Відтворення науки і мистецтв.

Варварські нашестя охопили усю Євразію, і було лише одне місто, яке зуміло вистояти в цій бурі, це була остання фортеця цивілізації - Константинополь. Варвари, тюрки і араби, штурмували Константинополь з моря і суші, але греків врятував винахід грецького вогню - запальній суміші, яку викидали на кораблі супротивника за допомогою потужних насосів. Константинополь встояв - але країна була розорена, і довгий час грекам було не до наук і мистецтв. Положення змінилося лише при імператорові Василі I (867-886); будучи безграмотним селянином, Василь з повагою відносився до вчених ченців і не жалів золота для відродження грецької ученості. В середині IX століття під керівництвом єпископа Льва Математика в Магнавском палаці була знову відкрита вища школа - почалося відродження древніх наук і мистецтв. Викладачі Магнавской школи стали збирати старовинні книги, що зберігалися в монастирях; знаменитий граматик Фотій склав збірку з короткими переказами 280 античних рукописів. Придворні граматики зібрали величезну бібліотеку і брали участь в створенні великих компіляцій по законознавству, історії і агрономії. Греки знову познайомилися з Платоном, Арістотелем, Евклідом і знову дізналися про кулястість Землі. У Греції зберігалися і створені римлянами принципи будівельного мистецтва; саме греки учили навколишні народи будувати кам'яні собори - вони побудували собор Святого Марка у Венеції і собор Святої Софії в Києві.

На початку VIII століття запрошені халіфом грецькі майстри звели в Єрусалимі головну мечеть арабів - «Купол Скелі», Куббат ас-Сахра; ця мечеть і до цього дня залишається шедевром архітектури. Халіф Мамун, що правив в IX столітті, був великим шанувальником грецької ученості; під враженням легенд про александрійський Мусее він створив у Багдаді «Будинок науки» з обсерваторією і великою бібліотекою; тут були зібрані поети, учені і товмачі, які переводили грецькі книги. Розповідають, що халіф платив за переклади стільки золота, скільки важила книга; були переведені сотні рукописів, присланих з Константинополя або знайдених в сирійських монастирях; мусульманський світ познайомився з працями Платона, Арістотеля, Евкліда. З книги Клавдія Птолемея (яку араби називали «Аль-Магест») мусульмани дізналися про кулястість землі, навчилися визначати широту і малювати карти. Твори Гіппократа стали основою для «Канону лікарської науки» знаменитого лікаря і філософа Ибн Сины; Ибн Хайан започаткував арабської алхімії і астрології. Особливо старанно працювали арабські астрономи - їх головним завданням було навчитися визначати, в якій стороні знаходиться мекка - саме в цю сторону повинні були схилятися правовірні при молитві. Найзнаменитішим арабським астрономом був ал-Хорезми, відомий європейським перекладачам як Алгорисмус, - від його імені походить слово «алгоритм». Ал-Хорезми запозичив у індійців десяткові цифри, які потім потрапили від арабів в Європу і які європейці називають арабськими. Проте головним заняттям арабських мудреців були пошуки еліксиру життя і філософського каменю, який дозволяв перетворювати ртуть на золото.

Поступово науки поверталися і в Європу. Іскорки древніх знань здавна зберігалися в монастирях, де ченці переписували старі книги і учили молодих послушників латинській грамоті, щоб вони могли читати святу Біблію. В ті часи латинь була єдиною письмовою мовою і, щоб навчитися грамоті, треба було навчитися латині: спочатку вивчити напам'ять півсотні псалмів, а потім освоїти азбуку. Крім того, в монастирській школі учили церковному співу і небагато - рахунку, в цьому і полягала тодішня освіта. Грамотні люди, само собою, вважалися ченцями, їх називали кліриками, вони носили тонзуру і користувалися великою повагою, клірик міг стати священиком або писарем у графа - якщо тільки вів гідну ченця життя, тобто не одружувався. З давніх часів вчені ченці намагалися зібрати в одну книгу усе, що залишилося від древніх знань і складали великі манускрипти, що оповідають про житії святі, магічних властивостях чисел і небагато - про медицину або географію. У VII столітті Ісідор Севілья написав двадцять томів "Етимології", а століттям пізніше Беда Високоповажний склав велику "Церковну історію Англії".

Імператор Карл Великий в наслідування древнім створив свою Академію - але це був усього лише маленький гурток вчених ченців, тут складали латинські вірші і вели літописи. З цих літописів видно, що тодішні грамотії представляли землю плоскій, у вигляді величезного диска, оточеного океаном. Край землі втрачався в мороці і був населений дивними племенами - одноногими людьми і людьми-вовками. Легенда говорить, що в X столітті молодий чернець Герберт відправився у пошуках знань в Іспанію; він вчився "забороненим наукам" у одного арабського мудреця, а потім спокусив його дочку і з її допомогою викрав таємні книги. У цих книгах було написано, що земля має форму кулі, що числа можна записувати за допомогою особливих значків-цифр, і ще багато що інше. Згодом чернець Герберт розповідав про усе це людям і за свою ученість був обраний папою під ім'ям Сильвестра II - але морок неуцтва був таким густим, що слухачі Герберта мало що зрозуміли з його оповідань, і франки як і раніше вважали землю плоскою.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.