Сільськогосподарське використання і заходи підвищення родючості опідзолених ґрунтів

Темно-сірі ґрунти та чорноземи опідзолені близькі за генезисом і властивостями і тому їх обєднують в одну агрогруппу. Володіючи вищою природною родючістю ніж сірі лісові ґрунти агрозаходи які проводять на опідзолених ґрунтах для підтримання і підвищення родючості дещо відрізняються, а в деяких випадках співпадають.

В умовах водно-ерозійного рельєфу слід застосовувати контурно-меліоративну організацію території з відповідними системами обробітку ґрунту, добрив, захисту рослин польових і ґрунтозахисних сівозмін. На опідзолених ґрунтах вирощюють переважно озиму пшеницю, цукровий буряк, зростають площі під посівами кукурудзи на зерно і молочно-воскову стиглість, кормових буряків, картоплі; серед багаторічних трав перевага надається люцерні, вирощують однорічні трави та інші культури. Це найкращі ґрунти в лісостеповій зоні під плодові і ягідні культури.

Опідзолені ґрунти маючи слабокислу або близьку до нейтральної реакцію, високу насиченість основами і низьку гідролітичну кислотність потребують вибіркового вапнування. Як правило це супіщані і легкосуглинкові ґрунти. Вапно вносять у сівозмінах з вимогливими до кальцію культурами, в дозах 0,5-0,25 від розрахованих за гідролітичною кислотністю.

Для підвищення родючості опідзолених ґрунтів велике значення мають органічні добрива, яких для бездефіцитного балансу гумусу треба вноситі 14-16 т/га сівозмінної площі. Слід поряд з підстилковим гноєм застосовувати і інші органічні добрива, компости, пташиний послід та ін., ширше впроваджувати посіви бобових трав і культур на зелене добриво. Це значно покращує фізичний стан ґрунтів і забезпеченість їх елементами живлення. Органічні добрива розпушують ґрунт, посилюють його аерацію, зменшують схильність до запливання і утворення кірки.

Якщо в районі розміщення опідзолених ґрунтів лісова рослинність знищена, а місцевість зазнала остепніння, то необхідно проводити заходи щодо снігозатримання та регулювання стоку талих вод.

Опідзолені ґрунти, маючи сприятливі показники загальної пористості потребують в умовах нестійкого зволоження регулювання водних властивостей. Цьому сприяє мінімалізація обробітку, оранку проводять під просапні культури і на полях, де вноситься гній. Під інші культури слід застосовувати комбіновані агрегати, чизельний, плоскорізний та поверхневий обробіток На землях, підвержених ерозії, обробіток повинен проводитися лише впоперек схилу, плоскорізами, чизельними знаряддями, з обов'язковим щілюванням. Посів здійснюється також впоперек схилу.

Для отримання високих і стійких урожаїв слід дотримуватись правильних сівозмін, перспективні культури слід розміщувати по кращих попередниках, використовувати зайняті пари, недопускати переосушення ґрунту після збирання врожаю. Несвоєчасний обробіток ґрунту призводить не лише до втрат ґрунтової вологи, але й до руйнування агрономічноцінної структури.

Для покращення агрофізичних властивостей опідзолених ґрунтів поряд з внесенням органічних добрив слід застосовувати кальцієві сполуки, для забезпечення надходження іонів кальцію в ґрунтовий розчин і ґрунтовий вбирний комплекс, що сприяє формуванню головним чином гумінових кислот, зв'язаних з кальцієм, і закріпленню гумусу. За існуючими рекомендаціями доза вапна становить 1 т/га раз на 10 років.

Важливим заходом підвищення родючості є мінеральні добрива, які треба застосовувати, коли основні елементи живлення (азот, фосфор, калій) містяться в ґрунті не в оптимальній кількості. Враховуючи пріоритет культур, добрива треба вносити помірними дозами, надаючи перевагу локальномх способу їх внесення. Азотні добрива вносяться навесні, під час посіву у рядки та в підживлення.

На схилових землях розміщують ґрунтозахисні сівозміни з культурами суцільного посіву і застосовують тільки безполицевий обробіток (плоскорізний, чизельний) з обов'язковим щілюванням, а по можливості і мульчуванням грунту. Всі технологічні операції по обробітку, сівбі та догляду за посівами проводять тільки впоперек схилів або в напрямку близькому до горизонталей. При здійсненні всього комплексу агрозаходів темно-сірі опідзолені ґрунти і чорноземи опідзолені забезпечують збереження і підвищення родючості, що є гарантією високих і сталих урожаїв всіх районованих для зони культур.








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 1030;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.