Методи меліорації солонців і солонцюватих ґрунтів

 

 

В Україні солонці та солонцюваті ґрунти поширені в районах північного і центрального Лівобережного Лісостепу, на Донбасі, в східній частині Харківської області, Присивашші, Причорномор'ї та на Керченському півострові. Солонцевим ґрунтам притаманна висока лужність, яка у більшості випадків обумовлена наявністю в них карбонатів лужних і лужноземельних металів. Висока лужність, як і підвищена кислотність, відноситься до негативних властивостей ґрунту. Розрізняють активну і потенційну лужність.

Активна лужність обумовлена наявністю в ґрунтовому розчині гідролітично лужних солейу при дисоціації яких утворюється в значних кількостях гідроксильний іон. При характеристиці активної лужності ґрунтових розчинів розрізняють загальну лужність, лужність від нормальних карбонатів та лужність від гідрокарбонатів.

Бікарбонатна лужність – характеризується вмістом у водній витяжці бікарбонатного іону (НСО ).

Карбонатна лужність - вміст у водній витяжці карбонатного іону (СО ).

Загальна лужність – сумарний вміст у водній витяжці іонів СО і НСО .

Роздільне визначення загальної, бікарбонатної і карбонатної лужності має важливе практичне значення, оскільки лужність від нормальних карбонатів (СО ) чинить інтенсивний вплив на властивості ґрунтів і більш токсична для рослин.

До числа найбільш сильних основ у ґрунтах слід віднести сульфід-іони фосфат-іони і карбонат-іони, оскільки вони утворюють у ґрунті гідролітичнолужні солі (наприклад Na23, MgCО3 тощо). Певну роль у створенні лужності відіграють також силікати і борати.

Про те, в якій мірі різні аніони впливають на рН водних розчинів, можна судити, порівнюючи їх натрієві солі. За однакової і рівної 0,1 м концентрації натрієві солі обумовлюють наступні значення рН: NaHCO3 – 8,2; CH3COONa – 8,7; Na2SO4 - 9,8; Na2CO3 - 11,4; Na3P04 - 12,5; Na2S - 13,0.

За рівнем активної лужності ґрунти поділяють на три групи (табл. 3.76)

 

Таблиця 3.76 – Рівні лужності грунтів

 

рНН О Рівень лужності ґрунтів Ґрунти
7,2-7,5 Слаболужні Чорнозем південний, каштановий солонцюватий
7,6-8,5 Лужні Солонець і солончакуваті ґрунти
>8,5 Дуже лужні Солонець содовий, солончак

Потенційна лужність проявляється в грунтах, які містять увібраний натрій. При взаємодії ґрунту з вуглекислотою увібраний натрій ГВК замінюється на водень і в ґрунтовому розчині з’являється сода, яка створює лужне середовище:

 

[ГBK2-]2Na+ + Н2СО3 → [ГВК2-]2Н+ + Na23.

 

Крім того відомо, що лише за рахунок СаСО3 величина рН ґрунтової суспензії може досягати 9,8-10, якщо суспензія ізольована від доступу СО2. Коли СО2 вільно надходить з атмосфери, величина рН становить 8,2-8,3. В присутності магнезиту MgCО3 значення рН можуть досягати 10-11.

Сильнолужна реакція несприятлива для більшості рослин. Висока лужність обумовлює низьку родючість ґрунтів, несприятливі фізичні, хімічні та біологічні їх властивості. При рНн о понад 8,5 ґрунти у зволоженому стані набрякають, набувають значної в'язкості, здатні до прилипання, стають водонепроникні, у сухому – надто тверді, зцементовані, безструктурні, зазнають тріщинуватості. На таких ґрунтах в посушливі періоди року рослини страж­дають від нестачі вологи, а у вологі – від нестачі повітря.

 

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.