Приклади статично невизначених систем

Для розв’язку статично невизначених задач потрібні додаткові рівняння ,окрім рівнянь статики. Такими рівняннями є рівняння переміщень, тобто рівняння, що встановлюють зв’язок між переміщеннями в системі . Їх називають рівняннями сумісності деформації і одержують їх з розгляду переміщень і деформації в заданій конструкції. Найбільш загальним методом вирішення статично невизначених задач (або розкриття статичної невизначеності) є метод сил.

Його сутність у наступному : задану статично невизначену систему перетворюємо у статично визначену, усуваючи зайві зв’язки, а їх дії заміняємо відповідно реакціями. Значення цих реакцій визначаємо так, щоб ця система деформувалася так як задана статично невизначена система. І оскільки невідомими тут виявляться сили, звідси і назва – метод сил.

Отже порядок розрахунку за методом сил полягає у наступному:

1. Відкидаємо зайві зв’язки, перетворюючи задану статично невизначену систему у статично визначену і геометрично незмінну. Знявши і зовнішнє навантаження, маємо основну систему.

 

 

2) Основна система, що навантажена заданим зовнішнім навантаженням та реакціями усунутих зв’язків які треба визначити, має бути еквівалентна заданій системі (тобто напруження та деформації мають бути однаковими). Умовою еквівалентності навантаженої основної системи і заданої системи буде рівність нулю переміщення точки у тому місці де був відкинутий зайвий зв'язок по його напрямку, тобто:

Р

 

       
   
Δ1 = 0
 
Х1
 

 

 


Р
Р
Для багато разів статично-невизначеної системи:

           
 
   
     
 
 

 


Для n – разів статично-невизначеної системи:

Δ1 = Δ2 = … = Δn = 0

Таких рівнянь можна скласти стільки, скільки зайвих зв’язків має система. Виходячи з принципу незалежності дії сил кожне таке рівняння можна записати у вигляді:

Δ1 = Δ11 + Δ12 + … + Δ1n + Δ1p = 0

Δ2 = Δ21 + Δ22 + … + Δ2n + Δ2p = 0

Де перший індекс – напрямок переміщення, а другий – це сила, яка викликає це переміщення. Тобто певні переміщення Δi ; i = 1,2 … подаються у вигляді суми переміщень, які викликаються окремо кожної з невідомих сил Х1, Х2, .. Хn та заданого навантаження Р.

Так як переміщення пропорційні навантаженню (система лінійно деформована) то можна записати:

Де Х1, Х2, .. Хn - невідомі реакції, δ11,…δn – питоме переміщення точки 1 від одиничних сил Х1 = 1, Хn = 1; δ12,…δ1n – питоме переміщення точки 1 від сил Х2 = 1, Хn = 1.

Тоді для будь-якої кількості невідомих можна записати систему рівнянь:

Тоді система рівнянь може бути записана у вигляді:

Ці рівняння називають канонічними рівняннями метода сил. Питомі переміщення δij та переміщення ΔiP визначають за методом Мора або способом Верещагіна. Кожне рівняння вказує на те, що сумарне переміщення за напрямком відкинутого зв’язка, викликане зовнішнім навантаженням та реакціями відкинутих зв’язків, дорівнює нулю

Відмітимо що:

δ12 = δ21 δ1n = δn1 δij = δji

Питомі переміщення, що мають однакові індекси називаються головними коефіцієнтами канонічних рівнянь, вони завжди додатні ( >0 )

Питомі переміщення δij , i≠j називаються побічними коефіцієнтами.

Наприклад при згині:

При розтягу-стиску:

 

При крученні:

 
 
 


.

Оскільки величини та є переміщеннями, відповідно - одиничні переміщення від Хi=1; і - переміщення від зовнішнього навантаження, для їх визначення зручно використовувати спосіб Верещагіна.

Приводимо тут формули Верещагіна для визначення переміщень, відповідно:

при розтягу-стиску (перемножуються епюри поздовжніх сил)

, (8-2)

де NP – поздовжня сила від заданого навантаження;

- поздовжня сила від Xi=1;

 

при крученні (перемножуються епюри крутних моментів)

, (8-3)

де - жорсткість при крученні;

при згинанні (перемножуються епюри згинальних моментів)

, (8-4)

де EIZ – жорсткість при згинанні.

Відмітимо, що і т.д.

Оскільки ми обмежуємося розкриттям статичної невизначеності найпростіших систем, приводимо систему канонічних рівнянь для два рази статично невизначеної конструкції:

(8-5)

і канонічне рівняння для один раз статично невизначеної конструкції:

. (8-6)








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 412;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.029 сек.