Державне соціальне страхування.

Під час здійснення працівником своїх трудових функцій існує ризик професійного травматизму та захворювання.

Як відомо, відповідно до Закону України «Про охорону праці» (ст.5) усі працівники підлягають обов`язковому соціальному страхуванню власником підприємства, організації та установи незалежно від форм власності та видів їх діяльності від нещасних випадків і професійних захворювань. У разі ушкодження їх здоров`я власник зобов`язаний відшкодувати працівникові збитки, заподіяні йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків.

Сучасна економічна криза, скорочення обсягів виробництва, погіршення умов праці неодмінно призводять до збільшення порушень нормативів з охорони праці та зростання кількості нещасних випадків на виробництві і професійної захворюваності.

У нашій країні досі не створено системи медичної, професійної та соціальної реабілітації постраждалих від нещасного випадку на виробництві. Немає механізму для відшкодування збитків постраждалим у разі фінансової неспроможності, банкрутства чи ліквідації підприємств.

Розв`язати ці проблеми можливо лише шляхом створення системи соціального страхування від нещасних випадків, передбаченої законодавством України. 23 вересня 1999 р. був прийнятий Закон України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Цей закон набрав чинності з 1 січня 2001 року.

Відшкодування збитків, медична, професійна та соціальна реабілітації будуть проводитися Фондом соціального страхування від нещасних випадків – некомерційною самоврядованою організацією, що діє на підставі статуту, має права юридичної особи.

Управління Фондом здійснюється на парітетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботадавців. Фонд соціального страхування від нещасного випадку є правонаступником державного, галузевих та регіональних фондів охорони праці.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов`язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров`я громадян у процесі їхньої трудової діяльності. За даним видом соціального страхування страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків сплачують тільки роботодавці.

Таким чином, об`єктом страхування від нещасного випадку на виробництві є життя застрахованої особи (працівника), його здоров`я та працездатність.

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 726;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.