Книгодрукування. Відродження наукових знань.

Як відзначалося вище, порох був винайдений в Китаї. Іншим великим китайським винаходом було книгодрукування, що з'явилося в Китаї в XI столітті. Спочатку для друку використовувалися вирізані з дерева дошки, потім дерев'яні літери, потім - чавунні літери, винахідником яких вважається коваль Би Шен. У Європі книгодрукування, мабуть, було відкрито незалежне, його творцем був ремісник Іоанн Гутенберг із Страсбурга. У 1440 році Гутенберг виготовив свій перший друкарський верстат, а в 1455 році надрукував першу книгу - звичайно, це була найпопулярніша книга тих часів, Біблія.

Ми говорили про те, що в середні віки роль хранительки древніх знань грала Візантія. Коли в XV столітті до Константинополя підступили полчища турок, вчені грецькі ченці стали рятуватися втечею на захід. Вони привозили з собою дорогоцінні древні рукописи і учили європейців грецькій мові. Містом, куди тримали шлях вчені греки, була Флоренція - в тамтешньому університеті викладали грецьку мову, і греки знаходили тут теплий прийом; вони перекладали на латинь привезені з собою праці Арістотеля, Платона, Полибия і передавали флорентинцам сокровенні думки древніх філософів. Правитель Флоренції, знаменитий банкір Козимо Медичи, був пристрасним прихильником Платона і створив на своїй віллі в Кареджи гурток любителів античності, який пізніше, за прикладом афінської школи Платона, назвали "Академією". Друзями Козимо були не лише філософи, але і архітектори, скульптори і художники, що прагнули відродити у своїх творах древні зразки. Архітектор Филиппо Брунеллески був настільки захоплений античністю, що провів декілька років серед руїн римського форуму; він вимірював і замальовував залишки древніх будов і проводив довгі години в Пантеоні, який тоді вважали чудом світу : бетонний купол цього храму мав 43 метри в діаметрі, і з тих часів жоден майстер не мав ні знань, ні сміливості, щоб створити подібне. Коли Брунеллески запропонував звести такий же купол над величезною, недобудованою ще з часів Чуми церквою Санта Марія дель Фьоре, флорентинцы спочатку визнали його за божевільного - але, врешті-решт, виділили робітників і грошей. П'ятнадцять років уся Флоренція із здивуванням стежила за небаченим будівництвом: купол піднімався все вище і вище і, нарешті, досяг висоти в 114 метри - це була найграндіозніша будівля з усіх, побудованих доти людиною, нова Вавілонська вежа, символ Нового Часу, що починається.

Відродження древніх знань і древньої культури - такі були суть і зміст нової епохи, і волею випадку старий банкір Козимо виявився людиною, що зрозуміла цю суть; він першим зрозумів, наскільки величезну роль грає підтримка правителів в долі культури. Він щедро роздавав гроші талантам - і під кінець життя виявився оточений людьми, що вчинили революцію у світі мистецтва. Усе це були його друзі - Донателло, що воскресив античну скульптуру, і Филиппо Липпи, що воскресив античний живопис. До кінця життя Козимо у Флоренції з'явилися художні майстерні, в яких вчилися десятки майбутніх живописців, - це був початок великої епохи, яку пізніше назвали Епохою Відродження. У майстерні Андреа Веррокьо проводилися перші досліди роботи з масляними фарбами; якщо раніше художники писали лише настінні фрески по вологій штукатурці, то тепер з'явилися справжні картини, блискучі яскравістю і глибиною фарб. Це було народження нового мистецтва, і при цьому народженні були присутніми два учні Веррокьо - Сандро Боттичелли і Леонардо да Вінчі.

Поява масляних фарб - це приклад того, як відкриття в області технології роблять переворот у світі мистецтва. Художники, першими що освоїли цю техніку, майже автоматично стали великими майстрами - як Сандро Боттичели, Леонардо да Вінчі, Мікеланжело і Рафаель; іншим була уготована доля імітаторів. Великі майстри тих часів були не лише художниками, але і скульпторами, архітекторами і винахідниками. Мікеланжело побудував найбільший собор у світі - собор Святого Петра в Римі з куполом заввишки 130 метрів. Леонардо да Вінчі залишив після себе безліч проектів - він наслідував Архімеда, творця античної механіки і конструював різні військові машини. Багато його проектів були неосуществимы на тодішньому рівні техніки; але одно з його винаходів знайшло дуже широке застосування - це був колесцовый замок для пістолетів, саме Леонардо да Вінчі створив кавалерійський пістолет.

Італійське Відродження було відродженням античних мистецтв і наук - у тому числі і географія. Друг Брунелески, Паоло Тосканелли воскресив географію Птолемея, що базується на визначенні широт і довгот. Тосканелли встановив на вершині Флорентинского собору гномон, і, замеряя його тінь, спробував наново вичислити довжину меридіана. Неточність вимірів привела до того, що Тосканелли применшив розміри Землі і зробив висновок, що відстань від Іспанії через океан до Індії складає лише 6 тисяч миль - втричі менше за дійсний. Розрахунки Тосканелли потрапили в руки іншого італійця, Христофора Колумба, який спалахнув бажанням досягти цим шляхом Індії. Цей проект здавався реальним завдяки винаходу каравели, судна з косим вітрилом і корабельним кермом; каравела відрізнялася від своїх попередників тим, що могла, міняючи галси, плисти на вітрилах проти вітру. У 1492 році Колумб відправився в Індію і відкрив Америку. У 1498 році Васко да Гама обігнув Африку і відкрив справжню дорогу в Індію. У 1519 році Магеллан відправився в першу кругосвітню подорож. Каравела зробила доступними для європейців усі океани і подарувала їм панування на морях. Каравела - це було фундаментальне відкриття, що різко розширило екологічну нішу європейських народів. Іспанія стала власницею найбагатших колоній, сотні тисяч переселенців відправилися за Океан у пошуках нових земель і багатств. Через півтора століття після відкриття Америки Іспанія спустіла - її населення зменшилося удвічі, а в Америці виросли тисячі міст, населених колоністами.

Наслідком відкриття Америки стала агротехнічна революція. Європейці познайомилися з новими сільськогосподарськими культурами, передусім з кукурудзою і картоплею. Ці культури були значно продуктивніші за пшеницю, і введення їх в оборот дозволило збільшити виробництво їжі. За розширенням екологічної ніші послідувало зростання населення, приміром, населення Франції в XVIII столітті зросло в півтора рази. З іншого боку, американські плантації стали виробниками цукру, кави, бавовни, тютюну - продуктів, які знаходили широкий збут в Європі. Проте, щоб налагодити виробництво цих товарів у плантаторів бракувало робочої сили. Кінець кінцем, вони стали привозити рабів з Африки; розвиток господарства плантації привів до небаченого розквіту работоргівлі. Усе це були наслідки великого фундаментального відкриття, винаходи каравели.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 770;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.