Схема вмикання первинних перетворювачів (датчиків) до ЕОМ

 

 

Первинний перетворювач ( датчик Д )може мати як вихідний уніфікований сигнал так і не уніфікований сигнал .У іншому випадку використовують нормуючі перетворювачі НП|.

2. Інтелектуальні датчики ( Сенсор + мікроконтроллер = інтелектуальний датчик)

Автоматизація збору і обробки технологічної інформації вимагає застосування датчиків, здатних на щось ще крім видачі повідомлень про включення-виключення. Інтелектуальний датчик здатний самостійно підстроюватися під умови експлуатації і безперервно регулювати свою чутливість в цілях досягнення максимальної ефективності.

Своїм інтелектом датчики зобов'язані мікропроцесорним технологіям. Мікропроцесор -- це мозок датчика, що дозволяє пристрою "вивчати" умови, в яких вІн працює. Будучи самонавчальною мікропроцесорною системою, такий датчик здатний обробляти великі об'єми інформації з високою швидкістю.

 

Можна дотримуватися наступної загальної класифікації інтелектуальних датчиків:

1. Датчики, що мають аналогово-цифровий перетворювач (АЦП) і інтерфейс для зв'язку з ПЕВМ типа Rs-232, Rs-422, Rs-485. Пристрої даного типа не мають вбудованого мікроконтроллера і здійснюють лише оцифрування аналогового сигналу з подальшою передачею на ПЕВМ.

2. Датчики, АЦП, що мають, мікроконтроллер і інтерфейс зв'язку. Такі пристрої здійснюють внутрішню корекцію отримуваного аналогового сигналу, а ряд з них вже використовують протоколи зв'язку типа Hart, Modbus і ін. Налаштування параметрів даних датчиків здійснюється в основному локально (уручну за допомогою коммуникаторов різних типів).

3. Датчики, АЦП, що мають, мікроконтроллер (або спеціалізований мікропроцесор) і дуплексний зв'язок з ПЕВМ. Подібні пристрої мають в основному інтерфейс Rs-485 і здійснюють зв'язок з ПЕВМ по протоколах більш високого рівня: Profibus, Fieldbus Foundation і ін. Дані прилади дозволяють операторові безпосередньо з пульта управління здійснювати налаштування їх параметрів і режимів роботи, проводити діагностику і калібрування. Тому датчики цієї групи можна називати «інтелектуальними».

Мікроконтроллер - комп'ютер на одній мікросхемі. Призначений для управління різними електронними пристроями і здійснення взаємодії між ними відповідно до закладеної в мікроконтролер програми. На відміну від мікропроцесорів, мікроконтролери містять вбудовані додаткові пристрої. Ці пристрої виконують свої завдання під управлінням мікропроцесорного ядра мікроконтроллера.

Сигнал 4-20мА

Датчик   АЦП МК ЦАП ПК

АЦП- аналогово - цифровий перетворювач;

ЦАП-цифрово-аналоговий перетворювач;

МК- мікро контролер; ПК- персональний комп'ютер.








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 870;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.