромосомного набору частіше виявляється у ембріонів при викиднях в першому триместрі вагітності.

Анеуплоїдія - це збільшення або зменшення числа хромосом, не кратне гаплоїдному. Найчастіше у людини реєструється наявність додаткової хромосоми - трисомія. При цьому будь-яка хромосома представлена в організмі трьома копіями, а каріотип включає 47 хромосом. Можливо і більше копій (4 або 5) однієї хромосоми в організмі. Збільшуватися може число як аутосом, так і статевих хромосом. Відсутність однієї хромосоми називається моносомія. Каріотип людини в цьому випадку містить 45 хромосом. Сумісною з життям є тільки моносомія по Х-хромосомі (синдром Шерешевського-Тернера).

Причиною геномних захворювань часто є порушення мейозу у будь-кого у батьків. Тоді всі клітини організму хворого мають аномальний каріотип. Однак зміна набору хромосом може статися і під час перших поділів зиготи, навіть якщо вона була сформована з нормальних гамет. У таких випадках утворюється мозаїцизм, тобто частина клітин організму має інший набір хромосом. Крім класифікації хромосомних хвороб на геномні синдроми та структурні аберації виділяють збалансовані і незбалансовані порушення.

Збалансовані хромосомні аномалії зазвичай не супроводжуються фенотипическими порушеннями. При цьому кількість спадкового матеріалу залишається в нормі, хоча структура хромосом змінюється. Збалансованими абераціями можуть бути інверсії і транслокації.

Незбалансовані аномалії хромосом характерізуются втратою або подвоєнням частини або цілої хромосоми. В таких ситуаціях відбувається значна зміна складу генетичного матеріалу, що відбивається на стані хворого. Основна частина (95%) всіх випадків незбалансованих порушень - це геномні синдроми (з них 75% - це синдром Дауна). Решта 5% патологічних станів викликані структурними абераціями хромосом.

Людина - носій збалансованих перебудов, сама будучи здоровою, має підвищений ризик народження дитини з хромосомним синдромом. Причиною такого ризику є випадкова розбіжність хромосом в процесі мейозу, що може привести до порушення балансу генетичного матеріалу в гаметах. Якщо така статева клітина набуде запліднення, то може народитися хвора дитина.

Хромосомні синдроми зазвичай є спорадичними, тобто в сім'ї реєструється тільки один такий хворий. Причиною цього є те, що більшість змін хромосом відбувається в результаті випадкової мутації. Такі мутації частіше відбуваються при оогенезі, ніж при сперматогенезі. Ризик виникнення геномних мутацій в гаметах значно збільшується з віком жінки, особливо якщо вона старше 35 років.

Перебіг вагітності при хромосомної патології у плода ускладнюється загрозою викидня, особливо в першому триместрі, передчасними пологами, мертвонародження, відставанням плода за масою та зростання від нормальних показників. Так, хромосомні захворювання виявляються приблизно в 4 рази частіше у недоношених дітей, ніж у народжених в строк.

Провідними клінічними проявами хромосомних синдромів є множинні вади розвитку. Так, близько 40% дітей, у яких виявлено кілька вад розвитку різних органів, мають зміни хромосом. Дуже часто у таких хворих виявляються незвичайні риси обличчя, особливості будови інших частин тіла.

Аномалії хромосом зазвичай супроводжуються розумовою відсталістю, яка значно порушують соціальну адаптацію таких хворих.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 3285;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.