Класифікація лучно-черноземних ґрунтів

Згідно класифікації лучно-черноземні ґрунти віднесені до типу лучно-степових. На підтиповому рівні в лісостеповій зоні виділяють чотири підтипі: лучно-чорноземні (модальні), опідзолені, солонцюваті та осолоділі (табл. 3.46)

Роди в підтипах виділяють по особливостях будови профілю, властивостях ґрунтотворної породи, згідно із хімічним складом підґрунтових вод і морфологічними ознаками.

Найбільш поширені роди лучно-чорноземних ґрунтів:

Модальні (звичайні) – ознаки і властивості відповідають основним характеристикам підтипу. У найменуванні ґрунту назва даного роду опускається.

Карбонатні – при наявності карбонатів у профілі ґрунту, «скипання» від соляної кислоти.

Опідзолені – за наявності елювіально-ілювіальної диференціації профілю, яка встановлюється за морфологічними ознаками.

Солонцюваті – за наявності елювіально-ілювіальної диференціації за солонцевим типом.

Засолені – за наявності легкорозчинних солей у профілі ґрунту.

Намиті – виділяють при глибині нанесень понад 30 см.

 

Таблиця 3.46 – Класифікація лучно-черноземних ґрунтів (Інститут ґрунтознавства і агрохімії УААН ім.О.Н.Соколовського, 1988)

 

Підтип Рід Вид
Лучно-чорноземні, лучно- чорноземні опідзолені, лучно-чорноземні солонцюваті, лучно-чорноземні осолоділі Модальні, карбонатні, опідзолені, солонцюваті, засолені, намиті За глибиною гумусового профілю, ступенем опідзолення, солонцюватос~ засолення, намитості, за глибиною залягання карбонапв, сольового горизонту

 

 

Розподіл лучно-черноземних ґрунтів на види здійснюють за глибиною гусованості профілю (Н+Нр/к):дуже глибокі> 120 см;глибокі 120-80; середньоглибокі 80-40,неглибокі < 40 см.

За вмістом гумусу: слабогумусовані < 3%, малогумусні 3-6, середньо-гумусні >6%.

За ступенем опідзолення (при наявності елювіально-ілювіальної диференціації за підзолистим типом, яку встановлюють морфологічно): слабоопідзолені – наявність борошнистої присипки SiО2 в горизонтах Не,

Phi та P(h)igl;середньоопідзолені – борошниста присипка SiО2 по всьому профілю крім ґрунтотворної породи.

За ступенем солонцюватості при наявності елювіально-ілювіальної диференцації, за солонцевим типом і вмістом обмінного натрію: від ємності катіонного обміну:слабосолонцюваті 1-3%;середньосолонцюваті - 3-6;сильносолонцюваті - 6-10;дуже сильносолонцюваті -> 10%.

За глибиною залягання карбонатів:висококарбонатні - наявність карбонатів в орному шарі («скипання» від 10% соляної кислоти);глибококарбонатні - карбонати в ґрунтотворній породі.

За глибиною залягання сольового горизонту: на глибині 0-30 см -солончакові; 30-50 - високосолончакові; 50-100 см - солончакуваті.

За ступенем засолення:слабо-, середньо- і сильнозасолені, встановлюєтся шляхом хімічного аналізу водної витяжки.

За ступенем намитості: виділяють при потужності наносів глибиною понад 30см:слабо намиті - 30-60см, середньо намиті - 60-100, сильно намиті > 100см.

Згідно класифікації виділяють літологічну серію, ґрунтотворні породи на яких формуються лучно-чорноземні ґрунти. Це леси і лесовидні суглинки оглеєні, давньоалювіальні піски та супіски, алювіальні відклади, елювій-делювій мергелю і мергелізовані суглинки, делювіальні лесовидні породи. Виділяють варіанти: цілинні, освоєні, окультурені. Поділ на різновидності здійснюється за механічним складом, як в чорноземах типових (див. рис. 3.11).

 

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 1507;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.