Ізоляція повітряних ліній

ІЗОЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ

ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ

Ізоляція повітряних ліній

 

Правильний вибір типів ізоляторів під час проектування повітряних ліній електропересилання в значній мірі буде забезпечувати її надійність. На повітряних лініях використовують штирові та підвісні ізолятори, які за матеріалом ізолюючої деталі бувають скляні, фарфорові та полімерні. На даний час найбільш поширеними ізоляторами є скляні та фарфорові, причому скляних ізоляторів виробляється більше, ніж фарфорових. Ізолятори із закаленого скла мають ряд переваг перед фарфоровими, а саме: тріщини та внутрішні дефекти ізолюючої деталі, за рахунок прозорості скла, можуть бути візуально виявлені під час зовнішнього огляду; в процесі експлуатації ПЛ не проводять періодичні профілактичні випробування гірлянд з скляних ізоляторів під напругою, так як кожне пошкодження закаленого скла приводить до руйнування ізолюючої деталі, яке легко можна виявити під час огляду лінії експлуатаційним персоналом. До недоліків скляних ізоляторів відносять: ненадійність транспортування; недостатня антивандальна стійкість; низька ударна міцність, яку підвищити практично неможливо.

З кожним роком зростає використання полімерних ізоляторів на ПЛ. На даний час з загальної кількості полімерних ізоляторів, що експлуатуються в електричних мережах, тільки 1% встановлено на ПЛ, і при цьому більше 90% їх працює на напрузі не вище 110 кВ [7]. Полімерні (склопластикові) ізолятори у порівнянні з скляними та фарфоровим ізоляторами мають наступні переваги: вищу механічну міцність; вищу стійкість до атмосферних забруднень і гідрофобність; вищу стійкість до перенапруг; вищу вандалостійкість; простоту та зручність монтажу; меншу вагу; зручність транспортування. До недоліків полімерних ізоляторів, на даний час, можна віднести відсутність тривалого досвіду експлуатації.

ПУЕ [1] рекомендує застосовувати: на ПЛ напругою 110 кВ і вище підвісні ізолятори, але допускається використовувати також і стрижневі ізолятори; на ПЛ 35 кВ підвісні або стрижневі ізолятори; на ПЛ 6-10 кВ на проміжних опорах – будь-які типи ізоляторів, а на опорах анкерного типу – підвісні ізолятори.

Вибір типу і матеріалу (скло, фарфор, полімерні матеріали) ізоляторів необхідно виконувати з урахуванням кліматичних умов (температури та зволоження), а також умов забруднення. Так, на ПЛ напругою 330 кВ і вище необхідно використовувати скляні ізолятори, а в умовах значного забруднення – полімерні ізолятори, а на ПЛ напругою 35-220 кВ можна встановлювати скляні, полімерні і фарфорові, але перевагу слід віддавати скляним або полімерним ізоляторам.

Скляні або полімерні підвісні ізолятори необхідно застосовувати: на ПЛ, які проходять у особливо складних для експлуатації умовах (гори, болота тощо); на ПЛ, що споруджуються на двоколових і багатоколових опорах; на ПЛ, що живлять тягові підстанції електрифікованих залізниць, і на великих переходах незалежно від напруги лінії.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 1033;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.